Protesten Bogazici: de politie arresteert meer dan honderd demonstranten bij Turkse topuniversiteit

Studenten protesteren al bijna een maand tegen de benoeming van Melih Bulu tot rector van de Bogazici-universiteit door president Erdogan.

De Turkse politie heeft maandag minstens 159 mensen aangehouden tijdens protesten tegen de benoeming van een nieuwe rector door president Erdogan aan een van de beste universiteiten van het land, aldus het kantoor van de gouverneur van Istanbul. 

Studenten van de Bogazici Universiteit in Istanbul protesteren al bijna een maand tegen de benoeming van Melih Bulu.

Protesten bij de Bogazici Universiteit

Demonstranten hebben Bulu’s benoeming als ondemocratisch beschreven, aangezien zij de eerste rector is die van buiten een universiteit wordt benoemd sinds een militaire staatsgreep in 1950. 

Demonstranten waren te horen met leuzen als  “de universiteit is van ons” en “politie ga weg” tijdens gevechten met de politie op maandag. 

Het kantoor van de gouverneur van Istanbul bracht een verklaring uit waarin werd bevestigd dat 159 demonstranten waren vastgehouden “omdat ze ondanks waarschuwingen de protesten buiten de universiteit van Bogazici niet hadden beëindigd.”

De verklaring voegde eraan toe dat er ook een onderzoek was gestart naar de protesten. 

Eerder op maandag verzamelden 100 politieagenten zich voor de hoofdingang van de universiteit van de campus. Beveiliging stond alleen studenten met ID’s toe om binnen te komen en vroegen anderen, waaronder Turkse wetgevers van de Pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP), om te vertrekken. 

Trottoirs langs de wegen die naar de universiteit leidden, werden ook afgesloten met enkele demonstranten die uit protest naar de politiebarricades liepen. 

Kemal Kilicdaroglu, de leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), bekritiseerde de detenties maandag laat op Twitter en riep Bulu op af te treden om een ​​einde te maken aan “deze lelijke situatie”.

Burgemeester Ekrem Imamoglu van Istanbul, ook van de CHP, zei dat hij met de autoriteiten had gesproken om een ​​dialoog tussen hen en de demonstranten tot stand te brengen, en voegde eraan toe dat hij dinsdag Bogazici-studenten zou ontmoeten om hun zorgen te horen.

Bulu had zich eerder kandidaat gesteld voor de regerende AKP-partij tijdens de verkiezingen van 2015. 

De demonstranten hebben ook de vrijlating geëist van vier mensen die werden vastgehouden omdat ze een foto op de grond hadden gelegd die islamitische iconografie mengde met symbolen die LGBT-rechten ondersteunen. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Turkije word opgeroepen om moordzaak Khashoggi niet over te dragen aan Saoedi-Arabië

Het overdragen van het proces zou de overtuiging versterken dat Saoedische authoriteiten ‘weg kunnen komen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: