Britse parlementsleden roepen op tot opschorting van ‘geheime’ financieringsinitiatieven van de Golf

Parlementsleden zeggen dat bepaalde financiering initiatieven het VK in gevaar brengen m.b.t. medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië en Bahrein, meldt de Financial Times.

Britse parlementsleden roepen de regering van het land op om “geheime” financieringsprogramma’s voor de Golfstaten op te schorten, omdat ze beweren dat het VK hierdoor het risico loopt medeplichtig te worden aan mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië en Bahrein.

De “All party parliament group” voor mensenrechten in de Golf zei dat de programma’s van miljoenen ponden, ondersteund door het Integrated Activity Fund (IAF), werden uitgevoerd met “ minimumniveaus van verantwoording, transparantie en toewijding, ondanks herhaaldelijke verdenkingen van betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen”.

GCC landen in het Midden-Oosten (shutterstock)

Het rapport van de groep, zoals geciteerd  in de Financial Times, zei dat door de IAF gesteunde instellingen in Saoedi-Arabië en Bahrein “de mensenrechtenschendingen verbloemd hebben, waardoor de Britse regering het risico loopt medeplichtig te worden aan de schendingen zelf”.

“Overheidsfinanciering aan GCC-staten via het [Gulf Strategy Fund] moet onmiddellijk worden opgeschort in afwachting van een onafhankelijk onderzoek naar de betrokkenheid bij mensenrechten en schendingen van het internationaal recht”, zei het.

De IAF, die later werd vervangen door het Gulf Strategy Fund (GSF), werd in 2016 gelanceerd en werd opgericht om investeringen in projecten in de Golfregio te financieren.

Het is bekritiseerd door rechtengroepen omdat het “niet in staat is om informatie met betrekking tot IAF-programma’s in meer detail vrij te geven”, daarbij verwijzend naar een “plicht om het vertrouwen en de vertrouwelijkheid van onze partners te behouden”.

Volgens het rapport heeft de IAF tussen 2016 en 2017 en tussen 2019 en 2020 £ 53 miljoen ($ 73 miljoen) uitgegeven.

Na meerdere verzoeken om openheid van informatie en zware kritiek op het gebrek aan transparantie van het door de Britse belastingbetaler gefinancierde initiatief, beloofde de minister van Buitenlandse Zaken voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, James Cleverly , vorig jaar een samenvatting van toekomstige activiteiten te publiceren.

Misleidend en bedrieglijk

The Times zei dat het rapport de regering ervan beschuldigde “misleidend” en “bedrieglijk” te zijn over de IAF door te zeggen dat het een fonds was voor gezondheid, sport en cultuur, en niet voor veiligheidskwesties in Bahrein.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde de krant dat alle samenwerking via het fonds “onderworpen is aan strenge risicobeoordelingen om ervoor te zorgen dat al het werk voldoet aan onze mensenrechtenverplichtingen en onze waarden”.

“We schrikken er niet voor terug om legitieme mensenrechtenkwesties aan de orde te stellen en moedigen andere staten aan om het internationaal recht te respecteren”, staat in een verklaring.

Het rapport van alle partijen voegt echter de IAF- en GSF-fondsprogramma’s toe aan “organen in Bahrein en Saoedi-Arabië die nog steeds betrokken zijn bij ernstige schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht”.

Sinds de opstanden van de Arabische Lente in 2011, waarbij pro-democratische demonstranten de straat op gingen in de Golfstaat, heeft Bahrein een uitgebreid hardhandig optreden ingezet tegen oppositiegroepen en mensenrechtenactivisten.

Ondertussen wordt Saoedi-Arabië beschouwd als een van ’s werelds ergste mensenrechtenschenders, volgens het Human Rights Measurement Initiative.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Golfstaten waarschuwen Netflix over inhoud die ‘beledigend’ is voor de Islam

Hoewel de verklaring niet heel specifiek was, vestigden de Saoedische staatsmedia de aandacht op films …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: