Voormalig VN-chef zegt dat Israëlische onderdrukking ‘aantoonbaar apartheid vormt’

Ban Ki-moon roept op tot een nieuwe benadering van het conflict die de ‘fundamentele asymmetrie tussen de partijen’ erkent.

Voormalig VN-chef Ban Ki-moon heeft gesuggereerd dat Israël apartheid aan de Palestijnen oplegt en riep op tot een nieuwe benadering van het conflict die zich richt op het beëindigen van de bezetting en het waarborgen van gelijke rechten – afstand nemend van het traditionele “vredesproces”.

In een artikel dat dinsdag in de Financial Times werd gepubliceerd , zei Ban dat het internationale beleid ten aanzien van Israël en Palestina “de fundamentele asymmetrie tussen de partijen moet erkennen”.

Demonstratie in Boston tegen de Apartheid in Israël (shutterstock)

“Dit is geen conflict tussen gelijken dat kan worden opgelost door middel van bilaterale onderhandelingen, vertrouwenwekkende maatregelen of wederzijdse volgorde van stappen – de traditionele instrumenten voor conflictoplossing”, schreef hij.

In plaats daarvan, betoogde Ban, is het conflict tussen een machtige staat, Israël, die de Palestijnen controleert door middel van “bezetting voor onbepaalde tijd”.

Ban, een Zuid-Koreaanse diplomaat die van 2007 tot eind 2016 secretaris-generaal van de VN was, zei dat het duidelijk is geworden dat Israël zijn bezetting van de Palestijnse gebieden en de “structurele overheersing” van het Palestijnse volk permanent wil maken.

“Dit geeft de dubbele wettelijke regimes die door Israël in de Palestijnse gebieden zijn opgelegd – samen met de onmenselijke en beledigende handelingen die worden uitgevoerd tegen de Palestijnen – een nieuwe betekenis, resulterend in een situatie die aantoonbaar apartheid vormt”, schreef hij.

De verklaring van Ban komt weken nadat Human Rights Watch Israël ook beschuldigde van het praktiseren van apartheid tegen Palestijnen – een regeringssysteem dat de overheersing door de ene raciale groep over de andere verzekert door middel van systemische onderdrukking.

De Israëlische mensenrechtenorganisaties B’Tselem waren ook tot dezelfde beoordeling gekomen in een rapport dat in januari werd gepubliceerd.

“Het Israëlische regime, dat het hele gebied tussen de Jordaan en de Middellandse Zee controleert, probeert de Joodse suprematie in het hele gebied te bevorderen en te versterken”, aldus het B’Tselem-rapport. 

“Daartoe heeft het het gebied opgedeeld in verschillende eenheden, elk met een andere reeks rechten voor Palestijnen – altijd inferieur aan de rechten van Joden. Als onderdeel van dit beleid worden Palestijnen veel rechten ontzegd, waaronder het recht op zelfbeschikking. bepaling.”

Israël afschermen van aansprakelijkheid

Israël en zijn aanhangers, waaronder de Amerikaanse regering, verwerpen categorisch het apartheidslabel. In feite beschuldigden vier Joods-democratische leden van het Congres vorige maand hun collega’s die Israël omschrijven als een apartheidsstaat van antisemitisme.

“Deze uitspraken zijn in de kern antisemitisch en dragen bij aan een klimaat dat vijandig staat tegenover veel Joden”, schreven de wetgevers in een brief.

In zijn column betoogde Ban dat het gebrek aan wettelijke aansprakelijkheid Israël in staat heeft gesteld zijn onderdrukkende beleid tegen de Palestijnen voort te zetten – inclusief voortdurende bezetting en uitbreiding van nederzettingen – in strijd met het internationaal recht.

Daarvoor gaf hij gedeeltelijk de opeenvolgende Amerikaanse regeringen de schuld voor het afschermen van Israël van aansprakelijkheid. 

De regering van president Joe Biden heeft al gezworen Israël te beschermen tegen kritiek op de VN en andere internationale fora.

Toch zegt Washington in herhaalde verklaringen dat het “gelijke maatregelen van vrijheid, veiligheid, kansen en waardigheid” voor Israëli’s en Palestijnen ondersteunt.

“Verklaringen ter ondersteuning van gelijke rechten, veiligheid en welvaart voor zowel Israëli’s als Palestijnen klinken hol in het licht van beleid en acties die deze principes actief ondermijnen”, schreef Ban.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe Israëlische inslagen sluiten vliegveld Aleppo

Israël is naar verluidt begonnen zich te richten op de infrastructuur in Syrië, nu het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: