Wapenexport van Zuid-Afrika naar Saoedi-Arabië en de VAE onder de loep

Een Gerechtelijk bevel eist dat wapenbedrijven die exportvergunningen hebben openbaar worden gemaakt nadat mensenrechten-organisaties een aanvraag hebben ingediend om wapenoverdrachten voor de oorlog in Jemen te stoppen.

Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft het National Conventional Arms Control Committee (NCACC) van het land bevolen een lijst te verstrekken van bedrijven die vergunningen hebben om wapens te exporteren naar Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, na een gerechtelijke strijd over hun rol in het verwoestende conflict in Jemen.

Eerder deze maand hebben het Southern African Human Rights Litigation Centre (SALC) en Open Secrets, een non-profitorganisatie die economische misdaad onderzoekt, een aanvraag ingediend bij een hooggerechtshof in Pretoria waarin wordt opgeroepen tot zowel de namen van bedrijven die wapens kunnen leveren aan Riyad als Abu Dhabi, evenals een rechterlijke toetsing van de vergunningen van de NCACC voor wapenexport naar de twee landen.

Zuid-Afrika exporteerde in 2019 en vorig jaar tussen de 22 en 31 procent van de gecontroleerde producten met een waarde tussen de 4 en 4,6 miljard Zuid-Afrikaanse rand (tussen 287 en 330 miljoen dollar) naar Saoedi-Arabië en de VAE.

De NCACC diende geen gerechtelijke documenten in en verscheen niet in de rechtbank om op de zaak te antwoorden, en de rechter van het Hooggerechtshof van Pretoria, Norman Davis, verleende het bevel na een hoorzitting die minder dan een half uur duurde.

Hennie Van Vuuren van Open Secrets zei dat het bevel betekende dat ze “de eerste grote juridische hindernis hadden genomen”.

“Nu komen we bij de dringende zaak om de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië en de VAE te stoppen, die het op burgers hebben gemunt in Jemen en worden beschuldigd van het schenden van het internationaal recht”, zei hij, zoals geciteerd door de Zuid-Afrikaanse online krant TimesLive.

Van Vuuren zei dat dit waarschijnlijk een langdurig proces zal zijn met machtige instellingen en grote wapenbedrijven.

“Maar het is van vitaal belang dat we een praktijk aanvechten die winst heeft gemaakt met mensenrechtenschendingen in landen als Jemen”, zei hij.

Er zijn ook bewijzen naar voren gekomen dat Zuid-Afrikaanse wapens zijn gevonden op de scènes van burgeraanvallen in Jemen.

“De wet trekt een scheidslijn in het zand tussen de geheime wapenmachinerie van de apartheid en de post-apartheidsverplichting om een ​​verantwoordelijk lid van de internationale gemeenschap te zijn … Er zouden niet langer wapens worden verkocht aan de hoogste bieder, ongeacht hoe ze zouden worden gebruikt ‘, zegt Anneke Meerkotter van SALC in een beëdigde verklaring.

‘Onrechtmatig om de overdracht te autoriseren’

De VN-groep van deskundigen inzake Jemen heeft opgeroepen tot een volledige stopzetting van de wapenoverdracht aan alle partijen die betrokken zijn bij het conflict in Jemen, aldus de organisaties.

De NCACC is het orgaan dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de National Conventional Arms Control Act , waarin staat dat Zuid-Afrika de overdracht van wapens aan regeringen die de mensenrechten schenden en wapenoverdrachten die waarschijnlijk zullen bijdragen aan de escalatie van regionale militaire conflicten, moet vermijden.

Meerkotter zei dat de commissie geen enkele beoordelingsvrijheid heeft met betrekking tot de overdracht van wapens aan de twee landen.

“Gezien de overvloed aan bewijs met betrekking tot de schendingen begaan door Saoedi-Arabië en de VAE, is het duidelijk onwettig voor de NCACC om de overdracht goed te keuren”, zei ze.

Saoedi-Arabië en zijn regionale bondgenoten, voornamelijk de Verenigde Arabische Emiraten, deden in 2015 mee aan de oorlog van de Jemenitische regering tegen de Houthi-rebellen en begonnen een grootschalige luchtbombardementencampagne. 

De coalitie voerde ook een lucht- en zeeblokkade in die naar eigen zeggen moet voorkomen dat de Houthi’s wapens het land binnensmokkelen. Maar critici van de acties van Saoedi-Arabië beschuldigen het koninkrijk al lang van het afsnijden van elementaire burgergoederen. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: