VS keurt vrijlating van oudste Guantanamo-gevangene goed

De vrijlating van Saifullah Paracha, 73, samen met twee andere gedetineerden, werd goedgekeurd door de beoordelingsraad voor gevangenen.

De oudste gevangene in het detentiecentrum van Guantanamo Bay, een 73-jarige Pakistaanse man, is goedgekeurd voor vrijlating na meer dan 16 jaar hechtenis op de basis, meldden de New York Times en de Associated Press op maandag.

Kaart van Cuba met in het uiterste oosten Guantanamo (shutterstock)

Saifullah Paracha, die werd vastgehouden op verdenking van banden met Al-Qaeda, maar nooit is beschuldigd van een misdrijf, werd voor vrijlating goedgekeurd door de beoordelingsraad voor gevangenen, samen met twee andere mannen, en dit werd bevestigd door Shelby Sullivan-Bennis, die hem vertegenwoordigde tijdens zijn hoorzitting in november.

Hoewel de kennisgeving aan Paracha geen gedetailleerde motivering opleverde voor het besluit om hem vrij te laten, werd geconcludeerd dat hij “geen voortdurende bedreiging” voor de VS was, zei de advocaat. Sullivan-Bennis zei dat ze denkt dat hij de komende maanden naar huis zal worden teruggebracht.

De melding is een eerste stap voordat de Amerikaanse regering onderhandelt over een repatriëringovereenkomst met Pakistan voor de terugkeer van Paracha naar zijn land van herkomst.

“De Pakistanen willen hem terug, en we hebben begrepen dat er geen belemmeringen zijn voor zijn terugkeer”, zei Sullivan-Bennis tegen AP.

President Biden  heeft gezworen  het gevangenkamp in Guantanamo Bay tegen het einde van zijn eerste termijn te sluiten.

Paracha was een rijke zakenman in Pakistan die een productiehuis en een kledingkoophuis bezat, en ook in de VS woonde en eigendommen bezat in New York City.

De VS arresteerde Paracha in Thailand in 2003 terwijl hij op weg was naar een zakelijke bijeenkomst, en leverde hem vervolgens uit naar de vliegbasis Bagram in Afghanistan voordat ze hem naar Guantanamo stuurde, waar hij sinds september 2004 wordt vastgehouden.

De autoriteiten beweerden dat hij een “facilitator” van al-Qaeda was die twee van de samenzweerders bij de aanslagen van 11 september hielp met een financiële transactie.

Hij zegt dat hij niet wist dat ze van de militante groep waren en ontkent elke betrokkenheid bij terrorisme.

Paracha is een van de 40 gevangenen die nog steeds in Guantanamo worden vastgehouden, na een hoogtepunt van bijna 700 in 2003, en werd lange tijd beschouwd als een van de “eeuwige gevangenen” van de gevangenis.

De  Periodic Review Board , die beslist welke gedetineerden in aanmerking komen voor overplaatsing uit de gevangenis, heeft ook Uthman Abd al-Rahim Uthman, een Jemeniet die sinds de opening in januari 2002 zonder aanklacht in Guantanamo wordt vastgehouden, meegedeeld dat hij was vrijgesproken voor vrijlating, volgens zijn advocaat, Beth Jacob, die hem telefonisch sprak.

“Hij was blij, opgelucht en hoopte dat dit daadwerkelijk tot zijn vrijlating zal leiden”, zei Jacob, zoals gerapporteerd door AP.

In februari pleitte Uthman  tijdens een videohoorzitting  voor zijn vrijlating voor het bestuur.

De andere man die werd goedgekeurd voor vrijlating, werd volgens de New York Times geïdentificeerd als Abdul Rabbani, 54, een andere staatsburger van Pakistan .

Er worden nu negen mannen vastgehouden in Guantanamo die zijn vrijgelaten.

Er worden momenteel 40 mannen vastgehouden in het gevangenkamp Guantanamo Bay. Naast degenen die voor vrijlating zijn vrijgelaten, zijn er twee veroordeeld volgens het militaire rechtssysteem, zeven zijn aangeklaagd, drie zijn aanbevolen voor aanklacht en 19 – benoemd als de  “eeuwige gevangenen” – die worden vastgehouden zonder aanklacht of proces.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Afghaanse Taliban ondertekenen importovereenkomst met Rusland: Rapport

Door de overeenkomst zal de Taliban-regering olieproducten, gas en tarwe uit Rusland invoeren. De Taliban …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: