Israël probeert de banden met het hele Midden-Oosten te normaliseren, zegt Lapid

Israëlische minister van Buitenlandse Zaken beweert dat bezoek aan de VAE het begin is van de weg naar ‘bredere vrede’.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zei dat zijn historische bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gericht was op het bereiken van Arabische staten die nog steeds op hun hoede zijn voor het normaliseren van de banden.

Yair Lapid, de eerste Israëlische minister die de Golfstaat bezoekt sinds de landen vorig jaar officiële banden aangingen, herhaalde ook de bezorgdheid van Israël over de nucleaire deal met Iran waarover in Wenen wordt onderhandeld.

Leiders van de VS, Israël, Bahrein en de VAE ten tijde van de normalisatiedeal in Washington. (Shutterstock)

De reis komt te midden van onbehagen in Israël en de Arabische hoofdsteden over de Amerikaanse inspanningen om opnieuw deel te nemen aan het nucleaire pact van 2015 tussen Iran en de wereldmachten, dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in 2018 opzegde in een stap die werd gesteund door Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten in de Golf.

“Dit bezoek is niet het einde van de weg naar vrede, het is slechts het begin”, zei Lapid tegen verslaggevers.

“Onze hand is uitgestoken… Ik hoop dat dit bezoek het eerste van vele is en dat we samen met onze nieuwe vrienden geschiedenis blijven schrijven in de hele regio.”

Lapid weigerde commentaar te geven op de vraag of Israël coördineerde met de Golfstaten over Iran, en zei dat hij zijn gastheren niet “in verlegenheid wilde brengen” door opmerkingen te maken over een buurman in de VAE, maar merkte op dat zijn land zich zorgen maakte over de nucleaire deal.

Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten in de Golf hebben opgeroepen tot een sterkere deal van langere duur die ook het raketprogramma van Teheran en vermeende steun voor regionale volmachten aanpakt.

Teheran heeft herhaaldelijk het bewapenen van  groepen in het Midden-Oosten ontkend en noemt dergelijke beschuldigingen “ongegrond”. 

De spanningen in de regio zijn gestegen sinds de voormalige Amerikaanse president Donald Trump Washington in 2018 terugtrok uit de nucleaire deal en opnieuw verlammende economische sancties oplegde aan de Islamitische Republiek.

Maar de Amerikaanse president Joe Biden en zijn top-ambtenaren hebben geprobeerd de deal opnieuw leven in te blazen door wederzijdse naleving en  enkele van de bepalingen ervan te versterken, waarbij ze de oorspronkelijke overeenkomst gebruiken als een platform om andere problemen met Iran aan te pakken.

Vorige week zei een Iraanse functionaris dat Washington  had ingestemd met het opheffen van alle sancties  tegen de Iraanse olie- en scheepvaartsectoren en om enkele hooggeplaatste figuren van een zwarte lijst te halen.

De opmerkingen, gemaakt door de stafchef van de vertrekkende president Hassan Rouhani, kwamen overeen met eerdere beweringen van functionarissen in het pragmatische kamp van Rouhani dat de VS bereid is grote concessies te doen tijdens de besprekingen, die sinds april in Wenen aan de gang zijn.

‘Normalisering zal agressie doen escaleren’

De  Verenigde Arabische Emiraten  hebben tijdens de laatste maanden van de regering-Trump een door de VS bemiddelde overeenkomst ondertekend om de banden met Israël te normaliseren.

De overeenkomsten, die bekend staan ​​als de “Abraham-akkoorden”, verpletterden een al lang bestaande Arabische consensus dat er geen normalisatie met Israël zou moeten zijn totdat het een alomvattend vredesakkoord met de Palestijnen heeft bereikt.

Palestijnse leiders spraken sterk hun teleurstelling uit over de deals, die door de Palestijnen grotendeels worden gezien als  verraad  aan de Palestijnse doelen voor een eigen staat.

Bahrein, Soedan en Marokko volgden allemaal de VAE in normalisatieovereenkomsten, in deals die niet ingingen op de Palestijnse kwestie of de militaire bezetting van de Westelijke Jordaanoever door Israël en de uitbreiding van de nederzettingen.

De VAE heeft gezegd dat de akkoorden, die een decennia-oude trouw aan de Palestijnse kwestie als een belangrijke motor van het Arabische beleid op de proef stelden, uiteindelijk ten goede zouden komen aan de Palestijnen. 

De VAE beweerde dat Israël had beloofd zijn plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren op te schorten, hoewel de annexatie al was opgeschort vanwege internationale druk en een gebrek aan Amerikaanse steun.

De in Gaza gevestigde Hamas-beweging veroordeelde het bezoek van Lapid deze week en zei dat het kwam terwijl de Israëlische autoriteiten een winkel in Palestijns bezit in Oost-Jeruzalem vernietigden, gebied dat Israël in een oorlog van 1967 veroverde en dat de Palestijnen zien als onderdeel van een toekomstige staat.

“Normaliseringsovereenkomsten zullen de bezetter [Israël] aanmoedigen om zijn agressie tegen ons volk verder  te laten escaleren”, zei Hamas dinsdag. Israël zei dat de winkel de bestemmingsplannen had geschonden.

De minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, sjeik Abdullah bin Zayed, zei dinsdag tegen de Israëlische nieuwssite Walla: “Ik geloof dat Israël vroeg of laat het Palestijnse probleem moet oplossen. Dit schaadt niet alleen het imago van Israël, maar kan ook twijfels doen rijzen over zijn toekomst.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Afghaanse Taliban ondertekenen importovereenkomst met Rusland: Rapport

Door de overeenkomst zal de Taliban-regering olieproducten, gas en tarwe uit Rusland invoeren. De Taliban …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: