Biden zal communiceren met Saoedi-Arabië via King Salman, waarbij hij MBS omzeilt

Perssecretaris van het Witte Huis zegt dat de terugkeer naar de diplomatie waarbij er gecommuniceerd wordt met degen die het land formeel vertegenwoordigt, en waarbij dus koning Salman wordt beschouwd als de rechtmatige Saoedische leider.

President Joe Biden is van plan de betrekkingen van de VS met Saoedi-Arabië te verschuiven en zal diplomatie voeren via de Saoedische koning Salman in plaats van via zijn machtige zoon, kroonprins Mohammed bin Salman – ook wel bekend als MBS. 

Kroonprins Mohammed Bin Salman (shutterstock)

De perssecretaris van het Witte Huis, Jen Psaki, kondigde de verandering dinsdag aan tijdens een nieuwsbriefing, wat een opmerkelijke ontwikkeling in het Amerikaanse beleid markeert nu de regering-Biden afstand neemt van de diplomatie uit het Trump-tijdperk.   

We hebben duidelijk gemaakt … we gaan onze relatie met Saoedi-Arabië opnieuw beoordelen’

Voormalig president Donald Trump en zijn schoonzoon en senior adviseur, Jared Kushner, onderhielden een sterke relatie met MBS tijdens de vier jaar dat de regering aan de macht was.

Hoewel de kroonprins door velen wordt beschouwd als de de facto leider van Saoedi-Arabië en de volgende in de rij van de troon, is de macht technisch nog steeds in handen van de 85-jarige koning Salman.

Tijdens de persconferentie van dinsdag zei Psaki dat de stap komt als gevolg van het feit dat de regering-Biden terugkeert naar de formele diplomatie van communicatie van”tegenhanger tot tegenhanger”.

“De tegenhanger van de president is koning Salman en ik verwacht dat hij op een geschikt moment een gesprek met hem zal voeren met hem. Ik heb daar geen voorspelling voor”, zei ze.

Verschuiving van het Trump-beleid 

Hoewel de plannen van de VS om met King Salman om te gaan in plaats van MBS waarschijnlijk zullen worden opgevat als een afkeer van de kroonprins, kwam het niet zonder waarschuwing. 

“We hebben vanaf het begin duidelijk gemaakt dat we onze relatie met Saoedi-Arabië gaan herzien”, zei Psaki tegen verslaggevers.

De regering-Biden oefent  druk uit op Saoedi-Arabië om zijn reputatie op het gebied van mensenrechten te verbeteren, inclusief de vrijlating van politieke gevangenen zoals voorvechters van vrouwenrechten uit gevangenissen en om zijn militaire activiteit in Jemen te beëindigen. 

Een van de eerste stappen in het buitenlands beleid van de regering-Biden was de aankondiging van plannen om de Amerikaanse steun voor het door Saoedi-Arabië geleide offensief in Jemen te beëindigen en om een aantal grote wapenverkopen uit het Trump-tijdperk aan Riyad te stoppen

Amerikaanse president Joe Biden (shutterstock)

Psaki merkte op dat Saoedi-Arabië kritieke behoeften aan zelfverdediging heeft en dat de VS met het koninkrijk zullen samenwerken “zelfs als we duidelijk maken waar we meningsverschillen hebben en waar we ons zorgen over maken”, waarvan ze zei dat dit “zeker een verschuiving is t.o.v.  de vorige regering”. 

Ondanks de grondige steun van de voormalige president Trump voor de kroonprins, kreeg de leider een grote klap te voortduren van zijn publieke reputatie na de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018 door Saoedisch veiligheidspersoneel dat als  actie van MBS wordt beschouwd.

Hij maakte ook controversiële stappen, zoals het arresteren van voorvechters van vrouwenrechten die campagne voerden tegen de wetten van Riyadh op het gebied van voogdij over mannen en voor het recht van vrouwen om te rijden, net zoals de regering voor hun oproepen was. 

Biden en Netanyahu

Ondertussen is de relatie van de VS met de Saoedische leiders niet de enige grote verschuiving in de diplomatieke communicatie sinds Biden aantrad.

Na bijna een maand sinds zijn inauguratie, heeft de Amerikaanse president er ook van afgezien contact op te nemen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. 

De aktie was controversieel, aangezien zowel de voormalige president Trump – die ook een vrij nauwe relatie had met de Israëlische premier – en Obama binnen de eerste twee dagen van hun ambtsperiode contact hadden opgenomen met hun Israëlische tegenhangers.

Dinsdag ging Psaki opnieuw in op die zorgen en vertelde hij verslaggevers dat Biden binnenkort zijn eerste telefoongesprek met Netanyahu zou hebben.

Hoewel Biden tijdens zijn eerste maand in functie contact heeft opgenomen met een dozijn buitenlandse leiders, wordt de oproep aan Netanyahu de eerste van Biden’s oproepen aan de regio. 

“Israël is natuurlijk een bondgenoot. Israël is een land waar we een belangrijke strategische veiligheidsrelatie hebben, en ons team is volledig betrokken, nog niet op het niveau van het staatshoofd, maar zeer binnenkort zal dit veranderen”, zei Psaki. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: