Betrekkingen tussen Turkije en Israël belangrijk voor stabiliteit in het Midden-Oosten, zegt Erdogan

Na het aftreden van voormalig premier Benjamin Netanyahu ,werd er een hernieuwing van de banden tussen Turkije en Israël verwacht.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft contact opgenomen met zijn nieuwe Israëlische ambtgenoot, hem gefeliciteerd met zijn aantreden en het belang van hun bilaterale relatie onderstreept. 

Erdogan sprak maandag telefonisch met de pas beëdigde Israëlische president Yitzak Hertzog. Tijdens het gesprek zei de Turkse president dat hij de belangrijke rol benadrukte die Israël en Turkije spelen bij het waarborgen van veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten.

Israëlische premier Naftali Bennet (Shutterstock)

De twee spraken ook over het potentieel voor “samenwerking” op het gebied van energie, toerisme en technologie, zei Erdogan na afloop. 

Hertzog bevestigde deze oproep later op maandag in een tweet en zei dat beide staatshoofden “benadrukten dat de Israëlisch-Turkse betrekkingen van groot belang zijn voor de veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten” en dat ze “het eens waren over de voortzetting van een dialoog om de betrekkingen tussen onze landen te verbeteren”.

De discussie kwam slechts enkele dagen nadat Erdogan een ontmoeting had met de  Palestijnse president Mahmoud Abbas in Istanbul. Na die ontmoeting zei de Turkse president dat vrede en stabiliteit in de regio niet mogelijk zou zijn zolang de Israëlische bezetting voortduurt

Een nieuw tijdperk?

Maar bronnen van binnen de Erdogan-regering vertelden in juni aan Middle East Eye dat de huidige regering hoopvol was dat een nieuw tijdperk tussen Israël en Turkije zou kunnen aanbreken na het aftreden van voormalig premier Benjamin Netanyahu. 

Premier Naftali Bennet maakte een einde aan een bewind van 12 jaar en trad op 13 juni aan, met de beëdiging van president Hertzog slechts enkele weken later.

De betrekkingen tussen Israël en Turkije zijn op zijn best slecht geweest, met verschillende ruzies in de afgelopen jaren, waarbij ambassadeurs in 2018 werden uitgewezen ondanks sterke commerciële banden.

Erdogan erkent eerdere meningsverschillen en zei dat de communicatie tussen Israël en Turkije moet worden gehandhaafd, ongeacht eventuele toekomstige geschillen. 

Erdogan zei dat de inspanningen van Israël om de betrekkingen met Turkije te herstellen ook een positief effect kunnen hebben op de uitkomst van de Israëlische bezetting van Palestina. De Turkse president merkte ook op dat de internationale gemeenschap een permanente, alomvattende tweestatenoplossing verwacht in het kader van VN-resoluties. 

Ankara heeft herhaaldelijk de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, de belegering van Gaza en de behandeling van Palestijnen veroordeeld.

Toen hij in december sprak over de relatie van Turkije met Israël , benadrukte president Erdogan dat de problemen aan de top van de regering liggen. Hij merkte ook op dat Israëls “Palestina-beleid onze rode lijn is”. 

“Het is voor ons onmogelijk om het Palestijnse beleid van Israël te accepteren”, zei hij destijds. “Hun meedogenloze daden daar zijn onaanvaardbaar”. 

 

De gespannen banden onder de regering van Erdogan werden in 2010 aangewakkerd toen Israëlische commando’s de Mavi Marmara bestormden, onderdeel van een vloot die Israëls blokkade van Gaza probeerde te doorbreken, waarbij acht Turkse staatsburgers en een Amerikaans-Turkse activist omkwamen, terwijl een andere Turkse onderdaan later bezweek aan zijn verwondingen.

In 2016 herstelden de twee landen de banden in een verzoeningsovereenkomst, waarbij ze ambassadeurs aanstelden, onderlinge sancties beëindigden en Israël ermee instemde om schadevergoeding te betalen aan de families van de slachtoffers.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Turkse en Syrische veiligheidsambtenaren hielden meerdere ontmoetingen in Damascus: Rapport

Rusland zoekt naar verluidt naar toenadering tussen zijn bondgenoot Syrië en Turkije om zijn positie …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: