De VS biedt $ 10 miljoen voor informatie over een Hezbollah-agent die is veroordeeld voor de moord op Hariri

Een door de VN gesteund tribunaal had Salim Ayyash bij verstek veroordeeld tot levenslang in de gevangenis wegens de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken biedt tot $ 10 miljoen voor informatie over Salim Ayyash, een lid van Hezbollah die in een internationaal tribunaalwerd veroordeeld voor de moord uit 2005 op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri.

Herdenking voor de vermoorde president Hariri (shutterstock)

De regering maakte maandag de premie bekend via haar Rewards for Justice-programma, waarin Ayyash werd beschreven als een “agent in de moordeenheid van de terroristische organisatie Libanese Hezbollah”.

“Ayyash is een senior agent in Hezbollah’s Unit 121, de moordploeg van de groep die zijn orders rechtstreeks ontvangt van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

“Ayyash is bekend betrokken te zijn geweest bij pogingen om Amerikaans militair personeel te schaden.”

Vorig jaar veroordeelde een door de VN gesteund tribunaal in Den Haag Ayyash bij verstek tot levenslang in de gevangenis vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op Hariri. Hij was de enige verdachte die in het internationale proces werd veroordeeld. 

Drie andere Hezbollah-leden werden vrijgesproken wegens gebrek aan voldoende bewijs. De verblijfplaats van Ayyash blijft onbekend en Hezbollah ontkent betrokkenheid bij de moord op Hariri.

Een miljardair wiens opkomst tot het premierschap in de jaren negentig synoniem is geworden voor wederopbouw na de 15-jarige burgeroorlog in Libanon. Hariri werd in 2005 gedood met een enorme autobom in Beiroet. Bij de bombardementen kwamen ook 21 andere mensen om het leven en vielen honderden gewonden.

De moord op Hariri was een katalysator voor oproepen en protesten tegen de aanwezigheid en invloed van het Syrische leger in Libanon. 

Het Amerikaanse bod voor geld in ruil voor informatie over de locatie van Ayyash komt op een moment dat de Libanese economie te kampen heeft met groeiende politieke en economische crises te midden van een politieke impasse tussen haar leidende politieke partijen.

De zoon van wijlen Hariri, de kandidaat-premier Saad Hariri, heeft moeite om een ​​nieuw kabinet te vormen vanwege diepe meningsverschillen met president Michel Aoun – een bondgenoot van Hezbollah – over de omvang en de vorm van de regering – terwijl de munteenheid van het land blijft krimpen.

Het Libanese pond heeft sinds oktober 2019 meer dan 85 procent van zijn waarde verloren.

Het Rewards for Justice-programma heeft verschillende Hezbollah-gerelateerde premies. Vorig jaar bood Washington maar liefst $ 10 miljoen aan voor informatie over Hezbollah-agent Muhammad Kawtharani, die naar verluidt toezicht houdt op de activiteiten van de Libanese groep in Irak.

In 2019 kondigden het ministerie van Buitenlandse Zaken ook een beloning aan van 10 miljoen voor informatie die Hezbollah financiën zou verstoren.

Het is niet duidelijk hoe effectief de beloningsregeling is als het gaat om Hezbollah, wiens leden grotendeels in het geheim opereren, ondanks de sterke steun van de bevolking in veel delen van Libanon.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het Rewards for Justice-programma sinds de start in 1984 meer dan $ 200 miljoen heeft betaald.

Maandag deelden veel Hezbollah-aanhangers posts op sociale media ter ondersteuning van Ayyash nadat de Amerikaanse premie was aangekondigd, met behulp van de Arabische hashtags: “Ik ben Salim Ayyash” en “Wij zijn Salim Ayyash.”

Bahaa Hariri , de oudste zoon van de vermoorde premier die meer agressieve opvattingen heeft tegen Hezbollah dan zijn broer Saad, prees de Amerikaanse beloning voor informatie over Ayyash.

“Ik verwelkom dit initiatief van de regering Biden om een ​​van de daders van de moord op mijn vader, de martelaar Rafik Hariri, te straffen. Ik heb altijd gezegd dat gerechtigheid moet zegevieren”, schreef Bahaa Hariri op Twitter .

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hezbollah-chef zegt dat eerste Iraanse brandstofzending deze week aankomt

Hassan Nasrallah zei zei dat het eerste schip met Iraanse brandstof voor Libanon zondag is …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: