Instagram verandert algoritme na klachten van anti-Palestijnse vooringenomenheid

Het bedrijf, eigendom van Facebook, zegt dat het onderdrukken van specifieke berichten te wijten was aan een algoritme dat de voorkeur gaf aan originele inhoud boven opnieuw gedeelde berichten.

Instagram, dat eigendom is van Facebook, verandert de manier waarop het algoritme gebruikersinhoud uitlicht na wijdverbreide beschuldigingen dat de sociale-mediagigant doelbewust Pro-Palestijnse geluiden onderdrukte.

Het bedrijf, dat heeft ontkend dat het zich ooit op Palestijnse activisten heeft gericht, heeft gezegd dat het nieuwe algoritme niet langer onderscheid maakt tussen originele inhoud en opnieuw gedeelde berichten die gebruikers kiezen voor hun “verhalen” -functie. 

Rashida Tlaib (shutter stock)

Sinds het begin van de recente protestbeweging tegen Israëls gedwongen uitzettingen van Palestijnse families in bezet Oost-Jeruzalem, hebben pro-Palestijnse activisten en influencers geklaagd dat Instagram en andere socialemediaplatforms inhoud censureerden die bedoeld was om het bewustzijn voor de zaak te verspreiden. 

Instagram zei eerst dat de problemen die werden gemeld te wijten waren aan “een wijdverbreid wereldwijd technisch probleem dat geen verband houdt met een bepaald onderwerp”, uren later meldend ze dat het probleem was opgelost. 

“We hebben dit probleem nu opgelost. Het had invloed op veel verhalen met opnieuw gedeelde berichten die gisteren en vanmorgen vroeg zijn gemaakt, plus Hoogtepunten + Archief in het algemeen. Het spijt ons voor alle betrokkenen, vooral degenen die het bewustzijn voor belangrijke doelen wereldwijd hebben gewekt,” zei het bedrijf destijds. 

In haar recente verklaring zei Instagram echter dat het bedrijfsbeleid was, en geen storing, waardoor pro-Palestijnse berichten geen groot sociaal bereik hadden. 

Een woordvoerder van Instagram vertelde de BBC dat het oorspronkelijke content-bevorderende algoritme een “grotere impact dan verwacht” had op sommige soorten berichten, maar benadrukte dat de uitkomst een onbedoeld neveneffect was van haar beleid in plaats van een poging om activisten te censureren. 

“Mensen… geloven dat we verhalen over bepaalde onderwerpen of standpunten verzwijgen. We willen heel duidelijk zijn – dit is niet het geval”, zei de woordvoerster.

“Dit was van toepassing op elk bericht dat [werd] gedeeld in verhalen, ongeacht waar het over gaat”, vervolgde ze, eraan toevoegend dat de oplossing niet alleen een reactie was op de recente controverse, omdat het bedrijf al een tijdje aan het probleem had gewerkt. 

Doorlopende beschuldigingen 

Hoewel Instagram problemen aanpakt met betrekking tot hoe ver een bepaald bericht kan worden gedeeld, blijft het probleem van het verwijderen van berichten en het opschorten van accounts bestaan. 

Eerder deze maand deelden honderden mensen screenshots van hun opgeschorte accounts en blanco schermen nadat ze berichten hadden gedeeld over de gedwongen uitzettingen van Palestijnse families in Sheikh Jarrah. 

Media-bedrijf Middle East Eye sprak destijds met verschillende activisten , die zeiden dat Instagram en andere platforms, zoals Facebook en TikTok, een systematische poging deden om Palestijnse inhoud te verwijderen, met als doel de Pro-Palestijnse geluiden het zwijgen op te leggen.

Toen Israëli’s de Gazastrook begonnen te bombarderen tijdens een 11-daagse luchtaanvalcampagne die volgde op de onrust in Oost-Jeruzalem, beweerden activisten dat de kwestie van censuur nog erger werd. 

De Amerikaanse vertegenwoordiger Rashida Tlaib, de eerste Palestijns-Amerikaanse vrouw die ooit in het Congres is gekozen, schreef vorige week een brief aan de socialemediagiganten met het verzoek “de censuur stop te zetten en ervoor te zorgen dat Palestijnse stemmen worden gehoord”.

De congresvrouw citeerde een rapport dat een paar weken geleden werd uitgebracht door 7amleh, een non-profitorganisatie die zich richt op de digitale rechten van Palestijnen, waarin meer dan 500 incidenten werden belicht waarbij Palestijnse politieke uitingen waren gecensureerd tijdens de recente omwenteling die plaatsvond in Israël en de bezette Palestijnse gebieden.

Tlaib beschuldigde de platforms van het verwijderen van berichten en accounts, het beperken van het bereik van pro-Palestijnse inhoud en het verbergen van hashtags van activisten. 

Dagen later kreeg het bedrijf nog meer kritiek, toen werd ontdekt dat bedrijven op Instagram reclame mochten maken voor de verkoop van onroerend goed in illegale Israëlische nederzettingen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israël probeert de banden met het hele Midden-Oosten te normaliseren, zegt Lapid

Israëlische minister van Buitenlandse Zaken beweert dat bezoek aan de VAE het begin is van …

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: