Qatar sluit zich aan bij andere Golfstaten en betuigt steun aan Saoedi-Arabië

Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben Riyad bijgestaan ​​nadat een CIA-rapport kroonprins Mohammed bin Salman de schuld geeft van de moord op journalist Jamal Khashoggi.

De heerser van Qatar, Sheikh Tamim Al Thani, toonde zijn steun aan Saoedi-Arabië tijdens een zeldzaam telefoongesprek met kroonprins Mohammed bin Salman nadat de CIA had vastgesteld dat MBS opdracht gaf tot de moord op journalist Jamal Khashoggi. 

Mohammed Bin Salman tijdens een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk (shutterstock)

Het kantoor van de emir zei dat Thani de soevereiniteit van Saudi-Arabië opnieuw bevestigde en dat zijn stabiliteit “integraal” was voor de veiligheid van zowel Qatar als de Samenwerkingsraad van de Golf. 

“ De emir van Qatar bevestigde ook de krachtige steun van zijn land voor de regering en het volk van Saoedi-Arabië en alles wat de veiligheid, stabiliteit en soevereiniteit van het koninkrijk zou versterken, en beschouwt zijn stabiliteit als een integraal onderdeel van de stabiliteit van de staat Qatar en de Gulf Cooperation Council-systeem, ‘zei het kantoor van de emir.

De steun van Doha voor Saoedi-Arabië kwam toen Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten ook hun steun voor Riyadh toonden nadat het CIA-rapport op vrijdag was vrijgegeven. 

Eerder dit jaar maakten Saoedi-Arabië, de VAE en Bahrein een einde aan een embargo van 2017 tegen Qatar vanwege beschuldigingen dat ze “terrorisme” en nauwere betrekkingen met Iran steunde. Doha heeft de beschuldigingen ontkend en zegt dat de boycot bedoeld was om de onafhankelijkheid in te perken. 

Manama zei vrijdagavond dat het elke poging om de soevereiniteit van Saoedi-Arabië te “ondermijnen”, heeft afgewezen, aldus het staatspersbureau BNA van Bahrein.  

“ Bahrein benadrukt het belang van de fundamentele rol van Saoedi-Arabië onder leiding van koning Salman en zijn kroonprins, zijn beleid van gematigdheid regionaal, in de Arabische regio en internationaal, zijn inspanningen om de regionale veiligheid en stabiliteit te verbeteren en de mondiale economie te bevorderen. ontwikkeling, “zei BNA. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE zei ondertussen dat het “zijn vertrouwen en steun uitsprak voor de uitspraken van de Saoedische rechterlijke macht, die de toewijding van het koninkrijk bevestigen om de wet op een transparante en onpartijdige manier uit te voeren, en die alle betrokkenen bij deze zaak ter verantwoording roepen”.

Saudi-Arabië zei vrijdag dat het het vrijgegeven Amerikaanse rapport “volledig” verwierp en het omschreef als een “valse en onaanvaardbare beoordeling”.

“Het koninkrijk verwerpt elke maatregel die inbreuk maakt op zijn leiderschap, soevereiniteit en de onafhankelijkheid van het gerechtelijk apparaat”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië. 

“Het is echt jammer dat dit rapport, met zijn ongerechtvaardigde en onnauwkeurige conclusies, wordt uitgegeven terwijl het koninkrijk deze gruwelijke misdaad duidelijk aan de kaak had gesteld en de leiders van het koninkrijk de nodige stappen hebben ondernomen om ervoor te zorgen dat een dergelijke tragedie nooit meer plaatsvindt.”

Wegkomen met moord

Het rapport, vrijgegeven door de directeur van de nationale inlichtingendienst, zal waarschijnlijk de banden van de Amerikaanse beleidsmakers met Saoedi-Arabië en in het bijzonder met de kroonprins veranderen.

Activisten en rechtengroepen  riepen vrijdag snel op tot  sancties van de VS tegen bin Salman.

“We schatten dat de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman een operatie in Istanbul, Turkije heeft goedgekeurd om de Saoedische journalist Jamal Khashoggi gevangen te nemen of te vermoorden”, aldus het rapport, waarvan een samenvatting op vrijdag werd vrijgegeven.

De Nationale Assemblee-partij (NAAS), een groep onder leiding van Saoedische dissidenten die opriep tot democratie in Saoedi-Arabië, drong er bij Washington op aan het volledige rapport over de moord op Khashoggi vrij te geven. 

Saudische journalist Jamal Khashoggi (shutterstock)

“Hoewel we de publicatie van het rapport verwelkomen, wachten we op echte acties om gerechtigheid te brengen in de zaak van de gruwelijke moord op journalist Jamal Khashoggi en garanderen we dat dergelijke misdaden nooit worden gepleegd tegen mensen die meningen uiten die neerkomen op kritiek op het beleid van het Saoedische regime,” zei Madawi al-Rasheed, een academicus en woordvoerder van NAAS.

In een televisie-interview op vrijdag zei Biden dat hij koning Salman vertelde dat Saoedi-Arabië mensenrechtenschendingen moet aanpakken als voorwaarde om zaken te doen met de Verenigde Staten.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Twee Saoedische delegaties bezoeken de VS terwijl de banden verbeteren

Tientallen Saoedische regeringsfunctionarissen en bedrijfsleiders zullen deze maanda Washington bezoeken. Twee Saoedische regeringsdelegaties zijn van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: