Jared Kushner genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede voor het bemiddelen van Israëlisch-Arabische deals

Trumps schoonzoon en zijn plaatsvervanger Berkowitz zijn voorgedragen door een bevriende advocaat die de voormalige president verdedigde in zijn afzettingsproces.

Voormalig top-adviseur van het Witte Huis en de schoonzoon van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump Jared Kushner, samen met zijn plaatsvervanger Avi Berkowitz, werden zondag genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede vanwege hun rol bij het onderhandelen over normaliseringsovereenkomsten tussen Israël en vier Arabische landen.

Harvard Law professor Alan Dershowitz (Shutterstock)

De controversiële deals werden aangekondigd tussen half augustus en half december en werden door hun voorstanders geprezen als diplomatieke ” doorbraken ” in het Midden-Oosten.

Palestijnen en tegenstanders van de deal hebben hen echter afgewezen als een daad van verraad aan hun strijd tegen de Israëlische bezetting, met protesten die sinds afgelopen zomer in bezette Palestijnse gebieden en in de Arabische wereld zijn losgebarsten om de akkoorden te veroordelen. 

Volgens Reuters heeft de Amerikaanse advocaat Alan Dershowitz, een bondgenoot van Trump, het paar genomineerd. Hij kwam hiervoor in aanmerking in zijn hoedanigheid van emeritus hoogleraar aan de Harvard Law School, zei hij vorig jaar in een tweet.

Dershowitz had Trump vorig jaar tijdens zijn eerste afzettingsproces verdedigd, en zei  in een opinieartikel dat de Senaat het afzettingsartikel tegen de voormalige president wegens de dodelijke bestorming van het Capitool op 6 januari moet verwerpen, aangezien hij ‘een particulier burger is geworden’. “.

 

‘Niet voor populariteit’

In zijn brief aan het Nobelcomité leek Dershowitz te erkennen dat zijn voordracht van Kushner waarschijnlijk niet populair zou worden opgenomen.

“De Nobelprijs voor de Vrede is niet voor populariteit. Het is ook geen beoordeling van wat de internationale gemeenschap denkt van degenen die hebben bijgedragen aan het tot stand brengen van vrede. Het is een onderscheiding voor het voldoen aan de ontmoedigende criteria die Alfred Nobel in zijn testament heeft opgesteld”, zei hij, geciteerd door Reuters.

Kushner en Berkowitz, de gezant van het Midden-Oosten, waren sleutelfiguren bij de onderhandelingen over overeenkomsten tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko.

‘De Nobelprijs voor de vrede is niet voor populariteit. Evenmin is het een beoordeling van wat de internationale gemeenschap zou denken van degenen die hebben bijgedragen aan het tot stand brengen van vrede. ‘

– Alan Dershowitz, Amerikaanse advocaat

 

In een verklaring zei Kushner dat hij vereerd was te worden genomineerd voor de prijs, die in oktober zal worden uitgereikt.

Eerdere nominaties voor Trump en andere leiders die bij de deals betrokken waren, waren echter niet succesvol. 

Vorig jaar werden Trump, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de kroonprins Mohammed bin Zayed van Abu Dhabi genoemd als genomineerden voor dezelfde prijs, wat aanleiding gaf tot aanklachten van de beslissing vanwege de vermeende rol van de drie leiders bij mensenrechtenschendingen in het Midden-Oosten. 

De rechtse Noorse politicus Christian Tybring-Gjedde zat vorig jaar achter het benoemen van Trump vanwege zijn rol in de Israëlisch-Arabische deals. Tybring-Gjedde heeft Trumps naam opnieuw naar voren gebracht voor de prijs van 2021. 

De Nobelprijs voor de Vrede 2020 werd toegekend aan het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: