Nieuwste artikelen:

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

‘Honderden’ Amerikaanse sancties tegen Iran blijven ook na nucleair akkoord van kracht, zegt Blinken

Leestijd: 3 minuten

Staatssecretaris Antony Blinken vertelde de senatoren dat Iran zijn ‘kwaadaardige gedrag’ in de regio zou moeten staken om volledige verlichting van de sancties te krijgen.

Honderden sancties tegen Iran zullen naar verwachting blijven bestaan, zelfs nadat een akkoord is bereikt in het kader van de multilaterale nucleaire deal, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd. 

In een toespraak tot de Senaatscommissie voor kredieten op dinsdag, zei Blinken dat de VS bereid was enkele sancties tegen Teheran op te heffen in ruil voor het land terug te keren naar de naleving van de oorspronkelijke nucleaire overeenkomst, maar “honderden” sancties met betrekking tot zijn “destabiliserende” gedrag zouden blijven. 

“We weten in dit stadium niet of Iran bereid en in staat is om te doen wat het zou moeten doen om weer in overeenstemming te komen [met de deal]. We zullen zien of dat daadwerkelijk werkelijkheid wordt”, zei Blinken.

De opmerkingen van de secretaris komen slechts enkele dagen nadat zijn team Wenen had verlaten, waar de vijfde ronde van indirecte onderhandelingen met Iran ten einde liep.

Iraanse functionarissen hebben gezegd dat er ” aanzienlijke vooruitgang ” is geboekt in de richting van een definitief akkoord, maar dat een deal waarschijnlijk niet zal worden gesloten voordat de nieuwe presidentiële regering van Iran in augustus het roeroverneemt.

Blinken zei dat de VS de “verantwoordelijkheid” zouden hebben om nucleair gerelateerde sancties op te heffen als Iran zich weer aan de oorspronkelijke deal houdt, maar ook om “sancties te handhaven die consistent zijn … met een veelvoud van kwaadaardige Iran-acties in een hele reeks van gebieden”.

“Ik verwacht dat zelfs in het geval van een terugkeer naar de naleving van de [deal], honderden sancties van kracht zullen blijven, inclusief sancties die zijn opgelegd door de regering-Trump. Als ze niet in strijd zijn met de [deal], blijven ze behouden tenzij en totdat het gedrag van Iran verandert”, vervolgde hij.

‘Iran zoekt regionale vrede’

Ondertussen tweette de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif maandag dat het tijd was voor de regering-Biden om “van koers te veranderen” en afstand te nemen van maatregelen die door de regering-Trump waren genomen.

“Het blijft onduidelijk of @POTUS en @SecBlinken klaar zijn om het mislukte ‘maximale druk’-beleid van Trump en @mikepompeo te begraven en niet langer #EconomicTerrorism te gebruiken als ‘druk middel ‘ voor onderhandelingen”, zei Zarif, bewerend dat Teheran al in overeenstemming was met de het oorspronkelijke akkoord.

Zarif plaatste dinsdag ook een bericht over “vruchtbare gesprekken” die hij zojuist had afgerond met de VN-gezanten in Jemen en Afghanistan, en zei dat “Iran regionale vrede en stabiliteit zoekt” en “klaar is om dit te faciliteren”.

Tijdens zijn toespraak op dinsdag gaf Blinken geen details over welke specifieke sancties zouden blijven bestaan of welke regionale activiteiten Iran zou moeten staken.

Voormalig president Donald Trump trok de VS terug uit de nucleaire deal uit het Obama-tijdperk, officieel bekend als de JCPOA, in 2018, en ging verder met het opleggen van een reeks verlammende sancties die de Iraanse economie hebben vernietigd.

Tijdens de laatste maanden van zijn presidentschap heeft de regering-Trump een reeks niet-nucleaire sancties uitgevaardigd tegen verschillende Iraanse sectoren.

President Biden heeft, sinds het campagnetraject, gezworen om opnieuw deel te nemen aan het nucleaire akkoord, maar heeft Iran opgeroepen als eerste te handelen in een “compliance for compliance”-overeenkomst.

Ondertussen hebben Iraanse functionarissen de oproep afgewezen en erop gewezen dat de VS de deal verlieten lang voordat Teheran ervoor koos om de uraniumverrijking te verhogen in de hoop de regering-Trump onder druk te zetten. 

Laatste nieuws

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en...

Iraans persoverzicht: Arrestaties en ontslagen over “ontsluierde” huwelijksaanzoek

Intussen bekritiseren oppositiebannelingen de Belgische gevangenenruil, zijn er spanningen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 10 × 1 =

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar sleutelfiguren van leger en RSF blijven buiten schot. De Verenigde Staten hebben hun eerste sanctieronde tegen...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om Canada binnen te komen "geen gouden ticket" is. De familie van één man zegt in...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en het moeilijker maken voor scholen om vergunningen te krijgen. Het Israëlische parlement heeft twee wetsvoorstellen ingediend...