Nieuwste artikelen:

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Activisten spreken afkeur uit “‹dat de VS geen sancties oplegt aan MBS

Leestijd: 3 minuten

Activisten en wetgevers zeggen dat de Saoedische kroonprins de consequenties onder ogen moet zien nadat het Amerikaanse inlichtingenrapport bevestigde dat hij verantwoordelijk was voor de moord op Khashoggi.

De virtuele inkt op een Amerikaans inlichtingenrapport waarin Mohammed bin Salman de schuld werd gegeven van de moord op Jamal Khashoggi was niet opgedroogd toen de regering-Biden het opleggen van sancties aan de kroonprins uitsloot – een stap die volgens mensenrechten organisaties van fundamenteel belang zou zijn voor het waarborgen van gerechtigheid voor de vermoorde journalist.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bevestigde vrijdag dat Washington zelf geen actie zal ondernemen tegen de kroonprins. 

President Joe Biden tijdens de verkiezingen (shutterstock)

De Amerikaanse staats- en financiële afdelingen hadden sancties aangekondigd tegen tientallen Saoedische individuen wegens hun betrokkenheid bij de moord op Khashoggi en andere schendingen van rechten, zonder hen te identificeren.

“Wat we hebben gedaan door de acties die we hebben ondernomen, is niet om de relatie te verbreken, maar om deze opnieuw te kalibreren om meer in overeenstemming te zijn met onze interesses en onze waarden,” vertelde Blinken aan verslaggevers.

Eerder op vrijdag onthulde het ministerie van Buitenlandse Zaken nieuwe visumbeperkingen, het ‘Khashoggi-verbod’ genaamd, waarmee Washington zich zou kunnen richten op ‘personen die, handelend namens een buitenlandse regering, rechtstreeks betrokken zijn bij ernstige, extraterritoriale activiteiten tegen dissidenten. 

Van de kant van met ministerie van financiën werd ook nog aangegeven. Dathet sancties heeft opgelegd aan verschillende Saoedische functionarissen, waaronder Ahmed al-Asiri, voormalig plaatsvervangend hoofd van de militaire inlichtingendienst ten tijde van de moord op Khashoggi, en leden van het hit-team dat de moord uitvoerde, bekend als de ‘ Tiger Squad “of Rapid Intervention Force.

Maar zonder sancties tegen MBS, waarvan de Amerikaanse regering nu publiekelijk erkent dat hij verantwoordelijk was voor de moord, zeggen sommige advocaten en wetgevers dat het brein achter de moord wegkomt met moord.

‘Gewetenloos’

Andrea Prasow, adjunct-directeur van Washington bij Human Rights Watch, noemde het niet opleggen van sancties aan MBS wegens de moord “gewetenloos”.

“Het feit dat de VS zoveel medewerkers van MBS heeft gesanctioneerd, maar niet hij, is een vreselijke boodschap dat hoe hoger je in een regering staat, hoe groter de kans is dat je straffeloos misdaden kunt plegen”, zei Prasow tegen MEE. 

“Het ondermijnt ook de geloofwaardigheid van de VS. Het is moeilijk in te zien welke stimulans MBS heeft om zijn gedrag te veranderen, of het nu in Saoedi-Arabië is, in zijn gedrag in de oorlog in Jemen, of in andere extraterritoriale aanvallen op dissidenten, terwijl hij weet dat hij letterlijk kan ontsnappen met moord. “

Khashoggi, een voormalige insider en journalist van de Saoedische regering die schreef voor de Washington Post en Middle East Eye, woonde voor zijn dood in de Verenigde Staten.

Saoedische regeringsagenten hebben hem vermoord en zijn lichaam in stukken gehakt op het consulaat van het koninkrijk in Istanbul, terwijl hij probeerde persoonlijk papierwerk op te halen, in oktober 2018.

Na aanvankelijk erop te hebben aangedrongen dat Khashoggi het gebouw levend verliet, erkenden Saoedische functionarissen dat de journalist meer dan twee weken na de vermissing was vermoord. Maar Riyad houdt vol dat de moord een malafide operatie was die plaatsvond zonder de goedkeuring van topfunctionarissen.

De moord veroorzaakte schokgolven in heel Washington, wat de kritiek op het koninkrijk in het Congres versterkte, maar voormalig president Donald Trump probeerde Riyadh en in het bijzonder de kroonprins te beschermen tegen de gevolgen.

De regering-Trump had een juridisch bindend verzoek van het congres om een rapport vrij te geven over de bevindingen van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap over de betrokkenheid van Saoedische functionarissen bij de moord, afgewezen.

De regering van president Biden, die Saoedi-Arabië in 2019 een ‘paria’ had genoemd als presidentskandidaat, maakte het rapport vrijdag openbaar en documenteerde wat experts al jaren zeiden – dat de moord, waarbij de assistenten van de kroonprins betrokken waren, niet zijn gebeurd zonder zijn zegen.

“Het was onwaarschijnlijk dat assistenten de bevelen van Mohammad bin Salman in twijfel zouden trekken of gevoelige acties zouden ondernemen zonder zijn toestemming”, aldus het rapport.

 

Laatste nieuws

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Woede over toelating Israël tot visumontheffingsprogramma VS

Aankondiging leidt tot verontwaardiging en scepsis van Palestijnse Amerikanen,...

Nieuw wetsvoorstel sancties richt zich op bondgenoten VS die regering Assad normaliseren

Wetsvoorstel eist dat Buitenlandse Zaken alle ontmoetingen op hoog...

Normalisatie van Israël: Is Indonesië de volgende?

De trend naar normalisatie leek momentum te verliezen aan...

Saoedische betrokkenheid bij Palestijnse staat onduidelijk na interview met kroonprins

Mohammed bin Salman's verzuim om specifieke concessies te noemen...

Saoedisch-Israëlische deal ‘elke dag dichterbij’, zegt Mohammed bin Salman

Kroonprins bespreekt Iraanse kernwapens en de moord op Jamal...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

74 + = 75

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken om mensen af te luisteren, maar niet om gegevens te extraheren. De Israëlische politie zal Pegasus-spionagesoftware...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag het land niet verlaten nadat er drie stenen van historische waarde in hun koffer werden...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan om het maatschappelijk middenveld en deskundigen in te schakelen na controversiële verwoestingen van de Dodenstad. Het...