Irak opent massagraf in Nineve om slachtoffers Islamitische Staat te identificeren

Het graf in het dorp Badush bevat de stoffelijke overschotten van Iraakse gevangenen die in 2014 door militanten van de Islamitische Staat zijn vermoord.

De Iraakse autoriteiten zeiden zondag dat de stoffelijke overschotten van 123 mensen die zijn gedood door militanten van de Islamitische Staat (IS) uit een massagraf in het gouvernement Nineveh zijn verwijderd om het proces van identificatie te starten.

Tijdens één van de ergste misdaden in Irak richtte IS in juni 2014 een bloedbad aan in de Badush-gevangenis nadat het dat jaar een derde van Irak had veroverd in een bliksemoffensief.

Hardan , Sinjar/Iraq Massa-graf van Jezidi’s in 2017 (shutterstock)

IS-militanten hadden de gevangenis in het dorp Badush, ten noordwesten van de stad Mosul, aangevallen om soennitische moslimgevangenen te bevrijden en 583 voornamelijk sjiitische moslimgevangenen in een vrachtwagen gedwongen, voordat ze naar een ravijn werden gereden en ze werden doodgeschoten.

Het massagraf werd gevonden nadat Iraakse troepen in maart 2017 de controle over het gebied hadden veroverd. De afgelopen weken hebben tientallen familieleden bloedmonsters afgenomen om het DNA van de stoffelijke resten te kunnen vergelijken.

“Duizenden families wachten om te weten wat er met hun familieleden is gebeurd”, vertelde Najm al-Jubburi, gouverneur van Nineve, aan AFP.

Volgens de Verenigde Naties is het massagraf een van de meer dan 200 die de extremistische groepering heeft achtergelaten in haar razernij van wreedheid.

De stoffelijke overschotten van tot wel 12.000 mensen zouden in deze graven zijn begraven, zegt de VN, die IS ervan beschuldigde genocide te hebben gepleegd in Irak.

De families van de slachtoffers worstelen al jaren zonder sluiting.

“Na 17 jaar niet te weten of mijn zoon levend of dood is, heb ik een antwoord nodig”, vertelde Abbas Mohammed, wiens zoon in Badush gevangen zat na zijn arrestatie door Amerikaanse troepen in 2005, tegen AFP.

Grimmige geschiedenis

Saleh Ahmed, een lid van de regeringscommissie die belast is met het identificeren van de “martelaren”, zei dat het werk onder moeilijke omstandigheden wordt uitgevoerd.

“De hitte is overweldigend. Sommige overblijfselen zijn verstrikt en er zijn overal slangen en schorpioenen”, zei hij, terwijl 30 arbeiders lichamen uit het graf verwijderden.

Irak worstelt met het identificeren van overblijfselen van mensen uit verschillende gewelddadige episodes in zijn recente geschiedenis, en ontdekt nog steeds massagraven van het regime van de geëxecuteerde dictator Saddam Hoessein.

In februari werden de stoffelijke resten van 104 jezidi’s die in augustus 2014 door IS-militanten waren vermoord, teruggebracht naar hun dorp Kojo in het Sinjar-district van het gouvernement Nineveh om daar te worden begraven.

De lichamen waren onlangs teruggekeerd uit Bagdad nadat de onderzoeks- en identificatieprocedures waren afgerond.

Volgens getuigenissen van overlevenden hadden IS-militanten de weg tussen Kojo en de berg Sinjar versperd en het dorp 11 dagen lang belegerd voordat ze het bestormden en massa-executies uitvoerden van de Yazidi-mannen en oude vrouwen die weigerden zich van de Yazidi-religie tot de islam te bekeren.

Op 15 augustus van dat jaar waren minstens 2.700 Yazidi-mannen vermoord, meer dan 6.400 vrouwen en kinderen ontvoerd, 350.000 ontheemd en meer dan 80 massagraven gegraven om de Yazidi-slachtoffers te begraven.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Raketten afgevuurd op de Amerikaanse ambassade in Bagdad en verworden Irakese vrouw en kinderen

Een aanval binnen de groene zone van de hoofdstad markeert een zeldzaam incident waarbij Irakezen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: