Nieuwste artikelen:

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

NYC-burgemeesterskandidaat Andrew Yang verstevigd zijn anti-BDS-kritiek

Leestijd: 5 minuten

Na BDS te hebben beschuldigd van ‘oneerlijke economische bestraffing’, beweert Yang dat zijn oppositie vooral gebaseerd is op de ‘weigering van de beweging om geweld te veroordelen.

De burgemeesterskandidaat van New York, Andrew Yang, heeft zijn kritiek op de door Palestijnen geleide Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) uitgebreid, ondanks verzoeken aan hem om enkele controversiële opmerkingen in te trekken.

Yang, die eerder deze maand zijn burgemeestersbod lanceerde, werd dinsdag in de New Yorkse podcast The Brian Lehrer Show gevraagd of hij zijn opmerkingen die “de BDS-beweging met het nazi-fascisme vergeleek” zou willen verduidelijken of zelfs zou intrekken. 

BDS protest in Amerika (shutterstock)

Yang had de BDS-campagne vrijdag gelijkgesteld met “fascistische boycots van Joodse bedrijven”. 

De BDS-campagne is een geweldloze beweging die individuen, naties en organisaties aanmoedigt om de voortdurende schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten door Israël te veroordelen door middel van verschillende boycots. 

‘Andrew Yang’s bezorgdheid over geweld moet niet geprojecteerd worden op de niet-gewelddadige BDS-beweging voor Palestijnse rechten, maar tot Israël’

– Olivia Katbi Smith, BDS-beweging

Yang, een voormalige presidentskandidaat, weigerde zijn vergelijking in te trekken en beschuldigde in plaats daarvan de BDS-campagne ervan een beweging te zijn die sympathiek stond tegenover gewelddadig verzet – een standpunt dat niet wordt ondersteund door de officiële BDS-campagne. 

“Ik heb diep respect voor mensen die proberen de aandacht te vestigen op wat zij zien als de onderdrukking van de Palestijnen in het Midden-Oosten,” zei Yang. 

“ Toen ik de BDS-beweging nader bekeek, merkte ik op dat de beweging zich niet uitspreekt tegen het gebruik van geweld, en ook de BDS-beweging heeft geweigerd geweld tegen Israël te veroordelen, inclusief groepen die als terroristisch worden beschouwd door verschillende overheidsorganisaties – waaronder die van ons, “zei hij. ‘En wat mij betreft, als je geweld niet kunt veroordelen, dan is dat een breek-punt.’

“Hoewel ik erken dat er veel mensen zijn die zeer legitieme grieven hebben over de behandeling van Palestijnen door Israël, als je degenen die gewelddadige acties tegen Israël zouden ondernemen niet kunt veroordelen – dat is gewoon niet gepast,” vervolgde Yang. 

Brian Lehrer, de presentator van de podcast, drukte Yang op zijn uitleg en wees erop dat degenen die bij de BDS-beweging betrokken waren, per definitie specifiek geweldloos waren. 

“Aanhangers van de BDS-beweging zeggen dat het specifiek economisch en niet-gewelddadig is en dat het economische druk uitoefent op Israël, zoals de titel zelf suggereert: boycot, desinvestering en sanctie,” zei Lehrer. Maar Yang bleef bij zijn punt.

“Welnu, voor mij zouden ze er geen moeite mee moeten hebben degenen te veroordelen die voor geweld tegen Israël pleiten – en dan zou dat voor mij een veel beter argument zijn, maar op dit moment weigeren ze dat te doen,” antwoordde hij. 

‘BDS hekelt en bestrijdt racisme’

Olivia Katbi Smith, de Noord-Amerikaanse coördinator van de BDS-beweging, verwierp het argument van Yang en zei dat het Israël was, en niet de BDS-campagne, die geweld aan de kaak moest stellen. 

“De zorgen van Andrew Yang over geweld moeten niet worden gericht aan de niet-gewelddadige BDS-beweging voor Palestijnse rechten, maar aan Israël, als een kolonisten apartheidsstaat, die al zeven decennia systemisch raciaal geweld pleegt tegen het inheemse Palestijnse volk”, zegt Smith tegen Middle East Eye.

