Tientallen doden op het religieuze festival Lag B’Omer

Minstens 45 doden toen duizenden ultraorthodoxe joden de helling van Mount Meron beklommen ondanks de Covid-19-waarschuwingen.

Minstens 45 mensen zijn doodgedrukt op een overvol religieus vreugdevuurfestival in Noord-Israël, in een ramp die premier Benjamin Netanyahu, die de locatie op vrijdagochtend bezocht, beschreef als ‘een van de ergste die de staat Israël ooit heeft meegemaakt”.

De drukte vond van de ene op de andere dag plaats toen tienduizenden ultraorthodoxe joden zich naar het Galilea-graf van de 2e-eeuwse wijze Rabbi Shimon Bar Yochai verdrongen voor jaarlijkse Lag B’Omer-herdenkingen, waaronder de hele nacht door gebed, mystieke liederen en dans.

Viering van de Joodse feestdag Lag,B’omer (shutterstock)

Getuigen zeiden dat mensen verstikt of vertrapt werden in een dicht opeengepakte doorgang, waarvan sommige onopgemerkt bleven totdat vanuit het PA-systeem een ​​oproep klonk om zich te verspreiden, terwijl de menigte de helling van Mount Meron in weerwil van de Covid-19-waarschuwingen vulde.

Helikopters brachten gewonde mensen naar ziekenhuizen en het leger zei dat opsporings- en reddingstroepen  door elkaar liepen.

De verdrukking werd veroorzaakt nadat een aantal feestvierders op de trappen waren uitgegleden, waardoor tientallen mensen vielen, vertelden politiebronnen aan Haaretz, die zei dat meer dan 150 mensen gewond waren geraakt.

Zes van de gewonden verkeren in kritieke toestand en 18 in ernstige toestand, aldus de Israëlische krant.

Slachtoffers waren onder meer kinderen, meldden getuigen. De site is grotendeels gesegregeerd en een video van omstanders suggereerde dat de verdrukking plaatsvond in een van de mannenafdelingen.

“De ramp met Mount Meron is een van de ergste die de staat Israël ooit heeft meegemaakt. We zijn verdrietig over degenen die zijn gestorven ”, zei Netanyahu.

“Ons hart ligt bij de gezinnen en bij de gewonden, die we een volledig herstel wensen. Er zijn hier hartverscheurende taferelen geweest, mensen die werden verpletterd, inclusief kinderen.

“Een groot deel van de doden is nog steeds niet geïdentificeerd, en ik zou willen vragen om geen geruchten op sociale media te verspreiden, omdat dit hartverscheurend is voor de families. Laat de autoriteiten hun werk doen”, zei hij.

Er was al jaren bezorgdheid over de veiligheidsrisico’s tijdens het evenement en religieuze leiders hebben opgeroepen tot een onderzoek.

Het ministerie van Justitie zei dat onderzoekers zouden onderzoeken of er sprake was van wangedrag van de politie in verband met het incident.

“We zullen ons voorbereiden op een grondig, serieus en diepgaand onderzoek om ervoor te zorgen dat een dergelijke ramp niet wordt herhaald”, voegde Netanyahu eraan toe.

‘We dachten dat er misschien een [bom] alarm was’

“We gingen naar binnen om te dansen en zo en opeens zagen we paramedici van [ambulancedienst] MDA aanrennen, zoals mid-reanimatie bij kinderen,” vertelde Shlomo Katz, 36, aan Reuters. Hij zag toen ambulances “de een na de ander” naar buiten komen.

Video’s die op sociale media werden gepost, lieten chaotische scènes zien terwijl ultraorthodoxe mannen door gaten in gescheurde golfplaten klauterden om aan de drukte te ontsnappen. Lichamen lagen op brancards in een gang, bedekt met foliedekens.

Een politiewoordvoerder zei dat de totale capaciteit op Mount Meron vergelijkbaar was met voorgaande jaren, maar dat deze keer vreugdevuurgebieden waren afgescheiden als een voorzorgsmaatregel van Covid-19. Dat heeft mogelijk tot onverwachte knelpunten in het voetverkeer geleid, zeiden de Israëlische media.

Een pelgrim, die zijn naam Yitzhak noemde, zei tegen Channel 12 TV: “We dachten dat er misschien een [bom] alarm was over een verdacht pakket. 

‘Niemand had gedacht dat dit hier zou kunnen gebeuren. Vreugde werd rouw, een groot licht werd een diepe duisternis.’

“Rabbi Shimon zei altijd dat hij de wereldse zaken kon absorberen … Als het hem niet lukte om dit edict op de dag van zijn verheffing te voorkomen, dan moeten we echt onze zielen onderzoeken en zuiveren.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: