Amerikaanse militaire delegatie bezoekt Turkije om de luchthaven van Kabul te bespreken

Van Amerikaanse functionarissen wordt verwacht dat ze samen met Turkse collega’s een plan opstellen om de faciliteit te beveiligen.

Een Amerikaanse militaire delegatie zal later deze week Ankara bezoeken om gedetailleerd overleg te voeren over een mogelijke rol van Turkije om de internationale luchthaven van Kabul te bewaken na de terugtrekking van de NAVO, zei een hoge Turkse defensiefunctionaris maandag.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden kwamen vorige week overeen dat Turkije een leidende rol zou spelen om de luchthaven te beveiligen, maar Ankara verzocht ook om financiële, logistieke en troepensteun van andere geallieerde landen.

De luchthaven is de sleutel tot de stabiliteit van de Afghaanse hoofdstad, aangezien buitenlandse missies, ngo’s en hulporganisaties afhankelijk zijn van haar diensten.

De Amerikaanse delegatie zal woensdag of donderdag in Ankara zijn om de besprekingen van de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar met zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin over de kwestie op te volgen, voegde de functionaris eraan toe.

Erdogan bracht vorige week publiekelijk het idee naar voren dat Ankara zou kunnen samenwerken met Hongarije en Pakistan om de missie uit te voeren.

“Het is  nog niet duidelijk wie zich bij deze missie zal aansluiten. We moeten afwachten om te zien wie er geïnteresseerd is’, zei de hoge functionaris.

“Er zijn een aantal [landen] die niet in Afghanistan zijn en die graag zouden willen deelnemen, of er zijn anderen die er wel zijn maar na de terugtrekking zouden willen blijven. Over vier of vijf dagen hebben we een beter beeld.”

Twee bronnen die bekend zijn met de kwestie zeiden dat Hongarije zelf bereid was deel te nemen aan de missie en het idee naar voren bracht tijdens een ontmoeting tussen Erdogan en de Hongaarse premier Viktor Orban aan de zijlijn van een NAVO-top eerder deze maand.

Pakistan, dat geen troepen in het land heeft, heeft ook een langdurige relatie met de Taliban als buurland.

Er is geen formeel akkoord bereikt tussen Ankara en de NAVO over het feit dat Turkije de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de veiligheid van de luchthaven van Kabul.

Uit opmerkingen van zowel Erdogan als de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan bleek echter dat de twee landen dicht bij een overeenkomst zijn.

‘Er zijn een aantal landen die niet in Afghanistan zijn en die wel willen deelnemen, of er zijn er die er wel zijn maar na de terugtrekking wel willen blijven’

– Senior Turkse defensiefunctionaris

“President Erdogan gaf aan dat hij, zoals u zei, bepaalde vormen van steun nodig zou hebben om dat te doen. En president Biden beloofde dat die steun zou komen’, zei Sullivan vorige week tijdens een briefing. “President Erdogan sprak zijn tevredenheid daarover uit, en de twee gaven hun teams de opdracht om de laatste details uit te werken.”

Een NAVO-communiqué beloofde eerder deze maand de financiering voor de luchthaven te handhaven, waarbij aan één Turkse voorwaarde werd voldaan.

Naast de extra vormen van steun die Turkije zoekt, vraagt ​​Erdogan in ruil daarvoor ook concessies van de regering-Biden, zoals voor de door Rusland gemaakte S-400-raketafweersystemen die Ankara heeft gekocht, wat aanleiding gaf tot Amerikaanse sancties.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: