Tunesische premier ontkent plannen om land weg te geven aan Qatarese investeerders

Hichem Mechichi zei dat Tunis toegewijd was aan het verstrekken van faciliteiten aan Qatarese investeerders ‘vrij van obstakels’, wat thuis tot kritiek leidde.

De Tunesische premier Hichem Mechichi ontkende berichten die op sociale media circuleren over plannen om Tunesisch land weg te geven aan Qatarese investeerders na zijn recente bezoek aan de Golfstaat.

Na een ontmoeting met zowel de Qatarese emir sjeik Tamim bin Hamad al-Thani en minister van Buitenlandse Zaken sjeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani op maandag, zei Mechichi dat Tunis vastbesloten was om faciliteiten te verstrekken aan Qatarese investeerders “vrij van obstakels” en voegde eraan toe dat de oprichting van een gezamenlijk Tunesisch-Qatari economisch forum werd besproken om investeringen aan te moedigen.

“Qatar en Tunesië onderhouden strategische en uitzonderlijke relaties op alle niveaus en we werken van harte om ze voortdurend te ontwikkelen en te ondersteunen”, zei hij , eraan toevoegend dat Doha een van de belangrijkste investeerders in het land is.

De opmerkingen werden in Tunesië met kritiek ontvangen en leidden tot beweringen dat de premier land gratis aan Qatarezen weggaf, ondanks dat buitenlands bezit van landbouwgrond volgens de Tunesische wet verboden is.

Kaart van Tunesië (shutterstock)

De Tunesische wet bepaalt ook dat een buitenlandse investeerder maximaal 49 procent van de aandelen in een landbouwrehabilitatiebedrijf mag bezitten, zodat het bedrijf voor het grootste deel in handen blijft van Tunesiërs.

In een verklaring ontkende Mechichi de berichten en zei dat sommige Tunesiërs de economische situatie van het land verder compliceerden met negatieve berichten die de aanhoudende economische en sociale omstandigheden in Tunesië verder zouden kunnen verergeren. 

De economische crisis in Tunesië – verergerd door de pandemie van het coronavirus –  heeft geleid tot snelle inflatie en  hoge jeugdwerkloosheid en heeft ertoe geleid dat veel mensen   het Noord-Afrikaanse land hebben verlaten .

Het bruto binnenlands product van Tunesië kromp  in het eerste kwartaal van 2021 met drie procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: