Canada annuleert de verkoop van wapens aan Turkije vanwege het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan

Onderzoek door Ottawa concludeerde dat Turkije drones heeft ingezet in Nagorno-Karabach die Canadese technologie gebruikten, zegt de minister van Buitenlandse Zaken.

Canada heeft maandag alle defensie-export naar Turkije geannuleerd nadat uit een onderzoek bleek dat Canadese technologie werd gebruikt in het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië, zei de minister van Buitenlandse Zaken van het land.

onbemande militaire drones (shutterstock)

Ottawa schortte afgelopen oktober de verkoop van geavanceerde drone-optica en defensieapparatuur op vanwege beschuldigingen dat de Canadese technologie werd gebruikt door Azerbeidzjan, een belangrijke bondgenoot van Turkije, tijdens zes weken van hevige gevechten met Armenië over de betwiste regio Nagorno-Karabach.

Eerder op maandag uitte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zijn ongenoegen over het wapenembargo tijdens een gesprek met zijn Canadese tegenhanger, Marc Garneau, en vroeg om een ​​herziening.

“[De] Canadezen vertelden de Turkse autoriteiten dat ze niet van plan waren om de opschorting van militaire exportvergunningen naar Turkije op te heffen, integendeel, ze zouden alle opgeschorte militaire exportvergunningen intrekken, zelfs die in het verleden zijn afgegeven”.

Later op maandag kondigde Garneau aan dat Canada een grondige herziening van alle geschorste en geldige exportvergunningen had uitgevoerd en niet langer militaire goederen en technologie zou verkopen aan zijn NAVO-bondgenoot.

Naar aanleiding van deze evaluatie, waarin geloofwaardig bewijs werd gevonden dat Canadese technologie die naar Turkije werd geëxporteerd, werd gebruikt in Nagorno-Karabach, kondig ik vandaag de annulering aan van vergunningen die in de herfst van 2020 waren opgeschort”, zei Garneau in een verklaring.

Vorig jaar startte Ottawa een onderzoek naar de vraag of Turkije een licentieovereenkomst voor eindgebruikers had geschonden door Turkse gewapende drones te verkopen aan Azerbeidzjan.

“Dit gebruik was niet in overeenstemming met het Canadese buitenlandse beleid, noch met de garanties voor het eindgebruik die door Turkije werden gegeven”, voegde Garneau eraan toe.

Ottawa legde aanvankelijk een embargo op als reactie op de militaire inval van Turkije in Syrië in 2019. Het kwam gedeeltelijk terug op dit besluit in juni vorig jaar en keurde de verkoop van drone-optica goed na besprekingen op hoog niveau met Turkije. Canada schortte de militaire export echter op  nadat videobeelden het gebruik van in Canada gemaakte Wescam-optica in drones in Nagorno-Karabach aangaven.

Turkse Minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu (shutterstock)

In 2019 kocht Turkije twee Canadese zakenvliegtuigen van het type Bombardier Global 600 om te gebruiken als onderdeel van de lokaal ontwikkelde Remote Electronic Support / Electronic Attack Ability in Air Platform (HAVA SOJ).

Een Turkse functionaris zei vorig jaar dat Canada ook stopte met het verstrekken van de vereiste training en de overdracht van knowhow met betrekking tot het vliegtuig als onderdeel van een wapenembargo.

Een Canadese firma was ook gestopt met het leveren van helikopterplatforms die nodig waren voor het nationale oorlogsschipprogramma MILGEM. Turkije importeert ook motoren voor zijn Hurkus-lesvliegtuigen van Pratt & Whitney Canada.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: