Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Iran beschuldigt Israël van ’terrorisme’ vanwege een incident met een kerncentrale

Leestijd: 4 minuten

Een dag na de lancering van nieuwe geavanceerde uraniumverrijkingscentrifuges ontstond er een elektrisch probleem in de nucleaire Instalatie van Natanz.

Een incident in de Iraanse nucleaire installatie in Natanz op zondag werd veroorzaakt door een daad van “nucleair terrorisme”, zei de nucleaire chef van het land, Ali Akbar Salehi, volgens de staatstelevisie, eraan toevoegend dat Teheran zich het recht voorbehoudt om actie te ondernemen tegen de daders.

De Israëlische openbare radio Kan citeerde inlichtingenbronnen, waarvan ze de nationaliteit niet openbaarde, door te zeggen dat de Israëlische Mossad-spionageagentschap een cyberaanval op de site had uitgevoerd. Er was geen officieel Israëlisch commentaar op het incident.

President Rohani van Iran (shutterstock)

Eerder op zondag had de woordvoerder van de Iraanse Atomic Energy Organization (AEOI) gezegd dat een probleem met het elektriciteitsnet van de Natanz-site een incident had veroorzaakt, meldden Iraanse media.

De woordvoerder, Behrouz Kamalvandi, zei dat het incident geen slachtoffers of besmetting heeft veroorzaakt. Iraanse media meldden later dat Kamalvandi een ongeluk had gehad tijdens een bezoek aan de site van Natanz, “met een gebroken hoofd en been”. De rapporten gingen niet in op de oorzaak van het ongeval.

De faciliteit, gelegen in de woestijn in de centrale provincie Isfahan, is het middelpunt van het uraniumverrijkingsprogramma van Iran en staat onder toezicht van inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap, de nucleaire waakhond van de VN.

“Iran veroordeelt deze verachtelijke actie, maar benadrukt de noodzaak voor de internationale gemeenschap en de Internationale Organisatie voor Atoomenergie om dit nucleaire terrorisme aan te pakken en behoudt zich het recht voor om actie te ondernemen tegen de daders”, zei Salehi. Verder onthield hij zich van commentaar.

Israël, dat Iran ervan heeft beschuldigd kernwapens te willen bouwen die tegen het land zouden kunnen worden gebruikt, gaf geen officieel commentaar op het incident. Het vond een dag nadat Teheran weigerde om hun atoomwapens te laten onderzoeken in een nieuwe geavanceerde verrijkingscentrifuges in Natanz.

In juli vorig jaar brak er brand uit in de faciliteit, waarvan Iran zei dat het een poging was om het nucleaire programma van het land te saboteren.

In 2010 werd het Stuxnet-computervirus, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het is ontwikkeld door de Verenigde Staten en Israël, ontdekt nadat het was gebruikt om Natanz aan te vallen.

Het incident in de Natanz-faciliteit komt te midden van pogingen van Teheran en Washington om de nucleaire deal van 2015 met grootmachten van Iran nieuw leven in te blazen nadat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump het drie jaar geleden had verlaten. Trump legde opnieuw sancties op die in het kader van de deal waren opgeheven aan de Islamitische Republiek en voerde er nog meer in.

Iran (shutterstock)

Als reactie op de Amerikaanse sancties heeft Iran geleidelijk veel beperkingen overtreden die door het akkoord zijn opgelegd. De twee landen hebben vorige week tijdens indirecte besprekingen in Wenen harde standpunten uiteengezet over hoe ze beide weer volledig aan de deal konden voldoen.

Tijdens een bezoek aan Israël op zondag gaf de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin na gesprekken met zijn Israëlische tegenhanger geen specifiek commentaar op Iran. Israëlische functionarissen hebben lang gedreigd met de laatste wanhopige militaire actie tegen Iran als zij buitenlandse diplomatie als een doodlopende weg beschouwen.

Spanningen tussen Iran en Israël

“De actie die is ondernomen tegen de site van Natanz toont het verzet aan tegen de industriële en politieke vooruitgang van Iran om de ontwikkeling van de nucleaire industrie van Iran te voorkomen, mislukt”, zei Salehi.

“Om de doelen van degenen die deze terroristische daad voerden te dwarsbomen … Iran zal enerzijds zijn nucleaire technologie blijven verbeteren en anderzijds de onderdrukkende Amerikaanse sancties opheffen”, zei hij.

Iran heeft Israël de schuld gegeven van de moord op Mohsen Fakhrizadeh vorig jaar, die door westerse inlichtingendiensten werd gezien als het brein van een geheim Iraans kernwapenprogramma.

Teheran heeft ontkend een atoombom te willen bouwen.

Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de moord bevestigd noch ontkend.

President Hassan Rouhani herhaalde zaterdag de inzet van Iran voor nucleaire non-proliferatie, terwijl hij toezicht hield op de lancering van geavanceerde centrifuges in de fabriek in Natanz ter gelegenheid van de Nationale Dag van Nucleaire Technologie in het land.

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

65 − = 55

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...