Nieuwste artikelen:

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

EU stelt sancties tegen Turkije uit vanwege positieve gesprekken met Griekenland

Leestijd: 3 minuten

Het momentum van de EU met Ankara over het oostelijke mediterrane geschil zou een update van de douane-unie kunnen bespoedigen, zeggen ambtenaren.

De Europese Unie heeft besloten de sancties tegen Ankara uit te stellen naar aanleiding van de positieve geest die is ontstaan door de laatste bilaterale overeenkomsten en verkennende gesprekken tussen Turkije en Griekenland.

“We hebben niet besloten tot sancties tegen Turkije vandaag, want we zien dat er positieve ontwikkelingen zijn,” meldde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas op een op televisie uitgezonden interview naar aanleiding van een virtuele ontmoeting met 26 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU op maandag.

Turkije en Griekenland (shutterstock)

“Er zijn geen Turkse schepen meer in de betwiste gebieden in het oostelijke Middellandse Zeegebied; verkennende gesprekken tussen Turkije en Griekenland zijn vanavond in Istanbul begonnen. Dat zijn allemaal positieve signalen waar we lang op hebben gewacht, die nu niet mogen worden doorkruist door sancties, “zei hij.

De leiders van de Europese Unie keurden in december aanvullende sancties goed die aan Turkije moesten worden opgelegd vanwege het seismisch onderzoek en de booractiviteiten van Ankara voor de kusten van Cyprus en Griekenland, waar Turkije de claims van de exclusieve economische zone (EEZ) betwist.

Sindsdien heeft Turkije verzoenende stappen in de richting van de Unie genomen door zijn seismische onderzoeksschepen terug te trekken en bezoeken op hoog niveau te brengen aan Brussel, waarbij het de bereidheid van Ankara bevestigt om lid te worden van de Unie en een nieuwe pagina te openen. Turkije heeft Griekenland ook een uitnodiging gestuurd om na een onderbreking van vijf jaar nog een ronde van verkennende gesprekken te houden .

Sommige Europese landen, zoals Italië en Spanje, waren tegen het opleggen van nieuwe §sancties aan Turkije, bezorgd over de economische en politieke gevolgen. De EU heeft vorig jaar lichte sancties opgelegd aan twee Turkse functionarissen, die geen substantiële schade hebben toegebracht aan Turkse booroperaties.

“De voorbereidingen gaan door, maar de raad wil het voorlopig niet doen, gezien de lopende besprekingen”, zei een EU-functionaris anoniem tegen Middle East Eye. “Als toch mis gaat, heeft de Raad de volgende stappen klaar en kunnen ze snel handelen.”

De ambtenaar zei dat Brussel wedde op de continuïteit van de verkennende gesprekken tussen Turkije en Griekenland. “œDeze gesprekken zullen lang duren. Misschien jaren. Dat verwachten we. Maar zolang ze constructief zijn, zullen we ze steunen. Er zullen zeker maatregelen voor het opbouwen van vertrouwen nodig zijn, “voegde de ambtenaar eraan toe.

CNNTurk meldde dinsdag dat Turkije de wens van Ankara had overgebracht om afzonderlijke vergaderingen met Griekenland te houden over politiek overleg en vertrouwenwekkende maatregelen. Volgens het rapport heeft Griekenland echter geen hoge verwachtingen van de gesprekken.

“Het is belangrijk om het positieve momentum vast te houden tot maart, wanneer hoge vertegenwoordiger Joseph Borell een rapport over Turkije voorlegt aan de Europese Raad”, zei de EU-ambtenaar.

Het rapport zou een cruciale rol kunnen spelen voor Ankara, aangezien Turkije graag de douane-unie die het heeft met Brussel wil actualiseren. “œAls het rapport positief is, worden de onderhandelingen over de update concreter en vruchtbaarder; anders zouden sancties worden overwogen “, voegde de ambtenaar eraan toe.

Laatste nieuws

Malala Yousafzai bekritiseerd voor ‘feministische’ Broadway-samenwerking met Hillary Clinton

Critici zeggen dat het duo, dat de musical 'Suffs'...

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Oorlog in Gaza: Hoe Turkse sancties tegen Israël de bilaterale handel zullen beïnvloeden

Onder druk van binnenlandse factoren komt Turkije in actie...

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

VS geïnteresseerd in het kopen van artilleriegranaten van Turkije voor Kiev.

De Verenigde Staten zijn geïnteresseerd in het kopen van...

‘gerichte moordaanslag’ in een katholieke kerk in Istanbul.

Een man is overleden nadat schutters het vuur openden...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

57 − = 49

Columbia University schakelt over op hybride lessen als pro-Palestijnse demonstraties aanhouden

De beslissing wordt gezien als een overwinning voor demonstranten die oproepen om 'de werking van de instelling met alle mogelijke middelen te stoppen'. Columbia University...

De militaire uitgaven van Israël zijn met meer dan 100 procent gestegen te midden van de oorlog in Gaza, 

terwijl Saoedi-Arabië zijn wapenuitgaven heeft teruggeschroefd en Turkije flink heeft geïnvesteerd in het leger, volgens het Stockholm International Peace Research Institute. Militaire uitgaven in het...

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om te tonen welke garanties Israël aan Washington heeft gegeven over de naleving van internationaal recht. Meer...