VN-deskundige veroordeelt de detentie van journalisten en mensenrechtenactivisten door Egypte

Speciale rapporteur roept de autoriteiten op om te stoppen met het zwijgen van afwijkende meningen en het verkleinen van de maatschappelijke ruimte in het land.

Een VN-rechtendeskundige veroordeelde Egypte voor het aanvallen van journalisten, mensenrechtenverdedigers en hun families, en riep de autoriteiten op om te stoppen met het verzwijgen van afwijkende meningen en het verkleinen van de maatschappelijke ruimte in het land.

Mary Lawlor, de speciale VN-rapporteur over de situatie van mensenrechtenverdedigers, zei vrijdag in een verklaring dat ze “buitengewoon bezorgd was over de schijnbaar niet aflatende pogingen van de Egyptische autoriteiten om afwijkende meningen het zwijgen op te leggen … ondanks herhaalde oproepen van VN-mechanismen en de internationale gemeenschap”.

“Deze personen hadden in de eerste plaats nooit het doelwit mogen zijn vanwege hun mensenrechtenactiviteiten, en daarom herhaal ik de oproep aan de Egyptische autoriteiten om alle gedetineerde mensenrechtenverdedigers, journalisten, actoren uit het maatschappelijk middenveld en hun familieleden onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.”

Protesten tegen SISi in London Januari 2020 (shutterstock)

Lawlor wees specifiek op de detentie van blogger Mohamed Ibrahim Radwan, die door de Egyptische regering werd beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie en “misbruik van sociale media” vanwege zijn berichtgeving over mensenrechten.

Ze noemde ook het geval van Patrick Zaki, een postdoctorale student uit Italië die vorig jaar februari werd gearresteerd tijdens een bezoek aan zijn ouders.

Volgens het Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) hielden veiligheidstroepen Zaki 24 uur lang incommunicado vast en martelden ze hem voordat er aanklachten tegen hem werden aangekondigd. 

` Deze mensenrechtenverdedigers, journalisten en andere actoren uit het maatschappelijk middenveld zijn niet alleen ten onrechte het doelwit van hun legitieme en vreedzame verdediging van de mensenrechten en fundamentele vrijheden, ze worden er ook ten onrechte van beschuldigd deel uit te maken van terroristische organisaties en op grond van vage wettelijke bepalingen afgeschilderd als een bedreiging voor de nationale veiligheid. , ‘Zei Lawlor.

Een coalitie van rechtengroeperingen, waaronder Reporters Without Borders en Human Rights Watch, stuurde donderdag een brief naar de Europese Unie, waarin ze hun bezorgdheid uitten over “de minachting van de mensenrechten door Egypte”. 

VN-experts hebben Caïro eerder beschuldigd van het gebruik van speciale terrorisme-rechtbanken om verdedigers van rechten op te sluiten en ook om afwijkende meningen de mond te snoeren. 

“Terrorisme-aanklachten en uitzonderlijke rechtbanken worden gebruikt om legitieme mensenrechtenactiviteiten aan te pakken, en hebben een diepgaand effect op het maatschappelijk middenveld als geheel”, zei de VN-Mensenrechtenraad eerder in een verklaring.

“Het gebruik van terroristische rechtbanken om het maatschappelijk middenveld aan te vallen en lastig te vallen is in strijd met de rechtsstaat.”

De speciale rechtbanken werden in 2013 opgericht nadat de voormalige chef van de militaire inlichtingendienst en de huidige Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi de eerste democratisch gekozen regering van het land omver wierpen.

Egypte is sinds 2013 brutaal onderdrukt tegen afwijkende meningen, waarbij meer dan 60.000 activisten gevangen werden gezet en strikte censuurmaatregelen werden opgelegd aan het publieke discours.

Sisi heeft consequent ontkend dat er politieke gevangenen in Egypte zijn en beschouwt het harde optreden als onderdeel van een strijd tegen het terrorisme. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Egypte laat 41 politieke gevangenen vrij volgens onderhandelaar

De vrijgelatenen werden allemaal vastgehouden op grond van politieke aanklachten in verband met vrijheid van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: