Netanyahu bekritiseert Amerikaans-Joodse belangengroep als ‘radicaal-linkse’ organisatie

Premier Benjamin Netanyahu, die onlangs een kans op een nieuwe termijn verloor, haalde uit naar J-Street in zijn laatste uitval tegen zijn tegenstanders.

De vertrekkende Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft uitgehaald richting J-Street, een progressieve Joodse belangenbehartigingsgroep, en noemde het een “radicaal-linkse Amerikaanse organisatie”.

Netanyahu zei woensdag in een post op Facebook dat J-Street zijn campagne voor premier had tegen gewerkt vanwege de steun van de groep aan de nucleaire deal met Iran.

Ex-president van Israël Benjamin Netanyahu (shutterstock)

De belangenbehartigingsgroep is in feite een anti-bezettingsorganisatie die sinds haar oprichting in 2007 heeft gewerkt tegen een meerderheid van het rechtse Israëlische beleid, met name dat met betrekking tot de Palestijnen en de uitbreiding van de Israëlische nederzettingen.

‘Een partijdige wig drijven in de betrekkingen tussen de VS en Israël is een prestatie waar [Netanyahu] zich voor moet schamen en niet trots op moet zijn’

– Jeremy Ben-Ami, J-Street-president 

 

In zijn veroordeling sprak Netanyahu specifiek tot de president van J-Street, Jeremy Ben-Ami.

“Jeremy Ben-Ami, het hoofd van de radicaal-linkse J Street-organisatie in de VS die nadrukkelijk het gevaarlijke nucleaire akkoord steunde, legt uit waarom hij blij is met de verwijdering van Netanyahu”, schreef Netanyahu in een bericht , waarbij hij Ben-Ami’s afbeelding deelde. 

De Israëlische premier, die naar verwachting in de komende weken uit zijn ambt zal worden ontheven, deelde ook een citaat dat hij aan Ben-Ami toeschreef, waarin de J-Street-president zei dat Netanyahu “de status en het zelfvertrouwen had om publiekelijk de confrontatie aan te gaan met de president van de Verenigde Staten op zijn thuisveld, en zich verzetten tegen de wil van de president in de kwestie van Iran”. 

“Ben Ami voegde eraan toe dat, in tegenstelling tot Netanyahu, de nieuwe Israëlische premiers niet actief zullen optreden in Amerika om de nucleaire overeenkomst met Iran te dwarsbomen”, schreef Netanyahu in de derde persoon. 

Ben-Ami bekritiseerde Netanyahu als reactie en beschuldigde de premier ervan niet te begrijpen “dat het beschadigen van de relatie tussen de VS en Israël op de manier die hij heeft gedaan, niet iets is om over op te scheppen”. 

“Een partijdige wig drijven in de betrekkingen tussen de VS en Israël is een prestatie waar hij zich voor zou moeten schamen en niet trots op zou moeten zijn”, zei de J-Street-president.  

“Hopelijk zal de volgende regering het belang van een stabiele relatie tussen de VS en Israël begrijpen en ernaar streven de betrekkingen met democraten en liberale joden te herstellen in plaats van ze weg te jagen”, vervolgde hij. 

‘Israël in een duistere dictatuur veranderen?’

Netanyahu en zijn Likud-partij hebben de afgelopen dagen steeds vluchtigere retoriek tegen tegenstanders geuit.

Winnaar van de laatst verkiezingen ,Naftali Bennett (shutterstock)

Veel van de posten waren gericht op de rechtse politicus Naftali Bennett, die waarschijnlijk de onmiddellijke vervanger van Netanyahu zal zijn, en de centrist Yair Lapid, die na Bennett zal dienen in het kader van een machtsdelingsovereenkomst.

Maandag tweette het officiële account van de Likud-partij in het Engels waarin ze de twee beschuldigden van “het veranderen van Israël in een duistere dictatuur met persoonlijke wetten gericht op premier Netanyahu, vergelijkbaar met de dictaten van Noord-Korea of ​​Iran”. 

“Bennett overschrijdt elke rode lijn in zijn waanzinnige zoektocht naar de zetel van de premier tegen elke prijs”, beweerde de partij.

“PM Netanyahu vecht tegen Iran terwijl Bennett en Lapid wetten uit Iran voorstellen”, vervolgde het in een reeks berichten. 

Netanyahu heeft de nieuwe coalitieregering ook beschreven als een aanval op de Israëlische democratie zelf, en zei dat de Israëli’s “getuige waren van de grootste verkiezingsfraude in de geschiedenis van het land, naar mijn mening in de geschiedenis van de democratie”. 

Vorige week meldde de Israëlische krant Haaretz dat Nadav Argaman, de directeur van de interne veiligheidsdienst van Israël, bekend als de Shin Bet, had gewaarschuwd dat steeds hardere retoriek tegen leden van de nieuwe eenheidsregering zou kunnen leiden tot echt geweld. 

Destijds zei een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad tegen de krant dat het Witte Huis van mening is dat “het essentieel is om af te zien van stappen die de spanningen verergeren”. 

Terwijl de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die na zijn verkiezingsverlies een soortgelijke ruzie met tegenstanders doormaakte, een sterke relatie had gesmeed met premier Netanyahu, heeft de huidige Amerikaanse president Joe Biden een meer getemperde relatie met de extreemrechtse leider.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: