Biden wordt door wetgevers aangespoord om Saoedi-Arabië onder druk te zetten om de blokkade van Jemen te beëindigen

Een tweeledige groep congresleden zegt dat beperking van invoer heeft geleid tot ‘ineenstorting van de economie en het falen van openbare diensten’

Een tweeledige groep Amerikaanse wetgevers heeft de regering-Biden opgeroepen om Saoedi-Arabië onder druk te zetten om de invoerbeperkingen in Jemen op te heffen, waar een half decennium van oorlog en een blokkade heeft geleid tot een van ’s werelds ergste humanitaire crises.

President Joe Biden (shutterstock)

In een brief die dinsdag aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken werd gestuurd, zeiden leden van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis dat het ‘ronduit blokkeren’ van goederen en humanitaire hulp in havens in Jemen heeft geleid tot een hogere inflatie, ‘ineenstorting van de economie en het laten falen van openbare diensten in Jemen “.

“Sinds 2015 hebben de beperkingen die door de coalitie zijn opgelegd de humanitaire crisis in Jemen ernstig verergerd”, schreven ze.

“We begrijpen dat het conflict in Jemen complex is en bredere politieke en veiligheidsbelangen raakt, maar we vragen u niettemin te benadrukken dat de invoerbeperkingen om humanitaire redenen onmiddellijk moeten worden opgeheven.

“Het beëindigen van deze praktijk zal de economie van Jemen een boost geven, het conflict de-escaleren en voorkomen dat deze humanitaire catastrofe verergert – allemaal belangrijke Amerikaanse doelstellingen.”

De brief, geleid door congresleden Ted Deutch, Joe Wilson en Ted Lieu, komt na een soortgelijke inspanning eerder deze maand toen meer dan 70 democratische wetgevers een brief naar president Joe Biden stuurden waarin ze hem riepen om Riyad onder druk te zetten om de blokkade te beëindigen. 

Het werd ook ondersteund door Gregory Meeks, voorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Saoedi-Arabië en zijn regionale bondgenoten, voornamelijk de Verenigde Arabische Emiraten, begonnen in maart 2015 een bombardementencampagne tegen de Houthi-rebellen in Jemen. De coalitie introduceerde ook een lucht- en zeeblokkade die naar eigen zeggen bedoeld is om te voorkomen dat de Houthi’s wapens het land binnen smokkelen.

De oorlog heeft meer dan 230.000 mensen gedood, ziekte-uitbraken veroorzaakt en Jemen op de rand van hongersnood gebracht.

State Department ontkent dat er een blokkade is

In februari, Biden kondigde het einde van de Amerikaanse steun voor offensieve operaties in de oorlog de Saoedi-geleide coalitie in Jemen, maar zei dat Washington zou blijven om te helpen het koninkrijk zich te verdedigen tegen Houthi aanvallen op haar grondgebied.

Vorige maand schetste speciaal VN-gezant Martin Griffiths tijdens een briefing aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een grimmig beeld van de politieke, economische en humanitaire crisis in Jemen, waarbij hij zei dat deze werd verergerd door een blokkade van brandstofschepen die de belangrijkste haven van het land, Hodeidah, binnenvielen. , die wordt gecontroleerd door de Houthi’s.

De brief komt op het moment dat  de speciale gezant van de VS voor Jemen, Tim Lenderking, woensdag naar de Golf vertrekt in een poging om de onderhandelingen over een politieke oplossing voor de zesjarige burgeroorlog in Jemen voort te zetten.

 

Speciale gezant Martin Griffiths (shutterstock)

De wetgevers wezen op de aankondiging dat Saoedi-Arabië vier brandstofschepen toestond om aan te meren in de haven van Jemen in de Rode Zee, en zeiden dat het een teken was dat “de bemoeienis van de regering vruchten afwerpt”.

Hoewel de druk om de blokkade van wetgevers in de VS te beëindigen is toegenomen, hebben zowel Saoedi-Arabië als de regering-Biden ontkend dat er een blokkade is voor Jemen.

“Het is geen blokkade”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag tegen een Vox News-verslaggever.

In de buurt van het gebouw van het Amerikaanse Capitool in Washington is een groep Jemenitische activisten nog steeds in hongerstaking die op 29 maart begon en opriep tot opheffing van de belegering van het door oorlog verscheurde land.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: