Turkije vraagt ​​Egyptische oppositiemedia om te stoppen met uitzenden vanaf zijn grondgebied

De in Istanbul gevestigde Egyptische oppositie-tv-zenders hebben opdracht gekregen om bepaalde programma’s op te schorten, meldt Arabi21.

De Turkse autoriteiten hebben de Egyptische oppositiemedia gevraagd te stoppen met het uitzenden van bepaalde programma’s  vanuit het land te midden van inspanningen om de gespannen banden tussen Ankara en Caïro te verbeteren, meldde Arabi21 News , daarbij verwijzend naar functionarissen die op de hoogte waren van het besluit. 

President van Egypte , Abdel Fattah El Sisi (shutterstock)

De stap komt op het moment dat een hooggeplaatste delegatie van Egyptische diplomaten van plan is om Turkije te bezoeken na een acht jaar durende kloof, waarbij de regionale grootmachten rivaliserende facties in de Libische oorlog hebben gesteund en hen op gespannen voet heeft laten verkeren vanwege een geschil over de oostelijke Middellandse Zeewateren.

Het nieuws-rapport komt enkele maanden na Ankara dezelfde agentschappen had gevraagd om hun activiteiten af te zwakken en hun kritiek op de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi te verminderen.

In maart vertelde een hoge Turkse regeringsfunctionaris aan Middle East Eye dat Mekameleen en Al-Sharq, twee Egyptische satelliet-tv-zenders in Istanbul, “werd gevraagd hun politieke kritiek op de Egyptische regering te verzachten en te stoppen met het persoonlijk aanvallen van Sisi”. 

Caïro verwelkomde de stap en gaf aan dat van de in Egypte gevestigde media ook wordt verwacht dat ze “zich aan de rust houden” in termen van berichtgeving over de Turkse politiek. 

Ankara staat op gespannen voet met Caïro sinds de militaire staatsgreep van 2013 onder leiding van de toenmalige minister van Defensie Sisi, die Mohamed Morsi, de eerste democratisch gekozen president van Egypte, afzette.

Morsi was een vooraanstaand lid van de Moslimbroederschap, de grootste politieke beweging van Egypte, die sindsdien door Sisi is verpletterd. 

Morsi werd gesteund door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die weigerde de legitimiteit van Sisi te erkennen na de coup.

Sinds ze aan de macht is gekomen, heeft de regering van Sisi alle politieke oppositie en onafhankelijke media verboden, waarbij veel journalisten zijn gevlucht en in ballingschap zijn gegaan en kanalen in het buitenland hebben gelanceerd, voornamelijk in Turkije.

Het besluit van woensdag, dat nog moet worden bevestigd door de Turkse regering, komt op een moment dat Egypte onder hevige kritiek staat, vooral in de Verenigde Staten. 

Verschillende Amerikaanse wetgevers in zowel het Huis als de Senaat hebben deze week stappen ondernomen om het hoofd van de inlichtingendienst van Egypte te ontmoeten tijdens zijn bezoek aan Washington, met wetgevers die de hoofdinspecteur van de inlichtingendienst probeerden te bekritiseren over een groot aantal gemelde schendingen van de mensenrechten. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Turkse en Syrische veiligheidsambtenaren hielden meerdere ontmoetingen in Damascus: Rapport

Rusland zoekt naar verluidt naar toenadering tussen zijn bondgenoot Syrië en Turkije om zijn positie …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: