Nieuwste artikelen:

JP Morgan waarschuwt voor groeiend risico bij beleggen in Israël

Uitgelekt memo zegt dat gerechtelijke revisie vragen heeft opgeroepen...

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische...

BBC bekritiseerd vanwege het ‘vijandige’ interview met de eerste vrouwelijke leider van MCB

⏱ Leestijd: 3 minuten

Meer dan 100 publieke figuren ondertekenen een brief waarin ze de publieke omroep oproepen om te diversifiëren en beter om in beter contact te komen met de Britse moslims.

Meer dan 100 publieke figuren hebben een open brief aan de BBC ondertekend waarin ze het Woman’s Hour-programma van Radio 4 bekritiseren vanwege het “opvallend vijandige” interview met Zara Mohammed, de eerste vrouw die de Britse moslimraad leidt.

Zara Mohammed, eerste vrouwelijk voorzitter van de MCB (shutterstock)

De brief riep de BBC op om haar redactie- en productieteam te diversifiëren en beter contact op te bouwen met de Britse moslims, door te zeggen dat Emma Barnett’s manier van ondervragen de “schadelijke en vooroordelen” over de islam en moslimvrouwen versterkt.

“Ondanks Mohammeds herhaalde beweringen dat religieuze berechting niet binnen de parameters viel van haar rol als leider van een maatschappelijke organisatie, stelde Barnett vier keer de vraag over vrouwelijke imams, waarbij elke keer Mohammeds antwoord werd onderbroken”, aldus de brief.

‘Dit kan niet de manier zijn waarop mediaorganisaties … omgaan met moslimvrouwen en moslims’

– Yassmin Abdel-Magied, brieforganisator

“De omkadering van het interview en het uitlichten van het ‘vrouwelijke imam’-segment voor weerspiegelden de stijl en toon van een verantwoordingsgesprek met een politicus, in plaats van authentieke erkenning en betrokkenheid bij wat dit vertegenwoordigd voor Britse moslimvrouwen.

“Bovendien weerspiegelde de valse gelijkwaardigheid tussen imams met rabbijnen en priesters in een religie zonder geestelijkheid een fundamenteel gebrek aan religieuze geletterdheid die nodig is voor authentieke betrokkenheid bij de Britse moslimgemeenschappen.”

Comédienne Deborah Frances-White (shutterstock)

The Guardian was de eerste die verslag deed van de brief.

De openbare ondertekenaars zijn onder meer Labour-parlementsleden Diane Abbott; Naz Shah; Zarah Sultana en Apsana Begum; Barones Warsi, voormalig voorzitter van de Conservatieve Partij; komiek Deborah Frances-White; Rizzle Kicks ‘Jordan Stephens; Faiza Shaheen, directeur van het Centrum voor Arbeid en Sociale Studies; en auteur Nikesh Shukla.

In totaal hebben 200 mensen zich aangemeld voor de brief, georganiseerd door schrijvers Yassmin Abdel-Magied en Mariam Khan.

Moslim vertegenwoordiging

In januari werd de 29-jarige Mohammed, een Schotse opleidings- en ontwikkelingsadviseur, zowel de jongste als de eerste vrouwelijke leider van de Muslim Council of Britain, de grootste overkoepelende moslimorganisatie van het VK met meer dan 500 aangesloten organisaties.

Op 4 februari was ze te gast in het Woman’s Hour-programma, waar Barnett haar herhaaldelijk vroeg naar het aantal vrouwelijke imams in het land.

De brief voegt eraan toe dat de BBC de originele tweet heeft verwijderd met een clip van het interview van Mohammed na klachten online als ook privé.

“Dit kan niet de manier zijn waarop mediaorganisaties, vooral de BBC – die bedoeld is om Groot-Brittannië en het Britse volk te vertegenwoordigen – zich bezighouden met moslimvrouwen en moslims in het algemeen”, zei Abdel-Magied, een van de organisatoren van de brief, tegen The Guardian.

Ze voegde eraan toe dat ze gesprekken had met andere moslimvrouwen die “ernstig aan het heroverwegen waren of het wel of niet doorgaan van Woman’s Hour iets is dat we willen doen als onderdeel van enige publiciteit rond onze boeken of gesprekken over kwesties die echt belangrijk voor ons zijn”.

Khan, de andere organisator van de brief, zei dat terwijl het “ontmoedigend” was om het interview te zien, het hielp “het bredere culturele probleem binnen de BBC en de media bloot te leggen als het gaat om de vertegenwoordiging van moslims”.

“Dit is een cruciaal moment waarop de BBC ervoor kan kiezen om de moslimgemeenschap de rug toe te keren of een verandering door te voeren en te erkennen dat het een zeer reële impact heeft op het leven van moslims in het VK”, zei ze.

De open brief merkt op dat moslimstemmen ondervertegenwoordigd zijn in de publieke omroep en roept de BBC op om opnieuw in contact te treden met moslimvrouwen en mensen uit historisch gemarginaliseerde gemeenschappen en moslims te rekruteren in leidinggevende en opdrachtgevende functies.

Laatste nieuws

JP Morgan waarschuwt voor groeiend risico bij beleggen in Israël

Uitgelekt memo zegt dat gerechtelijke revisie vragen heeft opgeroepen...

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische...

‘Blijf met je vuile handen van Turkije af’, zegt Ankara’s minister van Binnenlandse Zaken tegen de Amerikaanse gezant

Suleyman Soylu haalt uit naar de Amerikaanse ambassadeur in...

Nieuwsbrief

Ook intressant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 5 + 3 =

Republikeinse wetgevers roepen op tot opschorting van Al Jazeera’s media bevoegdheden

Congresleden eisen dat Al Jazeera zich laat registreren als buitenlandse agentschap. Een groep Republikeinse congresleden heeft opgeroepen om Al Jazeera's Capitol Hill media bevoegdheden op...

Arabisch persoverzicht: Egyptische markten worstelen met nagemaakte medicijnen en levensmiddelen

Ondertussen zegt een Jordaanse activist dat een geheime Israëlische dronesbasis in het land actief is en protesteren Tunesische journalisten tegen financiële problemen. Vervalste medicijnen en...

‘Blijf met je vuile handen van Turkije af’, zegt Ankara’s minister van Binnenlandse Zaken tegen de Amerikaanse gezant

Suleyman Soylu haalt uit naar de Amerikaanse ambassadeur in Ankara, nadat Washington en acht Europese landen reiswaarschuwingen hadden afgegeven over mogelijke terreuraanslagen in Turkije. De...