Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

VN-experts roepen op tot ‘onderzoek’ naar de moord op Hezbollah-criticus

Leestijd: 3 minuten

VN-functionarissen zeggen dat de regering internationale technische hulp moet zoeken bij het onderzoek naar de moord op Lokman Slim.

Mensenrechtenexperts van de VN hebben hun bezorgdheid geuit over de integriteit van het onderzoek van de Libanese regering naar de moord op de prominente Hezbollah-criticus Lokman Slim, en riepen op tot een “geloofwaardig en effectief onderzoek” om de moordenaars voor het gerecht te brengen.

In een verklaring die maandag werd vrijgegeven, zeiden VN-functionarissen dat het onderzoek door de Libanese regering “tot geen zinvol resultaat heeft geleid” en drong er bij Beiroet op aan om te overwegen om internationale technische assistentie bij het onderzoek te vragen.

Kaart van Libanon (shutterstock)

De experts zijn onder meer de VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnes Callamard; Diego Garcia-Sayan, speciaal rapporteur voor de onafhankelijkheid van rechters en advocaten; en Irene Khan, speciaal rapporteur voor de bevordering en bescherming van het recht op vrijheid van mening en meningsuiting.

“De regering moet dringend maatregelen nemen om de onafhankelijkheid en de onpartijdigheid van het onderzoek te waarborgen en ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken worden geïdentificeerd en ter verantwoording worden geroepen”, aldus de experts in een gezamenlijke verklaring.

“Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat gerechtigheid wordt verleend en om het vertrouwen van het publiek in het nationale rechtssysteem op te bouwen voordat het onherstelbaar in gevaar wordt gebracht.”

Slim, een openbare intellectuele en politieke pleitbezorger die Hezbollah vaak bekritiseerde, werd begin februari vermoord. Hij werd meerdere keren neergeschoten in een huurauto in Zuid-Libanon, een gebied waar de door Iran gesteunde groep gedeeltelijke veiligheidscontrole heeft.

Hezbollah ontkent betrokkenheid bij de moord.

Maandag merkten de VN-experts op dat Slim vragen had opgeworpen over de explosie van de haven in Beiroet, waarbij in augustus honderden mensen omkwamen. Ze zeiden dat hij voor zijn dood met herhaalde bedreigingen was geconfronteerd.

“De regering had de plicht om alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs verwacht konden worden om de veiligheid van de heer Slim te beschermen. Als dit niet het geval was, zou de staat verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de schending van zijn recht op leven”, aldus de experts.

“We roepen de regering op om te zorgen voor de effectieve bescherming van alle personen die momenteel het risico lopen op gericht geweld om redenen die verband houden met hun werk of vanwege hun mening.”

Hezbollah en zijn bondgenoten hebben een enorme invloed op de Libanese regering, inclusief de veiligheidstroepen die zijn belast met het uitvoeren van het onderzoek. De weduwe van Slim heeft opgeroepen tot een internationaal onderzoek.

Ondanks wetten die de vrijheid van meningsuiting beschermen, is de moord op journalisten, activisten en regeringsfunctionarissen gedurende de hele moderne geschiedenis een vast onderdeel van de Libanese politiek geweest. Eerdere onderzoeken naar politieke moorden hebben zelden resultaten opgeleverd of tot veroordelingen geleid.

Het land heeft de afgelopen jaren economische en politieke crises doorgemaakt, waarbij het Libanese pond sinds oktober 2019 meer dan 85 procent van zijn waarde verloor.

Premier Hassan Diab trad dagen na de havenexplosie in augustus op, maar hij blijft op interim-basis aan de macht. 

Pogingen om een nieuwe regering te vormen door de aangewezen premier Saad Hariri zijn de afgelopen maanden mislukt te midden van een impasse met president Michel Aoun over vertegenwoordiging in het kabinet.

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Libanon: Hezbollah-lid onder twee doden bij botsing in stad met christelijke meerderheid

Hezbollah-lid onder twee doden Demissionair premier Najib Mikati roept...

Libanon: pogingen tot wapenstilstand maken geen einde aan Palestijnse gevechten in kamp Ain al-Hilweh

Gevechten tussen rivaliserende Palestijnse facties gaan vierde dag in...

Libanon’s gouverneur van de centrale bank verlaat zijn post met een erfenis aan flarden

Riad Salameh, die verantwoordelijk wordt gehouden voor Libanon's ergste...

Minstens zes doden bij gevechten tussen Palestijnse facties in Libanon

Een Fatah-commandant en vier helpers werden gedood tijdens twee...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 2 = 2

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...