Activisten spreken afkeur uit ​dat de VS geen sancties oplegt aan MBS

Activisten en wetgevers zeggen dat de Saoedische kroonprins de consequenties onder ogen moet zien nadat het Amerikaanse inlichtingenrapport bevestigde dat hij verantwoordelijk was voor de moord op Khashoggi.

De virtuele inkt op een Amerikaans inlichtingenrapport waarin Mohammed bin Salman de schuld werd gegeven van de moord op Jamal Khashoggi was niet opgedroogd toen de regering-Biden het opleggen van sancties aan de kroonprins uitsloot – een stap die volgens mensenrechten organisaties van fundamenteel belang zou zijn voor het waarborgen van gerechtigheid voor de vermoorde journalist.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bevestigde vrijdag dat Washington zelf geen actie zal ondernemen tegen de kroonprins. 

President Joe Biden tijdens de verkiezingen (shutterstock)

De Amerikaanse staats- en financiële afdelingen hadden sancties aangekondigd tegen tientallen Saoedische individuen wegens hun betrokkenheid bij de moord op Khashoggi en andere schendingen van rechten, zonder hen te identificeren.

“Wat we hebben gedaan door de acties die we hebben ondernomen, is niet om de relatie te verbreken, maar om deze opnieuw te kalibreren om meer in overeenstemming te zijn met onze interesses en onze waarden,” vertelde Blinken aan verslaggevers.

Eerder op vrijdag onthulde het ministerie van Buitenlandse Zaken nieuwe visumbeperkingen, het ‘Khashoggi-verbod’ genaamd, waarmee Washington zich zou kunnen richten op ‘personen die, handelend namens een buitenlandse regering, rechtstreeks betrokken zijn bij ernstige, extraterritoriale activiteiten tegen dissidenten. 

Van de kant van met ministerie van financiën  werd ook nog aangegeven. Dat het sancties heeft opgelegd aan verschillende Saoedische functionarissen, waaronder Ahmed al-Asiri, voormalig plaatsvervangend hoofd van de militaire inlichtingendienst ten tijde van de moord op Khashoggi, en leden van het hit-team dat de moord uitvoerde, bekend als de ‘ Tiger Squad “of Rapid Intervention Force.

Maar zonder sancties tegen MBS, waarvan de Amerikaanse regering nu publiekelijk erkent dat hij verantwoordelijk was voor de moord, zeggen sommige advocaten en wetgevers dat het brein achter de moord wegkomt met moord.

‘Gewetenloos‘

Andrea Prasow, adjunct-directeur van Washington bij Human Rights Watch, noemde het niet opleggen van sancties aan MBS wegens de moord “gewetenloos”.

“Het feit dat de VS zoveel medewerkers van MBS heeft gesanctioneerd, maar niet hij, is een vreselijke boodschap dat hoe hoger je in een regering staat, hoe groter de kans is dat je straffeloos misdaden kunt plegen”, zei Prasow tegen MEE. 

“Het ondermijnt ook de geloofwaardigheid van de VS. Het is moeilijk in te zien welke stimulans MBS heeft om zijn gedrag te veranderen, of het nu in Saoedi-Arabië is, in zijn gedrag in de oorlog in Jemen, of in andere extraterritoriale aanvallen op dissidenten, terwijl hij weet dat hij letterlijk kan ontsnappen met moord. “

Khashoggi, een voormalige insider en journalist van de Saoedische regering die schreef voor de Washington Post en Middle East Eye, woonde voor zijn dood in de Verenigde Staten.

Saoedische regeringsagenten hebben hem vermoord en zijn lichaam in stukken gehakt op het consulaat van het koninkrijk in Istanbul, terwijl hij probeerde persoonlijk papierwerk op te halen, in oktober 2018.

Na aanvankelijk erop te hebben aangedrongen dat Khashoggi het gebouw levend verliet, erkenden Saoedische functionarissen dat de journalist meer dan twee weken na de vermissing was vermoord. Maar Riyad houdt vol dat de moord een malafide operatie was die plaatsvond zonder de goedkeuring van topfunctionarissen.

De moord veroorzaakte schokgolven in heel Washington, wat de kritiek op het koninkrijk in het Congres versterkte, maar voormalig president Donald Trump probeerde Riyadh en in het bijzonder de kroonprins te beschermen tegen de gevolgen.

De regering-Trump had een juridisch bindend verzoek van het congres om een ​​rapport vrij te geven over de bevindingen van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap over de betrokkenheid van Saoedische functionarissen bij de moord, afgewezen.

De regering van president Biden, die Saoedi-Arabië in 2019 een ‘paria’ had genoemd als presidentskandidaat, maakte het rapport vrijdag openbaar en documenteerde wat experts al jaren zeiden – dat de moord, waarbij de assistenten van de kroonprins betrokken waren, niet zijn gebeurd zonder zijn zegen.

“Het was onwaarschijnlijk dat assistenten de bevelen van Mohammad bin Salman in twijfel zouden trekken of gevoelige acties zouden ondernemen zonder zijn toestemming”, aldus het rapport.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: