VS lanceert luchtaanvallen tegen door Iran gesteunde groeperingen in Syrië

Het Pentagon zegt dat invallen zijn geautoriseerd door president Biden als reactie op raketaanvallen op door de VS geleide coalitietroepen in Irak.

Amerikaanse luchtaanvallen donderdagavond laat waren gericht op de posities van door Iran gesteunde gewapende groepen in Oost-Syrië , in wat het Pentagon een “defensieve precisieaanval” noemde, geautoriseerd door president Joe Biden als reactie op raketaanvallen op door de VS geleide coalitietroepen in Irak eerder deze maand.

Amerikaanse President Joe Biden (shutterstock)

Het is niet duidelijk of de Amerikaanse luchtaanvallen, de eerste in hun soort sinds de inhuldiging van Biden vorige maand, slachtoffers hebben gemaakt. Het Pentagon zei dat het Amerikaanse leger de “infrastructuur” die door de groepen wordt gebruikt, heeft getroffen.

“Deze aanvallen werden goedgekeurd als reactie op recente aanvallen op Amerikaans en coalitiepersoneel in Irak, en op aanhoudende bedreigingen voor dat personeel”, zei de woordvoerder van het Pentagon, John Kirby, in een verklaring. 

“De precisie  aanvallen was op  meerdere faciliteiten die zich bevonden aan een grenscontrolepunt dat werd gebruikt door een aantal door Iran gesteunde militante groepen, waaronder Kataib Hezbollah (KH) en Kataib Sayyid al-Shuhada (KSS).”

Half februari doodde een raketaanval op een militaire basis in Erbil in het noorden van Irak een civiele aannemer en raakten  Amerikaanse militairen gewond. Zondag richtten raketten zich ook op de Amerikaanse ambassade in het centrum van Bagdad zonder daarbij slachtoffers te maken.
Destijds veroordeelde Washington de aanslagen zonder hen toe te wijzen aan door Iran gesteunde groepen.
Maar donderdag noemde het Pentagon de luchtaanvallen in Syrië een “evenredige militaire reactie” op de incidenten in Irak.

“De operatie zendt een ondubbelzinnige boodschap uit: president Biden zal optreden om het Amerikaanse personeel en het personeel van de coalitie te beschermen. Tegelijkertijd hebben we op een weloverwogen manier gehandeld om de algehele situatie in zowel Oost-Syrië als Irak te de-escaleren”, aldus Kirby. .

Biden had dinsdag met de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi gesproken om de raketaanvallen aan te pakken. 

“Ze bespraken de recente raketaanvallen op Irakees en coalitiepersoneel en waren het erover eens dat degenen die verantwoordelijk zijn voor dergelijke aanvallen volledig ter verantwoording moeten worden geroepen”, zei het Witte Huis in een verklaring na de oproep.

De recente escalatie tussen de VS en Iran komen de twee landen nu in een impasse om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: