Israëlische premier Bennet had vorige week geheime ontmoeting met Koning Abdullah van Jordanië

De Israëlische premier bracht vorige week een bezoek aan Amman, waar de twee leiders het ernstige watertekort van Jordanië bespraken.

De Israëlische premier Naftali Bennett en de Jordaanse koning Abdullah II ontmoetten elkaar vorige week in het geheim, in wat de eerste top tussen de leiders van de landen in meer dan drie jaar leek te zijn.

Bennett, die minder dan een maand geleden aantrad, reisde naar verluidt afgelopen dinsdag om Abdullah in Amman te ontmoeten, waar ze het ernstige watertekort in Jordanië en mogelijke Israëlische hulp bespraken, meldde Haaretz .

Koning Abdullah van Jordanië (shutterstock)

Het verslag van de bijeenkomst, dat donderdag voor het eerst door Walla News werd verspreid, kwam uren nadat minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zijn Jordaanse ambtgenoot Ayman Safadi had ontmoet.

De ministers van Buitenlandse Zaken kondigden een deal aan voor Israël om Jordanië te voorzien van 50 miljoen kubieke meter water in de strijd tegen een ernstige droogte .

Volgens Walla News was de bijeenkomst van vorige week grotendeels positief en informeerde Bennett Abdullah over het besluit van Israël om de waterexport naar Jordanië te stimuleren.

De ontmoeting was de eerste keer dat Abdullah een Israëlische premier ontmoette sinds hij Benjamin Netanyahu in 2018 ontving. Die ontmoeting werd ook in het geheim gehouden en werd pas later bekend gemaakt.

Toch gaven Israëlische mediaberichten op donderdag aan dat Jordaanse functionarissen niet tevreden waren met het uitlekken van de bijeenkomst, aangezien deze werd gehouden onder voorbehoud van geheimhouding.

Een regeringsbron vertelde Channel 12 News dat het nieuws “de koning in verlegenheid had gebracht en dat het zeker de banden tussen de naties zal beïnvloeden, nadat een nieuwe pagina schijnbaar was omgedraaid”.

Een woordvoerder van de Jordaanse ambassade in de Verenigde Staten wees een verzoek om commentaar op de zaak af.

In februari had minister van Defensie Benny Gantz naar verluidt een geheime ontmoeting met Abdullah in Jordanië. Volgens rapporten had Abdullah geweigerd om Netanyahu te ontmoeten, aan wie hij een hekel had.

De betrekkingen tussen de twee landen kwamen de afgelopen jaren onder spanning te staan, grotendeels als gevolg van het plan van Netanyahu in 2020 om delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren.

De spanningen namen eerder dit jaar toe toen de Israëlische autoriteiten het bezoek van de Jordaanse kroonprins Hussein bin Abdullah aan de al-Aqsa-moskee in bezet Oost-Jeruzalem afzegden.

De volgende dag ontzegde Amman Netanyahu’s helikoptertoegang  tot het Jordaanse luchtruim , waardoor de premier zijn reis naar de Verenigde Arabische Emiraten moest annuleren. Hoewel Jordanië Netanyahu na enkele uren toestemming gaf om door zijn luchtruim te vliegen, besloot hij niet naar de VAE te vliegen.

Toen in april Israël het verzoek om de watertoevoer naar Jordanië te verhogen weigerde, werd dit naar verluidt als vergelding te worden gezien voor Jordanië’s bemoeienis met Netanyahu’s plannen om naar Abu Dhabi te reizen . Middle East Eye kon een dergelijk motief niet onafhankelijk bevestigen.

De Jordaanse koning heeft op 19 juli een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis. Volgens de perssecretaris van het Witte Huis, Jen Psaki, zullen de twee het hebben over “de leidende rol van Jordanië bij het bevorderen van vrede en stabiliteit in de regio”.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische rechtbank verbood joods gebed op al-Aqsa gebied

De beslissing vernietigd de uitspraak van de magistrates rechtbank die een straatverbod tegen drie Israëlische …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: