Nieuwste artikelen:

JP Morgan waarschuwt voor groeiend risico bij beleggen in Israël

Uitgelekt memo zegt dat gerechtelijke revisie vragen heeft opgeroepen...

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische...

VN-experts roepen Israël op om de herhaalde sloop van de Palestijnse plattelandsgemeenschap te stoppen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Speciale rapporteurs benadrukken dat de rechtvaardiging van Israël dat het dorp in een militaire vuurzone ligt, niet voldoet aan de eisen van het internationaal recht.

Mensenrechtenexperts van de VN hebben Israël opgeroepen om onmiddellijk een einde te maken aan de pogingen om een Palestijns dorp in de noordelijke Jordaanvallei te slopen en de bewoners ongestoord op hun land te laten leven. 

De speciale rapporteurs van de VN, Balakrishnan Rajagopal en Michael Lynk, waarschuwden dinsdag in een rapport dat een voortdurende vernietigingscampagne van Israël tegen het dorp Humsa al-Bqaia de huizen en het levensonderhoud van bijna 100 Palestijnen in gevaar brengt. 

‘Het scheiden van de dorpelingen van hun land en hun huizen is buitengewoon beschadigend’

– Speciale rapporteurs van de VN

“De voortdurende vernietiging door het Israëlische leger van de huizen, en de vernietiging en inbeslagname van eigendommen, inclusief humanitaire hulp, in Humsa-Al Bqai’a hebben grote problemen veroorzaakt voor de ongeveer 60 dorpelingen, waaronder 35 kinderen”, aldus de speciale rapporteurs. , die zich richten op mensenrechten en adequate huisvesting, aldus het rapport van dinsdag. 

Kaart van Palestina en Israël en de Westelijke Jordaan-Oever (shutterstock)

Rajagopal en Lynk zeiden dat het bedoeïenendorp, gelegen in gebied C van de bezette Westelijke Jordaanoever , afhankelijk is van zijn traditionele huizen, watertanks en kuddes dieren voor onderdak, voedselzekerheid en economisch levensonderhoud. 

“Het scheiden van de dorpelingen van hun land en hun huizen is buitengewoon beschadigend gezien de strenge winter die ze doormaken en de altijd aanwezige gevaren van een wereldwijde pandemie”, aldus de experts. 

‘Moedwillige vernietiging’

Israël heeft zijn poging om het dorp te vernietigen gerechtvaardigd op grond van het feit dat het naar verluidt in een Israëlische militaire vuurzone ligt – een verklaring die vaak door de bezetter wordt gebruikt om Palestijnse plattelandsgemeenschappen te ontmantelen.

“Deze rechtvaardigingen door Israël voldoen niet aan zijn strikte verplichtingen onder het internationaal recht”, verklaarden de experts. “Een bezettende macht kan het bezette gebied niet gebruiken om militaire trainingsoperaties uit te voeren zonder ruime rechtvaardiging. We merken op dat Israël binnen zijn eigen grenzen voldoende gronden heeft voor militaire training.”

De VN-experts benadrukten dat “de moedwillige vernietiging van eigendommen” en de gedwongen verwijdering van een bezette bevolking alleen is toegestaan onder het internationaal recht wanneer dit absoluut noodzakelijk wordt door legitieme militaire operaties. Zelfs dan is een dergelijke verplaatsing alleen legaal voor tijdelijke perioden totdat de vijandelijkheden zijn gestopt.

“Er zijn geen actieve militaire vijandelijkheden op de bezette Westelijke Jordaanoever, en dat is al jaren niet meer het geval”, benadrukte het rapport van dinsdag. 

VN-lidstaten, voornamelijk uit Europa, en verschillende niet-gouvernementele organisaties hebben noodtenten en andere vormen van ondersteuning geboden aan de dorpelingen na de eerste vernietiging door het Israëlische leger. Tot op heden hebben onderzoekers gedocumenteerd dat dit jaar ten minste 93 gedoneerde humanitaire hulpstructuren in beslag zijn genomen of vernietigd door het Israëlische leger.

“Er zijn geen actieve militaire vijandelijkheden op de bezette Westelijke Jordaanoever, en dat is al jaren niet meer het geval”, benadrukte het rapport van dinsdag. 

VN-lidstaten, voornamelijk uit Europa, en verschillende niet-gouvernementele organisaties hebben noodtenten en andere vormen van eigendomsondersteuning geboden aan de dorpelingen na de eerste vernietiging door het Israëlische leger. Tot op heden hebben onderzoekers gedocumenteerd dat dit jaar ten minste 93 gedoneerde humanitaire hulpstructuren in beslag zijn genomen of vernietigd door het Israëlische leger.

“De internationale gemeenschap heeft positieve verplichtingen onder de Vierde Conventie van Genève om ervoor te zorgen dat Hoge Verdragsluitende Partijen zoals Israël hun verantwoordelijkheden tijdens een bezetting volledig respecteren”, zeiden Rajagopal en Lynk in het rapport.

Vrijdag ondertekenden zeven Europese landen – Ierland, Estland, Noorwegen, het VK, Frankrijk, België en Duitsland – een gezamenlijke verklaring waarin ze de vernietiging van huizen in Humsa al-Bqaia en door de EU gedoneerde structuren veroordeelden.

“We herhalen onze oproep aan Israël om een einde te maken aan vernielingen en confiscaties. We roepen Israël verder op om volledige, duurzame en onbelemmerde humanitaire toegang tot de gemeenschap toe te staan”, aldus de landen. 

“ We herinneren aan ons ferme verzet tegen het nederzettingenbeleid van Israël en de acties die in die context zijn ondernomen, zoals gedwongen overdrachten, uitzettingen, vernielingen en confiscaties van huizen en humanitaire activa, die illegaal zijn volgens het internationaal recht, waaronder de Vierde Conventie van Genève, en een belemmering vormen naar een levensvatbare tweestatenoplossing, “vervolgden ze.

In het rapport van dinsdag verwelkomden de twee VN-experts de steun van diplomatieke vertegenwoordigers, maar riepen ze op tot meer actie.

“Er moet veel meer worden gedaan door hun regeringen om aan te dringen op Israëlische verantwoordingsplicht, wat de ontbrekende sleutel is om deze langdurige bezetting te beëindigen”, zeiden de experts.

Laatste nieuws

JP Morgan waarschuwt voor groeiend risico bij beleggen in Israël

Uitgelekt memo zegt dat gerechtelijke revisie vragen heeft opgeroepen...

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische...

‘Blijf met je vuile handen van Turkije af’, zegt Ankara’s minister van Binnenlandse Zaken tegen de Amerikaanse gezant

Suleyman Soylu haalt uit naar de Amerikaanse ambassadeur in...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als...

Jeruzalem: Christelijk bedevaartsoord aangevallen door ‘Amerikaanse toerist’

Israël wijt de aanval aan een 'geestelijk gestoorde' toerist,...

Israël lanceert luchtaanvallen op de Gazastrook

Palestijnse facties reageerden door raketten af te vuren in...

Palestina: Vrouwelijke gevangenen mishandeld door Israëlische gevangenisautoriteiten

Detainees monitoring group waarschuwt dat strafmaatregelen "gevolgen zullen hebben...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 1 × 4 =

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als buitenlandse agentschap. Een groep Republikeinse congresleden heeft opgeroepen om Al Jazeera's Capitol Hill media bevoegdheden op...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische dronesbasis in het land actief is en protesteren Tunesische journalisten tegen financiële problemen. Vervalste medicijnen en...

‘Blijf met je vuile handen van Turkije af’, zegt Ankara’s minister van Binnenlandse Zaken tegen de Amerikaanse gezant

Suleyman Soylu haalt uit naar de Amerikaanse ambassadeur in Ankara, nadat Washington en acht Europese landen reiswaarschuwingen hadden afgegeven over mogelijke terreuraanslagen in Turkije. De...