VN-expert dringt er bij Bahrein op aan om drie mensenrechtenactivisten vrij te laten

Mary Lawlor zegt verontrust te zijn over de langdurige detentie van mensenrechtenactivisten en de weigering van medische behandeling.

Een expert van de Verenigde Naties heeft Bahrein opgeroepen om drie politieke activisten die momenteel langdurige straffen uitzitten en geen toegang krijgen tot medische behandeling, onmiddellijk vrij te laten.

Mary Lawlor, speciaal rapporteur voor de situatie van mensenrechtenverdedigers, zei dinsdag verontrust te zijn over de langdurige detentie van Abdulhadi al-Khawaja, Abduljalil al-Singace en Naji Fateel.

Kaart van Bahrein (shutterstock)

“Het feit dat hun gezondheid steeds verder achteruit gaat in de gevangenis is zeer zorgelijk,” aldus de expert.

“Ik dring er bij de staat op aan om een ​​onpartijdig en onafhankelijk onderzoek te doen naar de beschuldigingen van marteling in de gevangenis.

“De criminalisering van mensenrechtenverdedigers als vergelding voor hun legitieme en vreedzame inspanningen om op te komen voor de rechten van anderen in Bahrein is niet alleen zorgwekkend voor de schadelijke impact op het leven van die individuen en hun families, maar ook voor het huiveringwekkende effect dat het heeft op openbare ruimte in het land.”

Khawaja , die eerder voorzitter was van het Bahrein Centrum voor Mensenrechten, zit al 10 jaar in de gevangenis en zit onder meer een levenslange gevangenisstraf uit voor “het organiseren en leiden van een terroristische organisatie”.

Hij was  een van de eerste  spraakmakende arrestaties na het begin van pro-democratische protesten in 2011 die leidden tot een wijdverbreid optreden van de regering in Bahrein.

Tienduizenden mensen stroomden destijds de straten van het land op en riepen op tot democratische hervormingen, een einde aan de discriminatie van de meerderheid van de sjiitische moslimbevolking en, uiteindelijk, het einde van de 245-jarige heerschappij van de Khalifa-monarchie.

Zijn detentie werd als willekeurig verklaard door de VN-werkgroep voor willekeurige detentie.

Singace werd in 2011 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens terrorismegerelateerde aanklachten en Fateel, een van de oprichters van de Bahrain Youth Society for Human Rights, werd in 2013 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens “het vormen van illegale organisaties”.

Lawlor zei dat ze berichten had ontvangen dat Khawaja gezichtsfracturen had opgelopen, terwijl Fateel en Singace in eenzame opsluiting waren geplaatst en medische basiszorg en hun recht om hun religie te praktiseren was ontzegd.

Bahrein staat onder druk van mensenrechtenorganisaties vanwege de gevangenisomstandigheden, waaronder overbevolking, slechte sanitaire voorzieningen en gebrek aan medische zorg.

Eerder deze maand stierf de Bahreinse activist Husain Barakat, die een levenslange gevangenisstraf uitzat , nadat hij Covid-19 had opgelopen.

Eerder dit jaar  beschuldigde de Hoge Commissaris van de  VN voor de mensenrechtenBahrein van “schending van het internationaal recht” vanwege de behandeling van gevangenen, van wie sommigen zelfs 13 jaar oud zijn.

Volgens een rapport  van de in Londen gevestigde campagnegroep Bahrain Institute for Rights and Democracy waren tussen 2001 en 2010 minstens 51 mensen ter dood veroordeeld in Bahrein  .

De VN meldde dat andere mensenrechtenverdedigers, waaronder Abbas al-Omran en Ali Abdulemam, bij verstek zijn berecht en tot 15 jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld wegens het vormen van een illegale organisatie en het verspreiden van valse informatie.

Ze hebben asiel gekregen en verblijven momenteel in het buitenland. In 2012 en 2015 hebben de Bahreinse autoriteiten hun staatsburgerschap ingetrokken.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israël beheerde al meer dan tien jaar een geheime ambassade in Bahrein

De missie voerde diplomatie uit met Bahrein via een dekmantel-bedrijf dat vermeld staat als commercieel …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: