Nieuwste artikelen:

Irak: Bruiloftbrand laat meer dan 100 mensen dood achter

Enorme mensenmassa's waren aan het feestvieren toen een vuurzee...

Verkiezingen Egypte: Tientallen campagnevrijwilligers van rivaal Sisi aangehouden

Rechtenorganisatie zegt dat ten minste 73 campagnemedewerkers van Ahmed...

UK: Actievoerders hekelen de opmerkingen van Braverman over LGBTQ+-vluchtelingen die in aanmerking komen voor asiel

Minister van Binnenlandse Zaken beweert dat discriminatie van vrouwen...

‘Dit is onhoudbaar’: VS zegt dat buitenlandse IS-strijders moeten worden gerepatrieerd uit Syrië en Irak

Leestijd: 4 minuten

Staatssecretaris Antony Blinken roept leden van wereldwijde anti-islamitische staatscoalitie op om mee te werken aan het repatriëren van burgers.

Buitenlandse strijders van de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië moeten worden gerepatrieerd naar hun thuisland waar ze indien mogelijk vervolgd moeten worden, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op een top in Rome van de internationale coalitie tegen de IS.

Antony Blinken benadrukte tijdens zijn openingstoespraak voorafgaand aan de top van de ministers van Buitenlandse Zaken van maandag de noodzaak voor landen – voornamelijk Frankrijk en het VK – om te accepteren dat hun burgers in hechtenis worden gehouden, van wie velen meer dan vijf jaar geleden werden gevangengenomen. 

“Deze situatie is gewoon onhoudbaar. Het kan gewoon niet oneindig zo doorgaan”, zei Blinken. 

“De Verenigde Staten blijven er bij landen – inclusief coalitiepartners – op aandringen hun burgers te repatriëren, te rehabiliteren en, waar van toepassing, te vervolgen.”

Ondanks dat ze twee van de nauwste bondgenoten van de VS zijn, hebben Frankrijk en Groot-Brittannië voortdurend weerstand geboden aan de herhaalde oproepen van Washington om hun burgers te accepteren die naar Irak en Syrië reisden om zich bij de IS-groep aan te sluiten, meestal tussen 2014 en 2018. 

Beide landen vrezen dat ze geen betrouwbaar juridisch mechanisme hebben om de strijders te vervolgen, wat betekent dat veel van degenen die zich bij de IS-groep zouden hebben aangesloten, bij terugkeer zonder voorwaarden zouden worden vrijgelaten. Bezorgd over het potentiële gevaar van een dergelijke uitkomst, maken zowel Frankrijk als het VK zich ook zorgen over de druk die dergelijke mannen zouden kunnen uitoefenen op de inlichtingendiensten. 

Ondertussen hebben beide landen ook grotendeels geweigerd de vrouwen en kinderen van vermoedelijke IS-strijders te repatriëren. In totaal worden in Syrië ongeveer 43.000 IS-gebonden buitenlanders vastgehouden. 

Repatriëring leiderschap

Tijdens zijn toespraak prees Blinken Italië omdat het een van de weinige West-Europese landen is die zijn burgers op grote schaal heeft gerepatrieerd en prees hij Finland, dat volgens hem “leiderschap had getoond in de repatriëring van meerdere families uit Finland “.

Blinken prees ook de inspanningen van Kazachstan, dat volgens hem 600 strijders en hun familieleden had teruggebracht en in rehabilitatieprogramma’s had gestopt.

Andere Centraal-Aziatische landen zoals Oezbekistan, Tadzjikistan en de Kirgizische Republiek hadden ook grote inspanningen geleverd om de burgers terug te brengen, zei Blinken, evenals verschillende Balkanlanden, waaronder Bosnië en Herzegovina, Kosovo en Noord-Macedonië. 

Voorafgaand aan de top van maandag riep Mazloum Abdi, de leider van de Syrische Democratische Krachten (SDF) die de strijd tegen de IS-groep in Syrië leidt, ook leden van de coalitie op “om deze mensen te helpen terug te keren naar hun thuisland, onderwijs en deradicaliseringsprogramma’s, en ondersteuning van stabiliteit en krachtig economisch herstel in de bevrijde gebieden om de diepere oorzaken van extremisme aan te pakken”.

De top van maandag was de eerste anti-IS-coalitievergadering in zijn soort in twee jaar. De coalitie van 83 landen viel uiteen onder het presidentschap van Donald Trump, deels als gevolg van zijn eenzijdige beslissing om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. 

Lopende repatriëringsinspanningen

In een gezamenlijke verklaring van maandag onderstreepten de ministers van de coalitie het belang van “het nastreven van bestaande effectieve rechts- en verantwoordingsmechanismen” tegen vermoedelijke buitenlandse IS-strijders “in nauwe samenwerking met de landen van herkomst”, maar noemden de noodzaak van repatriëring niet expliciet. 

“De ministers erkenden verder dat de situatie van Daesh/ISIS-gedetineerden en familieleden in het noordoosten van Syrië zeer zorgwekkend is en erkenden het belang van het vinden van een alomvattende en langetermijnoplossing voor dit ernstige probleem”, zeiden de ministers, met alternatieve acroniemen voor de IS-groep. 

Tienduizenden mensen wachten op hun lot in de overvolle, door ziekte geteisterde kampen in het noorden van Syrië. In het al-Hol-kamp voor de familieleden van vermoedelijke IS-strijders worden ongeveer 63.000 mensen vastgehouden door de SDF. De meeste van degenen die daar worden vastgehouden, komen uit Irak of Syrië, maar ongeveer 10.000 – van wie meer dan de helft kinderen – komen uit andere landen.

Eerder op maandag werd een Canadese vrouw uit het kamp vrijgelaten en naar Noord-Irak gebracht, waar ze naar verwachting de vlucht naar Canada zal krijgen. Ze is de eerste volwassen Canadees die uit al-Hol is gerepatrieerd. Haar vierjarige dochtertje werd in maart gerepatrieerd. 

Wat haar de komende weken bij haar aankomst in Canada te wachten staat, blijft onzeker, meldde Canada’s Global News . 

Onlangs maakte België bekend dat meer dan een dozijn IS-aanhangers dit jaar terecht zullen staan voor hun vermeende rol bij de aanslagen in Parijs in november 2015, waarbij 130 mensen omkwamen. De man die ervan wordt verdacht de enige overlevende aanvaller te zijn, Salah Abdeslam, staat in september voor de rechter in Parijs.

De VS hadden een relatief klein aantal burgers dat naar Syrië reisde, maar het zegt 28 Amerikanen te hebben gerepatrieerd: 12 volwassenen en 16 kinderen. Tien van de volwassenen zijn vervolgd op beschuldiging van terreur. 

Eerder dit jaar waarschuwde de Amerikaanse legerchef in het Midden-Oosten dat de radicalisering van kinderen in kampen in Syrië voor de familieleden van vermoedelijke IS-leden de grootste bedreiging vormt voor de regio. 

“Deze kinderen in het bijzonder worden geradicaliseerd, en tenzij we een manier vinden om ze te repatriëren en te re-integreren en ze te deradicaliseren, geven we onszelf het geschenk van nieuwe IS-strijders vijf tot zeven jaar later, en dat is een groot probleem.” ‘, zei generaal Kenneth McKenzie, hoofd van het US Central Command, in april.

Laatste nieuws

Irak: Bruiloftbrand laat meer dan 100 mensen dood achter

Enorme mensenmassa's waren aan het feestvieren toen een vuurzee...

Verkiezingen Egypte: Tientallen campagnevrijwilligers van rivaal Sisi aangehouden

Rechtenorganisatie zegt dat ten minste 73 campagnemedewerkers van Ahmed...

UK: Actievoerders hekelen de opmerkingen van Braverman over LGBTQ+-vluchtelingen die in aanmerking komen voor asiel

Minister van Binnenlandse Zaken beweert dat discriminatie van vrouwen...

Israëlische minister van Toerisme brengt als eerste een openbaar bezoek aan Saoedi-Arabië

Haim Katz arriveert in Riyad voor VN-top te midden...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Syrië: Aanval Islamitische Staat ‘doodt 23 regeringssoldaten’

Minstens 10 gewonden en tientallen vermisten bij aanval op...

Egypte: Kinderen gerekruteerd om te vechten tegen Islamitische Staat in Noord-Sinaï, blijkt uit rapport

Rechtengroep roept Egyptische regering op te stoppen met het...

Syrië: IS-aanval doodt naar verluidt 10 regeringsgezinde strijders in Raqqa

Aanval in de voormalige de-factohoofdstad van de militante groep...

Syrië: Illegale detentie van Britse kinderen moet stoppen, zegt voormalige Britse minister

David Davis eist openbaarmaking van het aantal Britse minderjarigen...

Irak: VK erkent dat Islamitische Staat genocide heeft gepleegd op Yazidi’s

Britse regering doet vaststelling nadat Duitse rechtbank uitspraak bevestigt...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

4 + 4 =

Verkiezingen Egypte: Tientallen campagnevrijwilligers van rivaal Sisi aangehouden

Rechtenorganisatie zegt dat ten minste 73 campagnemedewerkers van Ahmed Tantawi, waaronder vier advocaten, de afgelopen dagen zijn opgepakt. Egyptische veiligheidstroepen hebben ten minste 73 leden...

UK: Actievoerders hekelen de opmerkingen van Braverman over LGBTQ+-vluchtelingen die in aanmerking komen voor asiel

Minister van Binnenlandse Zaken beweert dat discriminatie van vrouwen en homoseksuelen onvoldoende reden is om in aanmerking te komen voor de vluchtelingenstatus. De Britse minister...

Israëlische minister van Toerisme brengt als eerste een openbaar bezoek aan Saoedi-Arabië

Haim Katz arriveert in Riyad voor VN-top te midden van pogingen tot normalisatie tussen Saoedi-Arabië en Israël De Israëlische minister van Toerisme, Haim Katz, is...