Vorige maand herhaalde B’Tselem, Israëls leidende mensenrechtenorganisatie, het standpunt van de BDS-beweging toen zij Israël verklaarde als een “apartheidsstaat” dieopereert om “de suprematie van de Joden over de Palestijnen” te bevorderen. 

“ Israëls belegering van twee miljoen Palestijnen in Gaza, hen schoon water, een constante stroomvoorziening en andere basisbehoeften ontzeggen, hen opzettelijk op de rand van de hongerdood brengen, is niet alleen een meest woeste vorm van geweld, maar ook een misdaad tegen de menselijkheid , ‘Zei Smith.

“Als reactie op dit systeem van onrechtvaardigheid, en als onderdeel van het geglobaliseerde Palestijnse volksverzet, heeft de antiracistische BDS-beweging een strikt geweldloos verzet aangenomen om bij te dragen aan de strijd voor Palestijnse vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid.”

In de originele verklaringen van Yang, gepubliceerd als een opiniestuk in Forward, een Joods-Amerikaans webzine, maakte hij geen melding van de vermeende acceptatie van geweld door de BDS-beweging, maar veroordeelde hij het eerder omdat het Israël had uitgekozen als “oneerlijke economische bestraffing”. 

“BDS is niet alleen geworteld in antisemitische gedachten en geschiedenis, terugkomend op fascistische boycots van joodse bedrijven, het is ook een directe aanval op de economie van New York City”, schreef hij. 

Hij insinueerde vervolgens dat BDS een negatieve invloed had op de “kleine bedrijven” van New York, ondanks de beweging die zich niet richt op bedrijven in Joodse handen, noch op enig bedrijf – in de Verenigde Staten of elders – dat geen banden heeft met Israël.

Ilhan Omar die spreekt op een receptie van CAIR (shutterstock)

Na de publicatie van de opiniestuk raakte congreslid Ilhan Omar verwikkeld in een Twitter-ruzie met de Democratic Majority for Israel (DMFI), een pro-Israëlische belangenorganisatie, over de beweringen van Yang. 

In reactie op Yang’s opiniestuk, had de pro-Palestijnse expert en auteur Marc Lamont Hill getweet dat de BDS-beweging “racisme en onderdrukking in alle vormen aan de kaak stelt en bestrijdt”, die DMFI vervolgens retweette en opmerkte dat “Amerika’s BDS-aanhangers ofwel onwetend zijn van de de standpunten van de beweging of deze opzettelijk verkeerd voorstellen “.

“BDS is antisemitisch. Het verzet zich tegen het bestaan van Israël in alle vormen”, vervolgde DMFI. “Mensen hebben het recht om antisemitische opvattingen te uiten in dit land, maar moeten dan het label niet ontkennen.”

Omar, een van de enige twee leden van het Congres die openlijk de BDS-beweging steunt, beschuldigde DMFI ervan “leugens” te verspreiden. 

“BDS verzet zich tegen Israëls ontkenning van Palestijnse rechten en waardigheid”, tweette Omar. “Mensen hebben het recht om hun mening te geven in dit land en zouden deze geweldloze beweging moeten steunen.”

 

Laatste nieuws

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Nieuwsbrief

Ook intressant

‘Geobsedeerde’ Netanyahu wordt voortdurend op de hoogte gehouden van Israëls operaties tegen het ICC

Israëlische inlichtingendiensten hebben de rechtbankaanklager Karim Khan gehackt en...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Israëli’s vieren het bloedbad in Rafah tijdens het vreugdevuur van een Joodse feestdag.

Lag BaOmer vreugdevuren vieren spiritueel licht. Dit jaar gebruikten...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

× 8 = 80

Oorlog in Gaza: Egyptische soldaat gedood in vuurgevecht met Israëlische troepen bij de grensovergang van Rafah.

Egypte bevestigt de dood en zegt het incident aan de grens met Gaza te onderzoeken. Een Egyptische soldaat is maandag gedood in een vuurgevecht met...

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...