Saoedische delegatie had geheime gesprekken met Assad

Een Saoedische delegatie op hoog niveau onder leiding van de chef van de inlichtingendienst Khalid al-Humaidan arriveerde maandag in de Syrische hoofdstad Damascus en ontmoette de Syrische president Bashar al-Assad, volgens een exclusieve publicatie van nieuwswebsite Rai Al Youm .

Volgens bronnen met voorkennis lieten de Saoedische vertegenwoordigers hun Syrische gastheren weten dat Riyad de mogelijke terugkeer van Syrië naar de Arabische Liga verwelkomde, zo’n tien jaar sinds de opschorting van het gewelddadige optreden van de regering tegen protesten in 2011, dat uitgroeide tot een gigantisch conflict dat duizenden mensenlevens kostte, en honderduizenden Syriërs ontheemden van hun woonplaatsen.

Kaart van Syrië (shutterstock)

Het bezoek was onderdeel van de inspanningen ter voorbereiding op de heropening van de Saoedische ambassade in Damascus. De heropening van de ambassade wordt naar verluidt gezien als een eerste stap om de betrekkingen tussen de twee landen te herstellen, die ernstig onder druk stonden als gevolg van de Syrische oorlog.

Terwijl Saoedi-Arabië de oppositiekrachten steunde in de eerste jaren van het conflict, werd de regering van Assad gesteund door de aartsvijand van Riyad, Iran. 

Deze ontwikkeling komt in het licht van berichten dat Saudi-Arabië ook in geheime directe gesprekken met Iran is verwikkeld – onderhandelingen die ook werden geleid door Humaidan.

De recente rechtstreekse gesprekken tussen Riyad en Teheran hebben naar verluidt ook discussies over het conflict in Syrië opgenomen, dat een netelig punt van meningsverschil tussen de twee regionale machten blijft.

Tunesië verliest een partij Covid-19-vaccins

Het Tunesische parlementslid Yassine Ayari heeft president Kais Saied ervan beschuldigd de verantwoordelijkheid te dragen voor het verlies van een partij Covid-19- vaccins, meldde Arabi21 .

De verzending van vaccins zou in Tunesië aankomen via het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat vaccins tegen het coronavirus levert aan ontwikkelingslanden.

Ayari zei in een video die werd gepubliceerd door Arabi21 dat Saied een  handtekening moest zetten om de partij vaccins naar Tunesië te laten verzenden, maar de deadline werd niet gehaald, waardoor de zending naar Nigeria werd omgeleid.

Dit is niet de eerste keer dat Saeid verwikkeld is in controverse over vaccins. Twee maanden geleden kwamen er beschuldigingen naar voren dat het Tunesische voorzitterschap een “Emirati-geschenk” had ontvangen bestaande uit duizend doses vaccins zonder de regering of het parlement hiervan op de hoogte te stellen. De verblijfplaats van deze vaccindoses en wie ze mogelijk heeft gekregen, blijft onbekend. 

In de afgelopen dagen registreerde Tunesië een gemiddeld dagelijks aantal van meer dan 2.000 infecties, en dagelijks dodelijke slachtoffers tussen 60 en 80 doden door het virus.

Irak buitenlandse diploma’s meestal nep

Een parlementaire commissie in Irak heeft onthuld dat negen van de tien buitenlandse diploma’s waarmee Iraakse afgestudeerde studenten in het buitenland pronken, vervalst zijn.

De krant Al-Sabah citeerde Riyad Al-Masoudi, een lid van de parlementaire onderwijscommissie in de Iraakse Raad van Afgevaardigden, die zei dat “90 procent van de diploma’s die na 2003 aan postdoctorale studenten van buiten het land worden uitgereikt nep zijn en zijn gekocht op afstand van niet-erkende universiteiten ”. 

De parlementaire commissie zei dat “de onderwijsrealiteit in het land de ergste crisis in jaren tegemoet gaat”. 

“Gedurende de lange oorlogsjaren heeft Irak te maken gehad met een tragische achteruitgang in het onderwijs”, vertelde Masoudi aan al-Sabah. “De coronaviruspandemie heeft de crisis in het land verergerd, wat een negatieve invloed heeft gehad op de onderwijsstatus van scholen en universiteiten, wat heeft geleid tot het afstuderen van generaties die geen adequate opleiding hebben. “

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: