Nieuwste artikelen:

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Saoedische diplomaat roept op om verder te gaan na de moord op Khashoggi

Leestijd: 5 minuten

Agnes Callamard van de VN verwerpt bewering van Saoedische gezant en zegt dat de zaak niet zal worden gesloten totdat meesterbreinen ‘verantwoordelijk worden gehouden’.

De gezant van Saudi-Arabië bij de Verenigde Naties heeft kritiek geuit op het Amerikaanse inlichtingenrapport dat kroonprins Mohammed bin Salman ervan beschuldigde de moord op journalist Jamal Khashoggi te hebben goed gekeurd en riep de wereld op om deze zaak af te sluiten en verder te gaan.

Saudische journalist Jamal Khashoggi (shutterstock)

In een reeks tweets die maandag werd verzonden, zei de Saoedische ambassadeur Abdallah al-Mouallimi dat het rapport van het Amerikaanse Bureau van Directeur van de Nationale Inlichtingendienst (ODNI) vorige week niet bewijst dat de kroonprins verantwoordelijk is voor de moord “buiten redelijke twijfel”.

“De prins aanvaardde moedig morele verantwoordelijkheid, stelde de beschuldigde voor aan het gerechtelijk apparaat en beloofde de inlichtingendiensten te hervormen”, schreefMouallimi . 

“Zaak gesloten! Laten we allemaal vooruit gaan om de serieuze zaken van wereldproblemen aan te pakken !!”

Voorvechters van rechten waren er snel bij om te beweren dat de zaak open zal blijven totdat gerechtigheid is bereikt.

“De wereld kan niet verder met de moord op Khashoggi en het mag ook niet verder”, zei VN-onderzoeker Agnes Callamard tegen MEE.

“De zaak is niet gesloten en zal niet gesloten worden zolang de meesterbreinen niet verantwoordelijk zijn gehouden. Het ODNI-rapport maakt deel uit van onze zoektocht naar gerechtigheid, van de reis naar gerechtigheid. Het is niet het einde van de reis.”

Amerikaanse bevindingen afwijzen

De Saoedische diplomaat had de grondgedachte achter de conclusie van de Amerikaanse inlichtingendiensten verworpen, die was gebaseerd op de beoordeling dat de operatie om Khashoggi te doden niet had kunnen plaatsvinden zonder de goedkeuring van de kroonprins, gezien de betrokkenheid van enkele van zijn naaste medewerkers.

“Als dit een geldig argument is, waarom werden de president, de vicepresident en de minister van Defensie dan niet verantwoordelijk gehouden voor de misdaden van Abu Ghraib?” Mouallimi schreef , verwijzend naar de mishandeling en marteling van gevangenen in een Amerikaanse gevangenis in Irak halverwege de jaren 2000.

 

Anti-Abu Graib protest (shutterstock)

Voorstanders van rechten hebben de neiging van Saoedische functionarissen om rechtenschendingen door het Westen aan te halen al lang afgewezen als een vorm van whataboutism die het koninkrijk niet vrijstelt van zijn eigen wandaden.

Mouallimi verzette zich tegen de bewering van het rapport dat de kroonprins, bekend als MBS, dissidenten in het buitenland het zwijgen oplegt.

“Waar is dit zuigende geluid dat meerdere dissidenten naar huis brengt? We kennen allemaal een aantal dissidenten die comfortabel in het buitenland hebben geleefd en dat nog steeds doen, met dank aan buitenlandse inlichtingendiensten,” zei hij.

In werkelijkheid hebben verschillende Saoedische dissidenten in het buitenland, zoals de in Montreal gevestigde activist Omar Abdulaziz , pogingen gemeld om hen naar Saoedische diplomatieke posten te lokken waar ze wonen.

De voormalige Saoedische inlichtingenfunctionaris Saad al-Jabri heeft vorig jaar ook een rechtszaak aangespannen waarin hij beweerde dat de kroonprins een hit squadron had gestuurd om hem te vermoorden in Canada, waar hij woont.

“De ‘Tiger Squad’ die in Canada werd ingezet, omvatte forensisch personeel dat ervaring had met het opruimen van plaats delict, die twee tassen met forensisch gereedschap bij zich had”, zegt het pak.

“Het moordteam werd gedwarsboomd door oplettende Canadese grensbewakingsfunctionarissen die hun gedrag bij een controlepost op de luchthaven wantrouwden.

Khashoggi, een Amerikaanse ingezetene, journalist en vooraanstaand overheidscriticus, werd in oktober 2018 door Saoedische regeringsagenten vermoord en in stukken gehakt op het consulaat van het koninkrijk in Istanbul.

Meer dan twee weken lang benadrukten Saoedische functionarissen dat de journalist het gebouw levend had verlaten voordat hij uiteindelijk erkende dat hij was vermoord. Riyadh beweert nog steeds dat de moord een malafide operatie was die plaatsvond zonder de goedkeuring van topfunctionarissen.

Vorig jaar veroordeelde het koninkrijk acht mensen tot twintig jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de moord zonder hen te identificeren.

Maandag zei Mouallimi dat de betrokkenheid van topambtenaren van MBS bij de moord, inclusief leden van zijn persoonlijke beveiligingsteam, de kroonprins niet impliceert. “Dit is een punt in het voordeel van de prins dat aangeeft dat zelfs degenen die ‘dicht’ bij hem stonden, berecht en veroordeeld zijn in de rechtbank”, zei de Saoedische diplomaat.

Hij verzuimde echter te vermelden dat Saud al-Qahtani, een belangrijke MBS-adviseur die naar verluidt het brein van de operatie is, niet door het koninkrijk is berecht of veroordeeld.

“Het 15-koppige Saoedische team dat op 2 oktober 2018 in Istanbul aankwam, omvatte ambtenaren die werkten voor of geassocieerd waren met het Saudi Center for Studies and Media Affairs (CSMARC) bij de Royal Court”, aldus het ODNI-rapport.

“Ten tijde van de operatie werd CSMARC geleid door Saud al-Qahtani, een naaste adviseur van Muhammad bin Salman, die medio 2018 publiekelijk beweerde dat hij geen beslissingen nam zonder de goedkeuring van de kroonprins.”

Ondanks het vrijgeven van het rapport, dat de vorige Amerikaanse regering tegen wettelijk bindende verzoeken van het Congres had ingehouden, koos president Joe Biden ervoor om geen sancties op te leggen aan Saoedi-Arabië.

De Amerikaanse regering legde aanvullende sancties op aan Saoedische individuen die verband hielden met schending van rechten, maar het uitblijven van een optreden nadat MBS persoonlijk veel rechten had achtergelaten en voorstanders van persvrijheid waren teleurgesteld, vooral omdat Biden Saoedi-Arabië voor zijn verkiezing een “paria” -staat had genoemd.

Roept op tot MBS-sancties

“Er is geen juridische, morele of logische reden om sancties op te leggen aan de spelers op een lager niveau in deze samenzwering, die bevelen opvolgden, terwijl ze het criminele meesterbrein zonder gevolgen lieten ontsnappen”, schreef Fred Ryan, uitgever van Washington Post in een opiniestuk. maandag gepubliceerd.

“In feite is het in strijd met het Amerikaanse rechtssysteem, dat altijd werkt om de keten van verantwoordelijkheid op te gaan om de persoon uiteindelijk verantwoordelijk te maken voor ernstige misdrijven.”

Maar de Amerikaanse regering zegt dat het de bedoeling heeft de banden met Saoedi-Arabië te ‘opnieuw ijken’ en niet ‘verbreken’.

Ambtenaren zeggen dat het besluit om MBS niet te bestraffen is genomen na een intern debat, dat tot de conclusie kwam dat sancties tegen de kroonprins de betrekkingen met het koninkrijk zouden verbreken.

Laatste nieuws

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen...

Saoedisch-Israëlische deal ‘elke dag dichterbij’, zegt Mohammed bin Salman

Kroonprins bespreekt Iraanse kernwapens en de moord op Jamal...

Oorlog in Jemen: Saoedi-Arabië nodigt Houthi-functionarissen uit voor gesprekken om conflict te beëindigen

De bijeenkomst bouwt voort op eerdere pogingen om een...

Duitsland beëindigt training van Saudische grenstroepen na vermeende wreedheden

Door Duitsland en de VS getrainde Saudische strijdkrachten zijn...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

46 − = 44

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken om mensen af te luisteren, maar niet om gegevens te extraheren. De Israëlische politie zal Pegasus-spionagesoftware...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag het land niet verlaten nadat er drie stenen van historische waarde in hun koffer werden...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan om het maatschappelijk middenveld en deskundigen in te schakelen na controversiële verwoestingen van de Dodenstad. Het...