VS plaatst Turkije op lijst van landen die betrokken zijn bij het gebruik van kindsoldaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de vermelding niet gekoppeld was aan onderhandelingen over de mogelijke exploitatie van de luchthaven van Kabul in Afghanistan in Ankara.

De Verenigde Staten plaatsten Turkije op een lijst van landen die betrokken zijn bij het gebruik van kindsoldaten, een stap die de reeds beladen banden tussen Ankara en Washington waarschijnlijk zal compliceren.

Turkse president Erdogan (shutterstock)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalde in zijn jaarlijkse rapport  over mensenhandel (TIP) dat donderdag werd gepubliceerd dat Turkije “tastbare steun” verleende aan de Sultan Murad-divisie in Syrië, een gewapende groepering bestaande uit Syrische Turkmeense strijders die volgens Washington kindsoldaten rekruteerden en gebruikten. .

In een briefinggesprek met verslaggevers noemde een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken ook het gebruik van kindsoldaten in Libië en zei dat Washington hoopte met Ankara samen te werken om het probleem aan te pakken.

“Met betrekking tot Turkije in het bijzonder… is dit de eerste keer dat een NAVO-lid wordt vermeld op de lijst van de preventiewet voor kindsoldaten”, zei de functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Als gerespecteerde regionale leider en lid van de NAVO heeft Turkije de mogelijkheid om deze kwestie, de rekrutering en inzet van kindsoldaten in Syrië en Libië, aan te pakken.

“De Verenigde Staten hopen met Turkije samen te werken om alle groepen die betrokken zijn bij de Syrische en Libische conflicten aan te moedigen geen kindsoldaten in te zetten, en we hopen met Turkije samen te werken om dit probleem op de lange termijn aan te pakken.”

Het besluit om Turkije op de lijst te plaatsen, is de eerste keer dat de VS de benoeming doen tegen een NAVO-bondgenoot.

Overeenkomst luchthaven Kabul

Turkije heeft drie grensoverschrijdende operaties in Syrië uitgevoerd tegen de Islamitische Staat (IS)-groep en door de VS gesteunde Koerdische milities, en heeft vaak gebruik gemaakt van facties van gewapende Syrische strijders bovenop zijn eigen troepen.

Sommige van deze groepen zijn door mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties beschuldigd van het lukraak aanvallen van burgers en het uitvoeren van ontvoeringen en plunderingen, beschuldigingen die Ankara “ongegrond” noemde.

Turkije heeft ook een cruciale rol gespeeld in Libië, waar de steun van Ankara de in Tripoli gevestigde regering hielp een 14 maanden durende aanval van oostelijke troepen onder leiding van de afvallige commandant Khalifa Haftar, gesteund door Egypte en Rusland, terug te draaien.

Regeringen die op deze lijst staan, zijn onderworpen aan beperkingen, volgens het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op bepaalde veiligheidsbijstand en commerciële licenties voor militair materieel, zonder een presidentiële ontheffing.

Luchthaven Kabul (shutterstock)

Het was echter niet meteen duidelijk of er automatisch beperkingen zouden gelden voor Turkije.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei donderdag dat de notering van Turkije geen verband houdt met  lopende onderhandelingen over de mogelijke exploitatie van de luchthaven van Kabul in Afghanistan.

Presidenten Recep Tayyip Erdogan en Joe Biden bereikten eerder deze maand een mondelinge overeenkomst waarbij Turkije de beveiliging van de luchthaven zou overnemen nadat de overgrote meerderheid van de NAVO-troepen zich terugtrekt uit Afghanistan, wat naar verwachting medio juli voltooid zal zijn.

Erdogan vroeg om financiële en logistieke hulp, evenals om hulp van partnerlanden.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: