Australië te Saoedi-Arabië onder druk vanwege uitgeleverde onderdaan met dubbele nationaliteit

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het de kwestie van de uitlevering van Osama al-Hasani aan Saoedi-Arabië zou blijven aankaarten, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over een eerlijk proces.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken heeft de zaak aan de orde gesteld van een onderdaan met Saoedi-Australische dubbele nationaliteit die in maart door Marokko aan Saoedi-Arabië werd uitgeleverd. De uitlevering werd veroordeeld door zijn familieleden en mensenrechtenorganisaties uit vrees dat hij zou kunnen worden gemarteld.

Minister Payne en VN secretaris Guterres (shutterstock)

Tijdens een hoorzitting in de Senaat op donderdag zeiden Australische functionarissen dat minister van Buitenlandse Zaken Marisa Payne een brief naar Saoedi-Arabië had gestuurd waarin de nadruk werd gelegd op de “aanhoudende interesse” van Australië in de zaak van Osama al-Hasani.

Hasani, 42, was in februari naar Marokko gereisd om zijn vrouw en pasgeboren kind te bezoeken, maar werd bij aankomst vastgehouden op grond van een door Riyadh aangevraagd rood bericht van Interpol in verband met een diefstal van luxe auto’s uit 2015.

Op 13 maart werd de dubbele Saoedische en Australische staatsburger door de Marokkaanse autoriteiten overgedragen aan Riyad, ondanks protest van activisten die zich zorgen maakten over zijn veiligheid.

Zijn advocaten en familie hebben de beschuldigingen ontkend en noemen de arrestatie politiek gemotiveerd.

Sinds de uitlevering is er niets meer van Hasani vernomen en zijn verblijfplaats blijft onbekend. 

Payne zei dat er “veel betrokkenheid was onder ambtenaren en ambtenaren, maar niet met het doel dat we nastreven”.

Donderdag zei een functionaris van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken dat Canberra de kwestie met Riyad zou blijven aankaarten.

“De Australische regering blijft bezorgd over de omstandigheden van de detentie van de heer al-Hasani, zijn toegang tot een eerlijk proces en de procedure waaronder hij is uitgeleverd aan Saoedi-Arabië”, zei Lynette Wood tegen de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Handel, zoals geciteerd. door de Wachter .

Er is geen reactie gekomen op de brief van Payne uit Saoedi-Arabië, voegde de Guardian eraan toe.

Vorige maand meldde Human Rights Watch dat  een beëdigde verklaring van het Saoedische ministerie van Justitie, gezien door de rechtengroep, hem twee jaar geleden vrijstelde van de aanklacht wegens gebrek aan bewijs.

In maart schreef de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties aan de Marokkaanse autoriteiten om er bij hen op aan te dringen Hasani niet te deporteren vanwege zorgen over marteling.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: