De meeste Amerikanen zijn tegen onbeperkte hulp aan Israël

Uit poll-gegevens blijkt dat de verdeeldheid tussen-n de Amerikaanse partizanen over Israël en Palestina toeneemt, en dat de kloof tussen de publieke opinie en beleidsmakers duidelijk wordt.

De meeste Amerikanen en een aanzienlijke meerderheid van de Democraten zijn tegen onbeperkte militaire hulp aan Israël als het doorgaat met het uitbreiden van nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, blijkt uit een nieuwe peiling. 

De studie, die donderdag werd vrijgegeven door het Arab American Institute (AAI), onderstreepte een duidelijke partijdige kloof tussen Israël en Palestina, waarbij Republikeinen meer steun toonden voor het Israëlische beleid op basis van meerdere vragen.

Eenenvijftig procent van de totale respondenten was het eens met de stelling: “De Verenigde Staten mogen geen onbeperkte financiële en militaire hulp bieden aan de Israëlische regering als deze het Amerikaanse beleid inzake de uitbreiding van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever blijft schenden.”

Die steun stijgt tot 62 procent onder democraten en 75 procent van respondenten die zich ideologisch als liberaal identificeren. 

De tegenovergestelde stelling: “De Verenigde Staten zouden altijd onbeperkte financiële en militaire hulp moeten bieden aan de Israëlische regering”, kreeg volgens de peiling 28 procent instemming, en zelf bij de republikeinen maar  42 procent.

Betty McCollum tijdens de verkiezingen (shutterstock)

Verschuiving in de publieke opinie

De gegevens zijn gebaseerd op de antwoorden van 1.011 mensen met een foutmarge van 3,1 procent. De peiling , gehouden op 20 mei op de dag dat een staakt-het-vuren werd aangekondigd in Gaza, komt op een moment dat veel progressieve democraten in het Congres de onvoorwaardelijke steun van Washington aan Israël in twijfel trekken.

Vorige maand, Congreslid Betty McCollum introduceerde een wetsvoorstel dat ervoor zou zorgen dat de Amerikaanse militaire steun aan Israël niet wordt gebruikt voor de financiering van de mensenrechten tegen Palestijnen, waaronder de opsluiting van kinderen en huisverwoestingen. Washington verstrekt zonder verplichtingen $ 3,8 miljard aan jaarlijkse hulp aan Israël.

Eerder deze maand probeerden congresleden, onder leiding van Alexandria Ocasio-Cortez,  een wapenverkoop van $ 735 miljoen aan Israël te blokkeren tijdens de oorlog tegen Gaza.

 

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: