De VS wil de terreur-aanduiding van de Jemenitische Houthi’s intrekken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt humanitaire redenen voor het aanpassen van het beleid dat door de  Trump administratie was ingezet.

De VS zijn overgegaan tot het schrappen van de Jemenitische Houthi-rebellen als een terroristische organisatie, waarmee een blokkade is opgeheven waarvan humanitaire groepen zeiden dat ze cruciale hulp in gevaar brachten, aangezien de strijdende partijen van het land voorzichtig een streven naar vrede door president Joe Biden verwelkomden.

Amerikaanse president Joe Biden (shutterstock)

De schrijnende zesjarige oorlog in Jemen heeft tienduizenden doden en miljoenen ontheemden veroorzaakt, wat de aanleiding was voor wat de Verenigde Naties de ergste humanitaire ramp ter wereld noemen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat het het Congres “formeel op de hoogte had gebracht” van het voornemen van staatssecretaris Antony Blinken om de aanwijzing als terrorist in te trekken.

De stap, die binnenkort van kracht zal worden, komt een dag nadat Biden aankondigde dat de Amerikaanse steun voor de door Saudi geleide offensieve operaties in Jemen zou worden beëindigd.

“Deze beslissing heeft niets te maken met onze kijk op de Houthi’s en hun verwerpelijke gedrag, inclusief aanvallen op burgers en de ontvoering van Amerikaanse burgers”, aldus de woordvoerder.

“Onze actie is volledig te wijten aan de humanitaire gevolgen van deze last-minute aanwijzing van de vorige regering”, zeiden ze, eraan toevoegend dat de VS zich blijven inzetten om Saudi-Arabië te helpen zijn grondgebied te verdedigen tegen aanvallen van de rebellen.

De voorganger van Blinken, Mike Pompeo, kondigde de aanwijzing aan slechts enkele dagen voordat hij vorige maand zijn ambt verliet, wijzend op de banden van de Houthi’s met Iran, een aartsvijand van Trump, en een dodelijke aanval op de luchthaven in de tweede stad van Jemen, Aden in december.

Hulpgroepen zeggen dat ze geen andere keus hebben dan de Houthi’s aan te werken, die de facto de regering zijn in een groot deel van Jemen, en dat de aanwijzing als terrorist hen in de Verenigde Staten zou blootstellen aan het riskeren van vervolging.

Volgens de VN zijn meer dan drie miljoen mensen ontheemd en heeft bijna 80 procent van de 29 miljoen mensen in Jemen een vorm van hulp nodig om te overleven.

Biden had donderdag de intrekking van de Amerikaanse steun voor het door Saudi geleide offensief aangekondigd in zijn eerste grote toespraak over het buitenlands beleid sinds hij Donald Trump had vervangen. 

De aanpak werd verwelkomd door de internationaal erkende regering van Houthi’s en Jemen, die wordt gesteund door een door Saudi geleide militaire coalitie.

Saudi-Arabië, dat sinds 2015 een militaire interventie tegen de Houthi’s heeft geleid, reageerde door opnieuw te bevestigen dat het zich inzet voor een politieke oplossing in Jemen.

Het koninkrijk verwelkomde Biden’s “toezegging om samen te werken met het koninkrijk om zijn soevereiniteit te verdedigen en aanvallen tegen te gaan”, aldus het officiële Saoedische persbureau.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: