Nieuwste artikelen:

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Diplomaten optimistisch over het inblazen van nieuw leven in de Iran-deal na een reeks van indirecte gesprekken

Leestijd: 3 minuten

Na bijeenkomsten in Wenen komen de partijen overeen om ‘expertgroepen’ op te richten om zich te concentreren op het verlichten van sancties door het naleving van de nucleaire-deal afspraken tussen VS en Iran.

Deelnemers aan de nucleaire deal zijn overeengekomen om besprekingen op expertniveau te starten om te bepalen welke stappen Washington en Teheran moeten nemen om het akkoord nieuw leven in te blazen na bijeenkomsten in Wenen die dienden als indirecte onderhandelingen tussen Iran en de Verenigde Staten.

Anti-Iran demonstratie in Amerika (shutterstock)

De besprekingen van dinsdag vormen de belangrijkste stap om de overeenkomst, bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), meer dan twee maanden na het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden uit te voeren.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat twee deskundigengroepen de ’technische details’ over sancties door Washington en nucleaire naleving door Teheran zullen bespreken en verslag zullen uitbrengen aan de multilaterale gezamenlijke commissie die toezicht houdt op de deal.

De Iraanse vice-minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi, die de delegatie van de Islamitische Republiek naar de Oostenrijkse hoofdstad leidt, vertelde Press TV dat Teheran nog steeds vasthoudt aan zijn standpunt dat de Amerikaanse sancties in bulk moeten worden opgeheven.

“Dat is nogal [a] logisch en een zeer redelijke eis van de Islamitische Republiek Iran”, zei Araghchi. “Ze hebben de JCPOA verlaten en ze hebben sancties opgelegd. Dus als ze terug willen komen, zullen ze uiteraard al die sancties in één stap moeten opheffen.”

Araghchi beloofde ook dat Iran weer volledig zou voldoen aan de JCPOA zodra de sancties worden opgeheven.

‘Succesvol’

Europese tussenpersonen voerden afzonderlijke gesprekken met een Amerikaans diplomatiek team onder leiding van de Iraanse gezant Rob Malley in een apart hotel in Wenen na de bijeenkomst van de gezamenlijke commissie op dinsdag.

Iraanse functionarissen benadrukken dat bij de bijeenkomsten tussen de VS en andere deelnemers aan het JCPOA hun niet officieel betrokken zijn en dat dit niet neerkomt op indirecte onderhandelingen tussen Washington en Teheran.

Het JCPOA werd in 2015 ondertekend door Iran en de P5 + 1, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad – de VS, Rusland, China, het VK en Frankrijk – plus Duitsland.

De VS trokken zich in 2018 terug uit de deal, onder leiding van voormalig president Donald Trump, die begon met een maximale drukcampagne van sancties tegen Iran. Als reactie hierop heeft Iran nucleair materiaal geproduceerd buiten de grenzen van het akkoord.

Als kandidaat had Biden gezworen Washington terug keren naar de deal, maar de twee landen zitten nog steeds in een impasse over hoe ze het akkoord nieuw leven kunnen inblazen, waarbij beide partijen beweren dat de andere eerst moet terugkeren naar naleving.

De Russische diplomaat Mikhail Ulyanov beschreef dinsdag de bijeenkomst van de gezamenlijke commissie als “succesvol”.

“Twee groepen op deskundigenniveau (inzake het opheffen van sancties en nucleaire kwesties) kregen de opdracht om concrete maatregelen te identificeren die Washington en Teheran moesten nemen om de volledige implementatie van JCPOA te herstellen. De groepen begonnen onmiddellijk de plannen uit te werken”, schreef Ulyanov op Twitter.

Hij voegde er later aan toe dat het herstellen van de deal niet onmiddellijk zal gebeuren. “Het belangrijkste na de vergadering van vandaag van de Gemengde Commissie is dat de praktische werkzaamheden om dit doel te bereiken zijn begonnen.”

Enrique Mora, de Europese coördinator voor de besprekingen, noemde de bijeenkomst ook “constructief” en beloofde “afzonderlijke contacten te intensiveren” met alle relevante partijen, inclusief de VS, om de deal weer op de rails te krijgen.

“Er is eenheid en ambitie voor een gezamenlijk diplomatiek proces met twee expertgroepen op het gebied van nucleaire implementatie en het opheffen van sancties”, schreef Mora op Twitter .

Woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, vertelde verslaggevers dinsdag dat Washington verwacht dat de nucleaire besprekingen een lang proces zullen worden.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Nieuw wetsvoorstel sancties richt zich op bondgenoten VS die regering Assad normaliseren

Wetsvoorstel eist dat Buitenlandse Zaken alle ontmoetingen op hoog...

Mohammed bin Salman dreigt VAE met blokkade

De Saoedische leider vaart langzaam een andere koers dan...

Iran en VS naderen interim-deal over nucleaire verrijking en olie-export

Rechtstreekse gesprekken tussen Robert Malley en de Iraanse ambassadeur...

Iran onthult zijn ‘eerste hypersonische ballistische raket’

Nieuwe raket genaamd 'Fattah' gepresenteerd tijdens ceremonie bijgewoond door...

Iran: Vertrekkend veiligheidschef Shamkhani plant kandidatuur voor presidentschap

Bronnen zeggen dat oudgediende Khamenei om toestemming heeft gevraagd...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

88 + = 91

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...

Bolsonaro beschuldigd van het verduisteren van $1,2 miljoen

Politieonderzoek heeft verbanden gevonden tussen de voormalige president en een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de verduistering.