Turkije belast transacties en activa in cryptovaluta

De Turkse regering vergroot haar controle over de digitale valuta nu lokale crypto-wisselkantoren failliet gaan.

Turkije werkt aan een nieuwe verordening om transacties en activa in cryptovaluta te belasten, dit meldde een Turkse krant op maandag.

Het dagblad Sabah, een grote door de overheid gelieerde krant, meldde dat cryptocurrencies volgens de Turkse wet als activa of goederen zouden worden beschouwd met een nieuwe verordening die over weken moet worden ingediend.

Bitcoin Crypto currency Turkije (shutterstock)

“Er zal een nieuwe belastingregelgeving worden ingevoerd met betrekking tot de aankoop, verwerving, verkoop en overdracht van de cryptovaluta-activa”, aldus het rapport. “Om de investeerders te beschermen, zal de nieuwe verordening de inspectie- en bewakingsmechanismen van cryptocurrency-handel versterken [door de bankwaakhond BDDK].”

Het rapport zei dat het niet meteen duidelijk was of de nieuwe belasting zou worden geheven als een directe belasting of als inkomstenbelasting op cryptocurrency-activa.

De chef van de Turkse centrale bank, Sahap Kavcioglu, zei zaterdag dat de nieuwe verordening over twee weken in werking zal treden.

Veel landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, belasten cryptocurrency-activa via inkomstenbelasting.

Eerder deze maand verbood de Turkse regering  het gebruik van cryptocurrencies en crypto-activa om goederen en diensten te kopen, volgens een verordening van de centrale bank. De Centrale Bank zei in een volgende persverklaring dat “crypto-activa een aanzienlijk risico met zich meebrengen” voor de geïnteresseerde partijen, inclusief het creëren van “niet-recupereerbare verliezen”. De beslissing verbood ook het gebruik van digitale portefeuilles in cryptocurrency-transacties.

Vanwege de waardevermindering van de Turkse lira, die de afgelopen 12 maanden meer dan 20 procent van zijn waarde verloor ten opzichte van de Amerikaanse dollar, schakelden Turkse burgers  hun investeringen over op cryptocurrencies en de beurs. Dagelijkse markttransacties van cryptocurrencies die in Turkije zijn gevestigd, worden verondersteld $ 1-2 miljard waard te zijn. Uit verschillende peilingen blijkt dat tussen de 16 en 20 procent van de Turkse burgers in 2020 cryptocurrencies gebruikte of bezat. Sommige schattingen schatten het aantal investeerders in cryptocurrency in Turkije op ongeveer 5 miljoen.

In het kielzog van de inkoopverordening van de Centrale Bank, hebben een aantal lokale cryptocurrency-uitwisselingen hun faillissement verklaard. De in Istanbul gevestigde oprichter van de cryptocurrency exchange-website Thodex sloot zijn site en leek vorige week het land te zijn ontvlucht met een gerapporteerde $ 2 miljard aan activa van investeerders. De website had ook ongeveer 400.000 gebruikers, van wie 390.000 actief handelden, volgens het staatspersbureau Anadolu.

De Turkse autoriteiten hielden eind vorige week ten minste vier mensen vast dieverbonden waren met een andere lokale crypto-uitwisseling, genaamd Vebitcoin, die aankondigde dat het al zijn activiteiten stopte onder verwijzing naar financiële spanningen. Vebitcoin was Turkije’s vierde grootste uitwisselingsplatform met bijna $ 60 miljoen aan dagelijkse volumes, volgens CoinGecko , dat gegevens bijhoudt over prijs, volume en marktwaarde op cryptomarkten.

De krant Sabah meldde dat de regering vorig jaar voor $ 120 miljoen aan illegale transacties in de vorm van cryptocurrency heeft geblokkeerd.

Turkse rechtbanken zien cryptocurrencies ook steeds meer als waardevolle activa die door de wet worden bepaald. In één geval heeft een lokale rechtbank eerder deze maand een cryptocurrency-account van een Turkse staatsburger bevroren als een maatregel om de schuld uit te voeren.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Griekenland waarschuwt voor Oekraïne-achtige oorlog met Turkije in Oost-Middellandse Zeegebied

De spanningen tussen de rivalen in het Middellandse-Zeegebied lopen op, nu Athene en Ankara elkaar …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: