Saad al-Jabri beweert tweede moordcomplot in gewijzigde klacht tegen MBS

Volgens de claims probeerde De Saoedische kroonprins Jabri’s dochter een  dagen voordat Jamal Khashoggi werd vermoordnaar het Saoedische consulaat in Istanbul te lokken.

De voormalige Saoedische inlichtingenfunctionaris Saad al-Jabri beweerde dat agenten die voor kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) werkten, een paar dagen voor de moord op journalist Jamal Khashoggi probeerden een lid van zijn familie naar het Saoedische consulaat in Istanbul te lokken .

De nieuwe aantijgingen zijn vervat in een gewijzigde klacht die donderdag is ingediend bij een federale rechtbank in Washington DC.

Jamal Khashoggi (shutterstock)

De klacht beweert dat Saoedische functionarissen in september 2018 probeerden om Jabri’s dochter, Hissah al-Muzaini, over te halen om het Saoedische consulaat in Istanbul, (de stad waar ze woonde)te bezoeken om haar haar paspoort te laten verlengen en vervolgens terug te laten keren naar Saoedi-Arabië. Arabië.

In maart 2020 werden twee van Jabri’s volwassen kinderen en zijn broer vastgehouden in Saoedi-Arabië, wat leidde tot beschuldigingen van familieleden en Amerikaanse functionarissen dat ze werden gegijzeld om de terugkeer van Jabri veilig te stellen.

‘Als de aantijgingen in deze Aanklacht onrealistisch lijken, is dat alleen omdat het moeilijk is om de diepten van verdorvenheid van beklaagde bin Salman te doorgronden’

– Rechtszaak aangespannen door Saad al-Jabri

De gewijzigde klacht komt maanden nadat Jabri de kroonprins voor het eerst had aangeklaagd voor het sturen van een 50-koppige hit squad – genaamd de “Tiger Squad” – naar Canada om hem te vermoorden. Het plan mislukte uiteindelijk nadat de agenten volgens gerechtelijke documenten niet voorbij de Canadese grensbewaking konden komen.

De nieuwe klacht beweert dat toen het plan van oktober 2018 mislukte, de kroonprins in mei 2020 een vergadering belegde en agenten opdroeg een nieuwe moordmissie te beginnen.

Deze keer zouden ze, in plaats van naar Canada te vliegen, naar de Verenigde Staten reizen en het land binnenkomen via de landgrens. De personen in de bijeenkomst bespraken ook het verkrijgen van een fatwa – religieuze uitspraak – om de moord goed te keuren.

De klacht zegt dat Jabri werd gezocht via een netwerk van Saoedische studenten in de Verenigde Staten, onder het mom van de non-profitorganisatie van Bin Salman, de MiSK-stichting.

“De in de VS gevestigde geheime agenten gehoorzaamden gewillig deze richtlijnen, zich er volledig van bewust dat niet-naleving gevolgen kan hebben zoals het bevriezen van paspoorten, doodsbedreigingen, intimidatie, intrekking van beurzen en pogingen om [Saoedische studenten] terug naar het land te lokken”, aldus de rechtszaak. .

De aanklacht van de rechtbank legt niet uit of de tweede vermeende missie werd geprobeerd, maar er staat dat Jabri de afgelopen maanden te maken heeft gehad met herhaalde bedreigingen van zijn leven.

De Tiger Squad, bestaande uit 50 van de best bekwame inlichtingendiensten en militaire agenten in het koninkrijk, was verantwoordelijk voor de moord op Khashoggi, volgens bronnen die eerder aan Middle East Eye waren onthuld .

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: