Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Biden en Rivlin gaan de Iran en de defensiebehoeften van Israël bespreken

Leestijd: 4 minuten

De ontmoeting van Joe Biden met Reuven Rivlin komt te midden van zorgen in Israël en de Arabische hoofdsteden over de inspanningen van de VS om opnieuw deel te nemen aan de nucleaire deal met Iran.

De Amerikaanse president Joe Biden zal maandag in het Witte Huis de vertrekkende president vanIsraël, Reuven Rivlin, ontmoeten voor een brede discussie over de inspanningen van de VS om opnieuw deel tenemen aan de nucleaire deal met Iran en de vorming van een nieuwe regering door Israël.

Israëlische president Reuben Rivlin (shutterstock)

De bijeenkomst zal plaatsvinden slechts enkele weken nadat Naftali Bennett het stokje overnam als de nieuwe premier van Israël, ter vervanging van Benjamin Netanyahu. Amerikaanse functionarissen werken de komende weken aan een ontmoeting tussen Biden en Bennett, meldde Reuters.

Bidens ontmoeting met Rivlin komt te midden van zorgen in Israël en de Arabische hoofdsteden over de inspanningen van de VS om opnieuw deel te nemen aan de nucleaire deal met Iran, uit angst dat een hervatting van het akkoord Teheran uiteindelijk in staat zal stellen atoomwapens te verwerven waardoor ze kwetsbaar worden voor Iraanse intimidatie of militaire dreiging .

Amerikaanse pogingen om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen, nadat de toenmalige president Donald Trump deze in 2018 had verlaten, boekten maar langzaam vooruitgang, waarbij Teheran erop stond dat de Verenigde Staten alle economische sancties opheffen.

Uit de ontmoeting tussen Biden en Rivlin wordt verwacht dat Biden Rivlin zou vertellen dat de Verenigde Staten en Israël hetzelfde doel delen, dat Iran geen kernwapen mag ontwikkelen en dat Biden de Amerikaanse steun voor Israëls recht op zichzelf verdedigen.

Van de twee leiders wordt ook verwacht dat ze de 11-daagse oorlog van Israël met Gaza bespreken. De Verenigde Staten hebben toegezegd het Israëlische Iron Dome-verdedigingssysteem, dat zwaar werd gebruikt tijdens het conflict in Gaza, te zullen bevoorraden.

Rivlin zal op 7 juli zijn ambt neerleggen na een termijn van zeven jaar, waarbij Isaac Herzog, voorzitter van het Joods Agentschap, de functie van Israëlische president overneemt.

Rivlin is op zijn laatste buitenlandse reis als president. Hij zal functionarissen van de Verenigde Naties in New York en congreswetgevers in Washington ontmoeten.

Herstel ‘de gemaakte fouten’

In Rome heeft Israëls nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, zaterdag beloofd aan zijn Amerikaanse ambtgenoot, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, om “de fouten” in de Amerikaans-Israëlische betrekkingen van de afgelopen jaren te herstellen.

In hun eerste persoonlijke ontmoeting sinds de nieuwe regering van Israël twee weken geleden werd beëdigd, hadden Blinken en Lapid een zeer positieve en warme discussie, volgens Amerikaanse functionarissen.

De belangrijkste onderwerpen waren de nucleaire deal en de normaliseringsakkoorden van Israël met de Arabische Golfstaten, evenals humanitaire hulp aan Gaza en de status van Oost-Jeruzalem, een onderwerp dat de laatste golf van geweld tussen de Israëli’s en Palestijnen in mei heeft aangewakkerd.

“Israël heeft ernstige bedenkingen bij de nucleaire deal met Iran die in Wenen werd gesloten. Wij geloven dat de manier om die meningsverschillen te bespreken is door middel van directe en professionele gesprekken, en niet in persconferenties”, zei Lapid in korte opmerkingen voorafgaand aan de bijeenkomst in Rome.

‘Israël heeft ernstige bedenkingen bij de nucleaire deal met Iran die in Wenen werd gesloten’

– Yair Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken

Blinken herhaalde ook de bezorgdheid van Lapid Washington over de Israëlische pogingen om verschillende Palestijnse families in Oost-Jeruzalem uit te zetten, en de status van de al-Aqsa-moskee van de stad, de op twee na heiligste plaats van de islam, tijdens de islamitische heilige maand Ramadan, zeiden Amerikaanse functionarissen.

Blinken bracht Lapid ook op de hoogte over de noodzaak van humanitaire hulp naar Gaza, waar vorige maand 250 Palestijnen werden gedood en tientallen gebouwen werden verwoest door Israëlische luchtaanvallen.

Biden heeft gewerkt om de banden met de Palestijnen te herstellen en af te zien van wat volgens hen het eenzijdige Amerikaanse beleid ten aanzien van het conflict was. Zijn regering heeft beloofd honderden miljoenen dollars aan economische en humanitaire hulp te hervatten en te werken aan de heropening van de diplomatieke missie van de Palestijnen in Washington.

Ook werden de normaliseringsovereenkomsten van Israël met verschillende Arabische landen besproken. In zijn openingswoord zei Blinken te hopen dat er meer deelnemers zouden komen.

De VAE en Bahrein hebben vorig jaar banden met Israël aangegaan in door de VS bemiddelde deals, de Abraham-akkoorden genaamd, en werden de eerste Arabische staten in meer dan een kwart eeuw die een al lang bestaand taboe in de regio doorbraken.

Lapid, die ook in Rome een ontmoeting had met de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Abdullatif Al-Zayani, zal dinsdag en woensdag een bezoek brengen aan de VAE.

Lapid beschreef het akkoord als historisch en zei: “Ik hoop dat het de eerste van vele zal zijn.”

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

2 × = 20

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.