VN-hulpchef dringt er bij Golfstaten op aan om op te treden om de ‘door de mens veroorzaakte’ hongersnood te verhelpen

Mark Lowcock deed de oproep voorafgaand aan een virtuele toezeggingsconferentie en benadrukte een grote daling van de hulpsteun in 2020.

VN-hulpchef Mark Lowcock drong er maandag bij de Golfstaten op aan  gehoor te geven , wanneer het wereldorgaan een grootschalige “door de mens veroorzaakte” hongersnood in Jemen wil voorkomen door 3,85 miljard dollar op te halen voor humanitaire operaties in het door oorlog verscheurde land voor 2021.

De Verenigde Naties omschrijven Jemen als ’s werelds grootste humanitaire crisis, met 80 procent van de mensen in nood.

Slachtoffer van de hongersnood in Jemen (shutterstock)

Lowcock waarschuwde woensdag dat als het wereldorgaan niet het geld krijgt dat het nodig heeft  “we zullen zien dat dit de ergste hongersnood is die de wereld in decennia heeft gekend zal verergeren”.

In 2018 en 2019 hebben de VN hongersnood in Jemen voorkomen dankzij een goed gefinancierde hulpoproep, waaronder grote donaties van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit, zei Lowcock.

“Wat alarmerend is en wat anders is aan de situatie waarin we ons nu bevinden, is dat de steun voor de hulpoperatie zo sterk is afgenomen dat we de hulp aan uitgehongerde mensen hebben afgebouwd op een manier die miljoenen mensen in het hele land treft, “zei Lowcock.

‘Op een mes-snede’

In 2020 ontvingen de VN slechts iets meer dan de helft van de 3,4 miljard dollar die ze nodig hadden, wat volgens Lowcock grotendeels te danken was aan kleinere bijdragen van Golfstaten.

Hij drong er bij hen op aan om royaal te beloven voor 2021 en snel te betalen.

“Mijn boodschap aan de Golfstaten … is dat je hier een uiterst belangrijke rol moet spelen, wat je in 2018 en 2019 deed, heeft eerlijk gezegd veel levens gered en ons in staat gesteld een totale ineenstorting en een tragedie van echt historische proportie. Het is nu terug op het scherp van de snede, “vertelde Lowcock aan verslaggevers.

“Dit is een volledig door mensen veroorzaakte hongersnood”, voegde hij eraan toe.

Een door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie, gesteund door westerse mogendheden, kwam tussenbeide in Jemen in 2015 en steunde regeringstroepen die de rebellengroep Houthi bestreden.

VN-functionarissen proberen vredesbesprekingen nieuw leven in te blazen om een ​​einde te maken aan de oorlog, aangezien het leed van het land ook wordt verergerd door een economische en valuta-ineenstorting en de Covid-19-pandemie.

Eerder deze maand, nadat de Amerikaanse president Joe Biden zei dat Washington het conflict niet langer zou steunen.

In zijn eerste grote toespraak over het buitenlands beleid zei Biden: “Deze oorlog moet eindigen. En om onze toewijding te onderstrepen, beëindigen we alle Amerikaanse steun voor offensieve operaties in de oorlog in Jemen, inclusief relevante wapenverkopen.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: