Qatar laat Keniaanse mensenrechtenactivist vrij na drie weken eenzame opsluiting

Malcolm Bidali werd vorige week door Qatar aangeklaagd voor het aannemen van ‘buitenlands’ geld om desinformatie te verspreiden.

De Qatarese autoriteiten hebben woensdag een Keniaanse bewaker vrijgelaten die was gearresteerd nadat hij had geblogd over de benarde situatie van migrerende werknemers, aldus een mensenrechtenorganisatie.

Migrant Rights  zei in een verklaring dat Malcolm Bidali, die vorige maand plotseling verdwenen was, “uit hechtenis was vrijgelaten, maar de aanklachten tegen hem blijven bestaan”.

Qatar met hoofdstad Doha (shutterstock)

Vorige week beschuldigde Qatar Bidali, 28, van het aannemen van “buitenlands” geld om desinformatie te verspreiden nadat ze hem bijna drie weken in eenzame opsluiting had gehouden.

Bidali schreef onder het pseudoniem Noah en rapporteerde regelmatig voor Migrant Rights over de grimmige realiteit waarmee veel arbeiders in het energierijke land worden geconfronteerd terwijl het zich voorbereidt op het WK van 2022. 

“Malcolm is vrijgelaten, maar de aanklachten tegen hem blijven bestaan”, aldus Migrant Rights. “Tot zijn vrijlating eerder deze week had hij geen juridische bijstand gekregen. De aanklachten tegen hem zijn alleen bedoeld om een ​​krachtige stem het zwijgen op te leggen die de aandacht vestigt op de mensenrechtenschendingen van migranten in het land.”

Volgens Amnesty International werd Bidali gearresteerd vanuit zijn huis in Qatar en vastgehouden op een geheime locatie, slechts enkele dagen nadat hij een online presentatie had gehouden voor maatschappelijke organisaties over de toestand van migranten werknemers.

Tijdens zijn detentie werd Bidali naar verluidt 23 uur per dag in eenzame opsluiting vastgehouden en had hij geen toegang tot wettelijke vertegenwoordiging.

Qatar heeft te maken gehad met felle kritiek van mensenrechten- en arbeidsrechtenorganisaties over de behandeling van migrerende werknemers, met name het controversiële kafala-systeem dat werknemers aan hun werkgevers bond, waardoor ze niet van baan kunnen veranderen zonder hun toestemming.

Hoewel Qatar in september 2020 grotendeels een einde maakte aan het kafala-systeem, heeft het land nog steeds een slechte staat van dienst op het gebied van de rechten van werknemers, waarbij met name bouwvakkers in slopende omstandigheden werken en lage lonen ontvangen en de lonen met maanden achtereen worden uitgesteld.

Op dinsdag meldde de Guardian dat veel migrantenbewakers in Qatar minder dan £ 1 ($ 2) per uur kregen.

Vorige week schreven zes Noordse verenigingen  aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino, waarin ze hem dringend verzochten ervoor te zorgen dat de mensenrechten worden gerespecteerd in “alle faciliteiten die voor, tijdens en na het WK worden gebruikt”.

“Het is van het grootste belang voor de voetbalgemeenschap over de hele wereld… dat het theater van de grootste dromen in het voetbal ook het toneel kan zijn van mensenrechten, respect en antidiscriminatie”, aldus de brief.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: