Congreslid van de VS hekelt ‘verontrustende’ arrestaties van Palestijnse kinderen

Betty McCollum belooft ervoor te zorgen dat de Amerikaanse militaire hulp aan Israël niet ‘wordt gebruikt op een manier die de rechten van een Palestijn schendt’.

Het Amerikaanse congreslid Betty McCollum, een democraat die leiding heeft gegeven aan de inspanningen binnen het Congres om Israël verantwoordelijk te houden voor mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen, hekelde woensdag de arrestatie van Palestijnse kinderen door Israëlische soldaten op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Kaart van Palestina en Israël en de Westelijke Jordaan-Oever (shutterstock)

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem had gemeld dat vijf Palestijnen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar door het Israëlische leger waren vastgehouden op de Westelijke Jordaanoever nabij de nederzetting Havat Maon ten zuiden van Hebron voor het plukken van wilde groenten.

De groep deelde videobeelden van Israëlische troepen in gevechtsuitrusting die zichtbaar doodsbange Palestijnse kinderen in militaire voertuigen duwden.

Op een gegeven moment probeerde een ouder kind een andere minderjarige te redden die werd begeleid door een soldaat, maar werd weggerukt door een andere officier.

“Het zien van de beelden van zwaarbewapende Israëlische soldaten die deze vijf jonge Palestijnse kinderen mishandelen en vasthouden, is buitengewoon verontrustend”, vertelde McCollum aan MEE in een e-mail.

“Het is verkeerd om Israëlische soldaten te gebruiken om kleine jongens gevangen te nemen die naar verluidt ‘wilde groenten aan het verzamelen waren’ in bezet Palestijns land.”

In 2019 introduceerde McCollum wetgeving om te voorkomen dat Amerikaanse hulp aan Israël bijdraagt ​​aan de detentie van Palestijnse kinderen, maar het wetsvoorstel is nooit gehoord om erover te debatteren, en het kwam niet voorbij  het ‘House Foreign Affairs Committee’.

“Ik ben van plan zo hard mogelijk te blijven werken om ervoor te zorgen dat dollars van de Amerikaanse belastingbetaler die als militaire hulp aan Israël worden verstrekt, niet worden gebruikt op een manier die de rechten van welke Palestijn dan ook schendt, vooral van kinderen”, zei het congreslid.

Israël arresteert jaarlijks honderden kinderen op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Een recent rapport van B’Tselem zei dat tegen eind september 2020 157 Palestijnen onder de 18 jaar in Israëlische hechtenis zaten .

Vorig jaar riepen de Verenigde Naties Israël op om gedetineerde Palestijnse minderjarigen vrij te laten te midden van het uitbreken van Covid-19.

“De beste manier om de rechten van gedetineerde kinderen te beschermen tijdens een gevaarlijke pandemie, in welk land dan ook, is door ze vrij te houden van detentie en een moratorium in te stellen op nieuwe opnames in detentiecentra”, zeiden verschillende VN-functionarissen in een gezamenlijke verklaring afgelopen mei.

“We roepen de Israëlische en Palestijnse autoriteiten op om dit onmiddellijk te doen.”

Eind 2020 schoten Israëlische troepen Ali Abu Aalya, een 15-jarige Palestijnse jongen die protesteerde tegen de bezetting op de Westelijke Jordaanoever, dood.

Unicef, het VN-agentschap dat zich bezighoudt met het welzijn van kinderen, veroordeelde de moord op Abu Aalya en wees op misbruik tegen Palestijnse minderjarigen in de bezette gebieden, waaronder “232 incidenten waarbij Palestijnse kinderen gewond raakten”.

“Van januari tot september van dit jaar, volgens gegevens van de VN tot nu toe, waren 232 incidenten betrokken bij de verwonding van Palestijnse kinderen, van wie sommigen langdurige schade opliepen”, zei Ted Chaiban, Unicef ​​Regional Director voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in een verklaring in december 2020.

“Unicef ​​dringt er bij de Israëlische autoriteiten op aan om de rechten van alle kinderen volledig te respecteren, te beschermen en na te komen en af ​​te zien van het gebruik van geweld tegen kinderen, in overeenstemming met het internationaal recht.”

‘Onwankelbare toewijding’

Destijds hekelde McCollum de schietpartij op Abu Aalya als een “groteske door de staat gesponsorde moord” en riep de toenmalige Biden-regering op om het incident te onderzoeken.

“Dit zinloze incident moet worden veroordeeld als een direct gevolg van de permanente militaire bezetting van Palestina door Israël”, zei McCollum tegen MEE na de schietpartij.

“Ik dring er bij de aankomende Biden-regering op aan om het Amerikaanse volk volledig te onderzoeken en te verifiëren dat geen door de Amerikaanse belastingbetaler gefinancierde militaire hulp aan Israël materiële hulp heeft geboden waardoor dit van het leven van een kind kan worden afgenomen.”

Maar bijna 50 dagen na de ambtsperiode van president Joe Biden, aarzelde zijn regering om enige kritiek op de Israëlische regering te uiten.

Biden heeft geweigerd de Amerikaanse ambassade terug naar Tel Aviv te verplaatsen, waarmee het beleid van zijn voorganger Donald Trump wordt versterkt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken heeft ook  het Internationaal Strafhof bestraft voor het besluit om onderzoek te doen naar vermeende oorlogsmisdaden die in Palestina zijn gepleegd.

Blinken sprak woensdag in een commissie voor buitenlandse zaken van het Huis en herhaalde de toezegging van de regering om de alliantie van Washington met Israël te behouden.

“We hebben een onwankelbare toewijding aan de veiligheid van Israël, en het begint met de president van de Verenigde Staten, die een lange en sterke voorstander is van Israël, zijn veiligheid en de relatie met de Verenigde Staten”, zei hij.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: