Nieuwste artikelen:

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Democratische senatoren steunen pogingen om de overeenkomst nieuw leven in te blazen

Leestijd: 5 minuten

Een Brief ondertekend door 27 democraten zegt dat het herstellen van de deal een ‘vroege prioriteit voor nationale veiligheid’ voor Joe Biden zou moeten zijn.

Meer dan twee dozijn Democratische senatoren hebben hun steun uitgesproken voor de nucleaire deal met Iran en onderschrijven de “compliance for compliance” -benadering om de overeenkomst nieuw leven in te blazen, die zou zorgen voor verlichting van sancties voor Teheran als het zijn verplichtingen uit hoofde van het pact nakomt.

Iraanse functionarissen, die Washington ervan beschuldigen het Midden-Oosten te militariseren met wapenverkopen aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, zeggen dat de ‘defensie’ en het buitenlands beleid van het land niet ter discussie staan met de Verenigde Staten.

Amerikaanse president Joe Biden (shutterstock)

Een senator, Robert Casey, een democraat uit Pennsylvania, ondertekende beide brieven.

Republikeinen zijn fel gekant tegen pogingen om de JCPOA te herstellen. “De Verenigde Staten mogen hun invloed op het Iraanse regime niet opgeven om terug te keren naar de JCPOA, een ernstig gebrekkige overeenkomst die onze nationale veiligheidsbelangen ondermijnt vanwege de willekeurige zonsondergangen en beperkte reikwijdte”, schrevenvier vooraanstaande Republikeinen in machtige Senaatscommissies aan Biden. vorige week.

Biden heeft gezegd dat hij probeert de overeenkomst te herstellen, die in 2015 werd ondertekend onder president Barack Obama toen hij vice-president was. Maar Teheran en Washington bevinden zich in een impasse over hoe de deal nieuw leven kan worden ingeblazen.

Dinsdag kondigde Teheran aan dat het de deal verder zal schenden en de uraniumverrijking zal verhogen als reactie op een vermoedelijke Israëlische geheime aanval die een stroomstoring veroorzaakte bij de kerncentrale van Natanz.

Het Witte Huis heeft de betrokkenheid van Amerika bij het incident ontkend.

Ondanks de piek in de spanningen, zullen de nucleaire besprekingen die vorige week zijn begonnen, donderdag in Wenen worden voortgezet.

In een brief aan president Joe Biden op dinsdag verwelkomden 27 wetgevers – onder leiding van senator Tim Kaine en Chris Murphy – indirecte gesprekken met Iran die later deze week in Wenen zullen worden hervat.

“Hoewel de schade van de afgelopen vier jaar ons land voor talloze uitdagingen over de hele wereld heeft geplaatst, lijdt het geen twijfel dat een van uw eerste dringende nationale veiligheidsprioriteiten zou moeten zijn om terug te keren naar het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) om de problemen aan te pakken vanwege dreiging vanuit het nucleaire programma van Iran, “aldus de brief. 

Senator Tim Kaine (shutterstock)

“Als zodanig zijn we aangemoedigd dat er in Wenen indirecte besprekingen gaande zijn om de nucleaire overeenkomst nieuw leven in te blazen.”

De JCPOA zag Iran zijn nucleaire programma terugschroeven in ruil voor het opheffen van sancties tegen zijn economie.

Voormalig president Donald Trump vernietigde de overeenkomst en ontketende een stroom van sancties tegen verschillende Iraanse industrieën, bedrijven en individuen als onderdeel van zijn maximale drukcampagne.

Als reactie hierop heeft Iran de verplichtingen aan de overeenkomst versoepeld en uranium verrijkt buiten de grenzen van het pact, waardoor het land dichter bij het verzamelen van voldoende nucleair materiaal komt om een wapen te bouwen. Iraanse functionarissen zeggen dat ze niet van plan zijn atoombommen te verwerven.

In hun brief hekelden de senatoren de maximale drukstrategie van Trump en beschouwden deze als een mislukking, daarbij verwijzend naar het uitbreidende nucleaire programma van Iran.

“Het besluit van president Trump om zich terug te trekken uit het JCPOA en een ‘maximale druk’-strategie na te streven, leverde niet alleen resultaten op, maar heeft Iran dichter bij het vermogen gebracht om kernwapens te ontwikkelen”, aldus de wetgevers.

De senatoren keurden het opheffen van de sancties tegen Iran goed als Teheran bereid is de door de overeenkomst opgelegde beperkingen van zijn nucleaire programma te respecteren.

“Mocht Iran bereid zijn om weer te voldoen aan de beperkingen van de JCPOA, dan zouden de Verenigde Staten bereid moeten zijn om opnieuw deel te nemen aan de deal en de sancties op te heffen die vereist zijn volgens de overeenkomst”, aldus de wetgevers.

Menendez-Graham brief

De verklaring van dinsdag, die werd ondertekend door belangrijke senatoren, waaronder Bernie Sanders, Dianne Feinstein en Elizabeth Warren, komt weken nadat 15 democraten zich bij de Republikeinen voegden bij het ondertekenen van een brief die werd gesteund door de pro-Israëlische lobby AIPAC die indirect kritiek had op de nucleaire deal.

In de door AIPAC gesteunde brief werd Biden opgeroepen om het regionale gedrag en het ballistische rakettenprogramma van Iran in een toekomstige overeenkomst aan de orde te stellen – kwesties die buiten het toepassingsgebied van het JCPOA vallen.

Het werd geleid door Bob Menendez, de democratische voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, en Lindsey Graham, een agressieve pro-Trump Republikein.

Senator Elisabeth Warren (shutterstock)

“Vooruitkijkend, zijn wij er sterk van overtuigd dat u de volledige kracht van onze diplomatieke en economische instrumenten moet gebruiken in samenwerking met onze bondgenoten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en in de regio om een overeenkomst te bereiken die voorkomt dat Iran ooit kernwapens verkrijgt en zijn destabiliserende activiteit in het hele Midden-Oosten en zijn programma voor ballistische raketten “, aldus de brief van Menendez-Graham.

Tegenlijkertijd riepen de democratische senatoren dinsdag op tot vervolgonderhandelingen om deze kwesties aan te pakken na het herstellen van de nucleaire deal.

Iraanse functionarissen, die Washington ervan beschuldigen het Midden-Oosten te militariseren met wapenverkopen aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, zeggen dat de ‘defensie’ en het buitenlands beleid van het land niet ter discussie staan met de Verenigde Staten.

Een senator, Robert Casey, een democraat uit Pennsylvania, ondertekende beide brieven.

Republikeinen zijn fel gekant tegen pogingen om de JCPOA te herstellen. “De Verenigde Staten mogen hun invloed op het Iraanse regime niet opgeven om terug te keren naar de JCPOA, een ernstig gebrekkige overeenkomst die onze nationale veiligheidsbelangen ondermijnt vanwege de willekeurige zonsondergangen en beperkte reikwijdte”, schrevenvier vooraanstaande Republikeinen in machtige Senaatscommissies aan Biden. vorige week.

Biden heeft gezegd dat hij probeert de overeenkomst te herstellen, die in 2015 werd ondertekend onder president Barack Obama toen hij vice-president was. Maar Teheran en Washington bevinden zich in een impasse over hoe de deal nieuw leven kan worden ingeblazen.

Dinsdag kondigde Teheran aan dat het de deal verder zal schenden en de uraniumverrijking zal verhogen als reactie op een vermoedelijke Israëlische geheime aanval die een stroomstoring veroorzaakte bij de kerncentrale van Natanz.

Het Witte Huis heeft de betrokkenheid van Amerika bij het incident ontkend.

Ondanks de piek in de spanningen, zullen de nucleaire besprekingen die vorige week zijn begonnen, donderdag in Wenen worden voortgezet.

Laatste nieuws

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Nieuw wetsvoorstel sancties richt zich op bondgenoten VS die regering Assad normaliseren

Wetsvoorstel eist dat Buitenlandse Zaken alle ontmoetingen op hoog...

Saoedisch-Israëlische deal ‘elke dag dichterbij’, zegt Mohammed bin Salman

Kroonprins bespreekt Iraanse kernwapens en de moord op Jamal...

Iran: Wetgevers nemen wetsvoorstel aan dat straffen voor vrouwen die kledingvoorschriften overtreden verzwaart

Het wetsvoorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door de...

Irak zegt Iraanse Koerdische groepen van oostgrens te hebben verwijderd

Iraanse troepen naar verluidt 'stand-by' langs Iraakse grens terwijl...

VS-Iran gevangenenruil: Amerikaanse gevangenen verlaten Teheran na deal via Qatar

De twee landen hebben een gevangenenruilovereenkomst gesloten nadat 6...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

72 + = 79

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken om mensen af te luisteren, maar niet om gegevens te extraheren. De Israëlische politie zal Pegasus-spionagesoftware...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag het land niet verlaten nadat er drie stenen van historische waarde in hun koffer werden...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan om het maatschappelijk middenveld en deskundigen in te schakelen na controversiële verwoestingen van de Dodenstad. Het...