Nieuwste artikelen:

Israëlische marine arresteert zes Palestijnse vissers langs de kust van Gaza

Kapitein van de Unie zegt dat de aanvallen van...

Britse moslim brandweerlieden worden systematisch geconfronteerd met “institutioneel racisme” bij de Londense brandweer

In een onafhankelijk onderzoek wordt een wijdverbreide cultuur van...

Israël: Ziekenhuis ontslaat arts voor het geven van snoep aan gewonde Palestijnse minderjarige

Rechtengroep noemt het ontslag een 'racistische, nationalistische en populistische...

Saudi-Arabië zegt dat regionale staten deel moeten uitmaken van de nucleaire besprekingen in Iran

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het koninkrijk roept de internationale gemeenschap op Iran onder druk te zetten, maar geeft geen commentaar op het besluit van de VS om de steun voor oorlog in Jemen te beëindigen

De Saoedische regering heeft regionale landen opgeroepen om deel te nemen aan alle onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran en eist dat de internationale gemeenschap Iran confronteert met wat zij de agressie van Teheran noemt.

In een lange verklaring die werd vrijgegeven na een virtuele kabinetsvergadering onder leiding van koning Salman op dinsdag, veroordeelde Riyadh ook de Houthi-rebellen in Jemen en verwelkomde het de toewijding van Washington aan de veiligheid van het koninkrijk. Het gaf echter geen commentaar op het besluit van de VS om de logistieke steun voor de door Saudi geleide coalitieoorlog in Jemen stop te zetten.

“ Het kabinet hernieuwde de eis van het koninkrijk aan de internationale gemeenschap om haar verantwoordelijkheid te nemen jegens de agressieve praktijken van het Iraanse regime … inclusief het bedreigen van de veiligheid en stabiliteit van Arabische staten en inmenging in hun zaken en het ondersteunen van gewapende groepen ”, aldus de gepubliceerde verklaring door het officiële Saoedische persbureau SPA.

“En het benadrukt het belang dat de landen die het meest worden getroffen door Iraanse dreigingen, partij moeten zijn bij alle internationale onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran en het gedrag dat de veiligheid van de regio bedreigt.”

De verklaring komt weken nadat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden werd ingezworen, die had gezworen de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen, die werd geschrapt door zijn voorganger, Donald Trump.

Amerikaanse president Joe Biden (shutterstock)

De multilaterale overeenkomst, bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), zag Iran zijn nucleaire programma terugschroeven in ruil voor het opheffen van sancties tegen zijn economie.

Als reactie op Trump’s “maximale druk” -campagne van sancties, was Iran begonnen met het versoepelen van de toewijding aan het pact door uranium te verrijken buiten de beperkingen van het JCPOA.

Washington en Teheran bevinden zich momenteel in een impasse, waarbij beide partijen de andere partij vragen eerst terug te keren naar naleving van de deal. Maar de vooruitzichten om de deal nieuw leven in te blazen werden versterkt door de benoeming van Rob Malley , een voorstander van diplomatie, als Amerikaans gezant voor Iran. 

Het JCPOA werd in 2015 onderhandeld door een groep landen die bekend staat als de P5 + 1, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: de VS, het VK, Frankrijk, China en Rusland, plus Duitsland.

Iraanse functionarissen hebben uitgesloten om meer deelnemers aan de deal toe te voegen of het toepassingsgebied ervan uit te breiden om de regionale activiteiten of het ballistische rakettenprogramma van Teheran aan te pakken. 

“Zijn de Verenigde Staten bereid om te stoppen met het verkopen van wapens aan onze regio als ze over onze verdediging willen praten? We besteden een zevende van Saudi-Arabië aan defensie met tweeënhalf keer zo veel inwoners”, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif tegen CNN afgelopen week.

Zarif wees ook op de Saoedische rol in de oorlog in Jemen, die meer dan 100.000 mensen heeft gedood en het verarmde land naar de rand van hongersnood heeft gedreven in wat de VN de ergste humanitaire crisis ter wereld noemt.

Oorlog in Jemen

Eerder deze maand kondigde Biden een einde aan de Amerikaanse hulp aan de oorlogsinspanningen van het koninkrijk, door te verkondigen dat het conflict “moet eindigen”.

Dinsdag verwelkomde Riyad de diplomatieke inspanningen om de oorlog te beëindigen, maar negeerde de Amerikaanse aankondiging, behalve het deel waar Biden zei dat Washington zich blijft inzetten voor het beschermen van de soevereiniteit van het koninkrijk tegen aanvallen van buitenaf.

Kaart van Jemen (shutterstock)

Saudi-Arabië en zijn regionale bondgenoten, namelijk de Verenigde Arabische Emiraten, voeren sinds 2015 een bombardementscampagne in Jemen tegen de Houthi-rebellen van het land om de regering van president Abd Rabbuh Mansour Hadi te herstellen.

Riyadh beschouwt de Houthi’s als Iran-proxy’s, maar de rebellen ontkennen dat ze materiële steun ontvangen van Teheran.

Dinsdag haalde Riyadh uit naar de Houthi’s.

“ Het kabinet benadrukte dat het verwerpt wat de door Iran gesteunde Houthi-militie vertegenwoordigt als een bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in Jemen, en de agressie die het heeft uitgevoerd door middel van herhaalde aanvallen met raketten en drones die op bewoonde burgergebieden, luchthavens en havens zijn gericht, en op de civiele infrastructuur in het koninkrijk, “aldus de verklaring.

Laatste nieuws

Israëlische marine arresteert zes Palestijnse vissers langs de kust van Gaza

Kapitein van de Unie zegt dat de aanvallen van...

Britse moslim brandweerlieden worden systematisch geconfronteerd met “institutioneel racisme” bij de Londense brandweer

In een onafhankelijk onderzoek wordt een wijdverbreide cultuur van...

Israël: Ziekenhuis ontslaat arts voor het geven van snoep aan gewonde Palestijnse minderjarige

Rechtengroep noemt het ontslag een 'racistische, nationalistische en populistische...

WK 2022: VS-team vervormt Iraanse vlag in aanloop naar voetbalclash

Iranese voetbalorganisatie zegt klacht in te dienen bij Fifa...

Nieuwsbrief

Ook intressant

WK 2022: VS-team vervormt Iraanse vlag in aanloop naar voetbalclash

Iranese voetbalorganisatie zegt klacht in te dienen bij Fifa...

Iran: Rapper gearresteerd vanwege protesten riskeert doodstraf, zegt familie

Toomaj Salehi, bekend in de Iraanse rapscene, werd eind...

VS zullen elke Israëlische annexatie ‘bestrijden’, zegt ambassadeur

Opmerkingen van Washingtons hoogste diplomaat in Israël zijn een...

Iran: Vijf doden bij protesten na dood van ‘foute hoofddoek’ vrouw, zegt mensenrechtengroep

Er zijn doden gemeld in Iraans Koerdisch gebied toen...

Groot-Brittannië sanctioneert Iran voor levering van drones aan Rusland

Irans topdiplomaat ontkent berichten dat Teheran van plan is...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Britse moslim brandweerlieden worden systematisch geconfronteerd met “institutioneel racisme” bij de Londense brandweer

In een onafhankelijk onderzoek wordt een wijdverbreide cultuur van racisme, seksisme en antimoslimmisbruik bij de Londense brandweer vastgesteld. Britse moslim brandweerlieden lijden onder anti-moslim misbruik...

Israël: Ziekenhuis ontslaat arts voor het geven van snoep aan gewonde Palestijnse minderjarige

Rechtengroep noemt het ontslag een 'racistische, nationalistische en populistische heksenjacht' Een Palestijnse arts met de Israëlische nationaliteit is ontslagen nadat hij snoepjes had gegeven aan...

WK 2022: VS-team vervormt Iraanse vlag in aanloop naar voetbalclash

Iranese voetbalorganisatie zegt klacht in te dienen bij Fifa over 'onethische en illegale' weglating.   De Iraanse voetbalbond zal een klacht indienen bij de Fifa tegen...