Joe Biden zegt geen opheffing van de sancties tegen Iran toe voorafgaand aan de besprekingen

Teheran heeft eerder opgeroepen tot opheffing van sancties voordat het terugkeert naar de nucleaire akkoorden van 2015.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij de sancties tegen Iran niet zou opheffen voordat Iran zijn toezeggingen aan de nucleaire deal van 2015 nakomt, in een interview dat op zondag werd uitgezonden.

Gevraagd door CBS over de mogelijkheid om de sancties op te heffen om Teheran ervan te overtuigen terug te keren naar de onderhandelingstafel, antwoordde Biden: “Nee.”

Iran (shutterstock)

Hij knikte ook bevestigend toen hem werd gevraagd of Iran “eerst moet stoppen met het verrijken van uranium”.

Zijn opmerkingen komen kort nadat de hoogste leider van Iran, Ali Khamenei, zei dat de VS de sancties tegen Iran zouden moeten opheffen voordat het land zou terugkeren naar de deal.

“Als ze willen dat Iran terugkeert naar zijn verplichtingen … Amerika moet de sancties volledig opheffen, en niet alleen in woorden of op papier”, zei Khamenei zondag in een televisietoespraak voor luchtmachtcommandanten.

Biden, die vorige maand aantrad, zei eerder dat als Teheran zou terugkeren naar strikte naleving van het nucleaire pact, Washington dit voorbeeld zou volgen en dat zou gebruiken als een springplank naar een bredere overeenkomst die de raketontwikkeling van Iran en regionale activiteiten zou kunnen beperken .

Iran heeft de deal geschonden in een stapsgewijze reactie op Trump’s “maximale druk” -beleid, maar het heeft herhaaldelijk gezegd dat het die schendingen snel zou kunnen terugdraaien als de Amerikaanse sancties worden opgeheven.

Op zaterdag drong de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, er bij Washington op aan snel te handelen om terug te keren naar het nucleaire akkoord van 2015, erop wijzend dat de wetgeving die door het parlement is aangenomen, de regering dwingt haar nucleaire standpunt te versterken als de Amerikaanse sancties niet voor 21 februari worden versoepeld. .

Zarif verwees ook naar de verkiezingen in Iran in juni. Als een hardline-president wordt gekozen, kan dit de deal verder in gevaar brengen.

“De tijd dringt voor de Amerikanen, zowel vanwege het parlementaire wetsvoorstel als de verkiezingssfeer die zal volgen op het Iraanse Nieuwjaar”, zei Zarif in een interview met de krant Hamshahri. Het nieuwe jaar van Iran begint op 21 maart.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Elon Musk betrekt Qatarezen en Saoedi’s in twitter-deal

Mede-oprichter van Tesla kondigden vorige maand de overname van de sociale-media gigant aan, waardoor de …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: