UK drong erop aan om de VAE onder druk te zetten om Britse onderdanen uit de Emiraten vrij te laten

Een Petitie ondertekend door 15 parlementsleden zegt dat 14 personen gevangen blijven zitten ondanks dat ze hun volledige straf al hebben uitgezeten.

Het VK is aangespoord om druk uit te oefenen op de Verenigde Arabische Emiraten om 14 personen vrij te laten die in willekeurige detentie worden vastgehouden ondanks dat ze hun volledige gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Layla Moran tijdens een demonstratie (shutterstock)

Meer dan een dozijn Britse politici, waaronder liberaal-democratisch parlementslid Layla Moran en conservatief Desmond Swayne, ondertekenden een petitie van de Euro-mediterrane Mensenrechtenmonitor, meldde de rechtengroep zondag.

“Vandaag belichten we, samen met 15 senior parlementariërs, de zaak van de Britse Michael Smith die in de gevangenis wordt vastgehouden ondanks dat hij al gratie heeft gekregen en zijn straf heeft uitgezeten”, zegt dr. Tanya Newbury-Smith, een Britse academicus en trustee van de mensenrechten monitor in een verklaring.

Volgens de rechtengroep zit Smith, 54, al meer dan zes jaar vast zonder enige wettelijke basis.

“Terwijl de VAE een belangrijke bondgenoot van Groot-Brittannië zou kunnen zijn, betekent dit niet dat de FCDO (Foreign Commonwealth and Development Office) een illegaal vastgehouden Britse onderdaan als Michael in de steek moet laten.”

Smith werd in 2009 in Thailand gearresteerd en later uitgeleverd aan de VAE wegens aanklachten in geschrifte. Een rechtbank in Dubai veroordeelde hem vervolgens tot 12 jaar gevangenisstraf en legde een boete van $ 653.000 op in een proces waarvan campagnevoerders zeiden dat hij geen juridische vertegenwoordiging of tolken had.

Zijn straf werd later door een hof van beroep teruggebracht tot zes jaar, en volgens de petitie zou hij in 2014 gratie hebben gekregen als onderdeel van een algemene amnestie.

“Tijdens zijn detentie werd zijn aanklacht zonder zijn medeweten veranderd in twee aanvullende gerechtelijke acties. Tijdens zijn dag in de rechtbank werd Michael geen adequate juridische raadsman of zelfs een tolk geweigerd. Dit is geen eerlijke rechtvaardigheid”, zei Newbury-Smith.

“Tijdens zijn tijd in de gevangenis liep hij hiv op, wat een constante aanvoer van antivirale medicijnen vereist om de ziekte te behandelen. De gevangenisautoriteiten hebben echter geen behandeling kunnen garanderen, waardoor een gevangenisstraf van zes jaar in een doodvonnis wordt omgezet.”

Vorige maand lanceerde Human Rights Watch een campagne voor zijn vrijlating en zei dat zijn langdurige detentie en het weigeren van adequate medische zorg “de totale minachting van de VAE voor de rechtsstaat aantoont”.

Andere gedetineerden in de VAE

In de petitie stond naast Smith dat 13 onderdanen van de Emiraten worden vastgehouden op basis van nationale wet nr. 7 , een stuk wetgeving dat het koninkrijk toestaat onderdanen voor langere tijd vast te houden, zelfs nadat hun gevangenisstraf is uitgezeten.

“Onderdanen van de VAE worden vastgehouden in adviescentra die worden gebruikt om gevangenen tot nader order langer vast te houden dan hun straf”, aldus de rechtenmonitor.

“Dit stelt de regering van de VAE praktisch in staat om individuen voor onbepaalde tijd vast te houden, inclusief mensenrechtenverdedigers in het land, in een poging om stemmen het zwijgen op te leggen die oproepen tot hervormingen en politieke verandering.”

De petitie wees ook op de detentie van prinses Latifa, de dochter van de Dubai-heerser Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, die naar verluidt tegen haar wil in een zwaarbewaakte villa wordt vastgehouden.

In februari toonde nieuwe beelden die door de BBC openbaar werden gemaakt Latifa een beschrijving van haar detentie in clips die in het geheim op een mobiele telefoon waren gefilmd. 

Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, heerser van Dubai (shutterstock)

De prinses, die wordt gezien terwijl ze met haar rug tegen een muur spreekt in een afgesloten badkamer, zegt: “Ik ben een gijzelaar. Ik ben niet vrij. Ik zit gevangen in deze gevangenis. Mijn leven ligt niet in mijn handen.”

Vorig jaar oordeelde een Britse rechter dat de sjeik, die premier en vice-president van de VAE is, zijn beide dochters gevangen hield en de twee bij verschillende gelegenheden ontvoerde.

“Er is sterk verzet tegen Dubai vanwege de detentie en behandeling van prinses Latifa, en haar zaak is er een van vele”, zei Newbury-Smith.

Vorige week   zei het VN-Mensenrechtenbureau dat het “nog” geen enkel bewijs had ontvangen over de status van Latifa van de emiraten. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Britse Priti Patel treedt af als minister van Binnenlandse Zaken na overwinning Truss

Haar aftreden komt nadat Liz Truss de race om de volgende premier van het VK …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: